Iliev: Partizan može da proda sedmoricu za ozbiljnu cijenu!

Dovodimo dva pojačanja u odbrani i jedno u navali! Sportski direktor crno-belih o zimskom prelaznom roku, strancima, čistilištu i glazuri za leto.

Fudbal 15.11.2016 | 20:00
Iliev: Partizan može da proda sedmoricu za ozbiljnu cijenu!
Prošle godine direktno u Ligi Evrope i u njoj nikad bolji rezultati. Tri pobede (od kojih dve na gostovanjima) trebalo je da podignu tržišnu vrednost igrača, ali se na kraju došlo do toga da je Partizan prodao Ivana Šaponjića u Benfiku (za „samo“ 1.500.000 evra), Abubakara Oumarua posle niza komplikacija u Kinu (1.200.000 evra), te Nikolu Ninkovićau Đenovu (500.000 evra) i Petra Grbića u Ahisar (120.000 evra).

Tek nešto više od 3.000.000 evra...

A u predstojećem prelaznom roku, u Humskoj 1 očekuju veći priliv novca od transfera igrača koji su ove jeseni igrali samo po Srbiji, jer su još krajem jula ispali iz Evrope. Možda deluje kontradiktorno, ali na Topčiderskom brdu uveravaju da serija pobeda na terenima Superlige diže cenu fudbalerima, kao što je to bio slučaj lane sa Crvenom zvezdom, koje je afirmisala, pa u dva prelazna roka prodala Marka Grujića, Luisa Ibanjeza, Vukašina Jovanovića, naposletku i Aleksandra Kataija za ukupno više od 10.000.000 evra.

Otuda i nada sportskog direktora Parnog valjka Ivice Ilijeva da bi crno-beli ove zime mogli da inkasiraju makar polovinu te sume i na taj način premoste finansijski turbulentan period.

Bar do juna.

„Primetan je pomak kad je reč o interesovanju za naše igrače. Prošle godine imali smo tri pobede u Ligi Evrope i niko me nije pozvao posle toga da pita koliko košta neki igrač. Sad, na mesec dana pre kraja prvog dela sezone, Partizan ima pet-šest, možda i sedam prvotimaca čija je cena ozbiljna. Promenili smo dosta stvari u prethodna dva prelazna roka, veliki broj igrača je na tačno onom nivou na kome se to od njih očekuje i zato možemo da budemo zadovoljni“, rekao je Iliev za MOZZART Sport.

Njegove reči otvaraju nekoliko pitanja. Najpre: koliko igrača je za prodaju, zatim - da li postoji neko ispred čijeg imena stoji „NE“?

„U situaciji smo da prodamo šestoricu fudbalera za kvalitetan novac. Praktično, da obezbedimo mir do narednog prelaznog roka. Na tom polju vodićemo računa o mnogim detljima. Za svakog fudbalera postoji plus i minus zašto ga (ne) prodati. Na stručnom štabu i članovima Upravnog odbora biće da procene šta je najbolje za klub. Na kraju, na meni je da presečem. Realnost je takva da nam je novac potreban, međutim, povoljna okolnost je to da nijednu prodaju ne moramo da forsiramo. Nigde ne gori. Stranci koji žele naše igrače ranije su znali šta imamo u ponudi i praktično nam ispod cene uzimali najbolje. Sad cenu nećemo spuštati, jer imamo dosta igrača za prodaju“.

To „dosta“ moglo bi da se protumači i tako da ne postoji fudbaler koji po svaku cenu mora da ostane u ekipi Marka Nikolića. A u grupu onih koji su sami sebe lansirali u žižu interesovanja spadaju najpre stranci iz Brazila Leonardo i Everton, potom talenat iz škole Nikola Milenković, pa sve raspucaniji Uroš Đurđević, prvi strelac ekipe Valeri Božinov, kao i Marko Jevtović, čija cena bi mogla da poraste u odnosu na leto, kad je u projekciji prethodnog trenera Ivana Tomića bio planiran za odlazak.

