"Позивам Србе да остану на Космету"

Његово преосвештенство владика рашко-призренски Теодосије позвао је Србе са Косова и Метохије да не продају имовину, да наставе да чувају оно што су им преци оставили и да истрајношћу сачувају свету српску земљу.

Србија 14.11.2016 | 15:05
"Позивам Србе да остану на Космету"
Епископ Теодосије служио је данас у Манастиру Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца Свету архијерејску литургију поводом манастирске славе Свети Врачи.

Он је у бесједи нагласио да у овом манастиру почивају мошти Бесребреника Козме и Дамјана, двојице светаца чије су исцјелитељске моћи помогле да се спаљени и срушени Манастир у овом селу надомак Ораховца обнови, васкрсне и поново буде мјесто у коме се вјерни народ окупља и моли Свевишњему.

"У овај манастир се долази као на извор живе воде да нам се душе напоје, али исто тако и да се утешимо јер сви ми носимо своје време и бреме подносећи бројне невоље", рекао је владика Теодосије.

Он је навео да је поносан што служи литургију у храму Бесребреника Козме и Дамјана и подсјетио да је храм страдао као што је и вјерни српски народ страдао.

"После мартовског погрома 2004. године на згаришту храма стојећи на камену служили смо литургију. Около су долазила деца, гађала нас и провоцирала, али смо служећи литургију уз заштиту Светих Врача тог дана покренули обнову ове светиње коју данас украшавају бројне фреске и иконе, која је данас уз Патријаршију Високе Дечане и обновљене светиње у Призрену стуб нашег опстанка и наше вере", рекао је владика Теодосије.

Позивајући Србе да не продају имовину, он је описао страдалничку судбину једног Србина из Метохије кога су, како је рекао, дјеца натјерала да прода имовину.

"Невољан је то урадио, али се током ноћи старина обесио и оставио проклетство наследницима. То не смемо чинити, не смемо продавати оно што су нам преци оставили, не смемо оставити ове светиње које су, иако су биле оскрнављене и порушене, поново подигнуте и зраче пуним сјајем", рекао је владика рашко-призренски.

Изражавајући наду да ће се вјерни народ вратити у све градове као што су се вратили свештеници и тамо гдје више нема ниједног Србина, епископ Теодосије је апеловао да се Срби саберу и обједине око своје цркве.

Светој литургији присуствовало је неколико десетина Срба из Ораховца и Велике Хоче, али први пут није био организован долазак расељених Ораховчана.

Извор:Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило М.

14.11.2016 14:36

СПЦ треба прво својим примјером да слузи СРБском Народу, а то знаци да Црква треба да врати Патријарсију из Београда на Косово и Метохију у пецки манастир. Послије тога Црква би имала пуно морално и законско право да својим вјерницима и свим СРБима дјели поуцне савјете. Прије тога Цркву неце висе нико послусати. Многи це казати "љекару излеци се сам!"

ОДГОВОРИТЕ