„U poslednja dva meseca Partizan igra sve bolje. Krećemo se linijom koji smo zacrtali, ali daleko smo od statusa zadovoljstva. Još dosta detalja može da se podigne na viši nivo. Prirodno je da nas raduje činjenica da smo od poslednjih 11 takmičarskih mečeva dobili deset, ali tek će se videti koliko prostora za napredak ima. Mislim, pre svega, na ofanzivni deo ekipe, saradnju Leonarda i Đurđevića. Zamislite kako će to da izgleda kad se budu do kraja uigrali i poznavali u dušu. Kao direktora me raduje što Alen Stevanović sve češće pokazuje potencijal i što je mali Marko Janković posle perioda oscilacija, uslovljenog povredama, došao na pravi put“.

Među pobrojanim igračima (izuzev Jankovića, koji je na pozajmici, op. aut.) valja tražiti i one koji su za prodaju. Mada, u klubu postoji plan da nikako ne odu svi, nego da se proceni čiji će odolazak najmanje štetiti takmičarskim ambicijama u borbi za duplu krunu. Zato ni broj eventualnih novajlija nije definisan. Opet, jasno je da će posle izvesnog rastanka sa Sedrikom Goguom i činjenice da Gregoru Balažicu ističe ugovor, odbrana pretrpeti još jedan remont. Bar brojčani.

„Zavisi ko će otići. S obzirom da Gogua odlazi sigurno, jedna štoperska pozicija mora da se popuni. To je pod obavezno. Možda još jedna u defanzivi pored toga. Što se navalnog dela tima tiče, zavisiće sve od odlazaka, s tim da imam ideju kako da neke od nosilaca igre sačuvam. U tom slučaju bi samo jednog igrača doveli u ofanzivi. Dosta stvari će se desiti tokom zime i za svaku ću dati obrazloženje. Kazaću javnosti i navijačima zbog čega smo povukli određeni potez, jer se to od mene kao direktora očekuje. Moja funkcija zahteva preuzimanje odgovornosti i ja sam spreman da to uradim“.

Ivica iliev je u poslednjih deset meseci bio predmet raznih komentara. Uglavnom negativnih, od kojih je neke i sam izazvao plasirajući priče o „bombama“ (za šta je kasnije rekao da se kaje što je tako predstavljao pojedine igrače), mada mu se ne može osporiti da je u igračkom smislu doveo strance koji Partizanu daju šmek. Otuda i promena načina na koji ga javnost i navijači doživljavaju.

„Ne bih to tome. Pre ću prihvatiti negativnu kritiku, nego da na sebe prebacim pozitivne komentare. Samo ću reći da sam ja odgovoran za sve angažovane strance i da će tako biti dokle god budem na funkciji. A domaće igrače dovodim u dogovoru sa strukom. Uz napomenu: uvek mora da se apostrofira koliko je neko koštao i zbog čega je doveden, pa u skladu s cenom ide i kvalitet“.

Posle prvog kruga šampionata, crno-beli su na deobi drugog mesta sa Vojvodinom (32 boda), šest manje od Crvene zvezde.

„Ne bih još pričao o trci sa našim večitim rivalom, jer smo upravo izašli iz turbulentnog perioda, uz podsećanje da je prošle godine u ovo doba bodovna razlika bila neverovatna. Sad smo u skoro egalu. Još smo u derbiju pokazali smo da smo se stabilizovali. Dosta posla je ispred nas, trenutno slažemo slagalicu, čija bi najlepša slika trebalo da se vidi u sledećoj sezoni. Ova godina je bila čistilište. Tranzicija. Pravljenje zdrave sredine i zdrave grupe. Ostalo nam je još šest meseci da „udarimo“ glazuru. Sve će to dobro da izgleda, uveravam vas“, zaključio je razgovor za naš portal Ivica Iliev, sportski direktor Partizana.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar