"Pozivam Srbe da ostanu na Kosmetu"

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da ne prodaju imovinu, da nastave da čuvaju ono što su im preci ostavili i da istrajnošću sačuvaju svetu srpsku zemlju.

Srbija 14.11.2016 | 15:05
"Pozivam Srbe da ostanu na Kosmetu"
Episkop Teodosije služio je danas u Manastiru Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca Svetu arhijerejsku liturgiju povodom manastirske slave Sveti Vrači.

On je u besjedi naglasio da u ovom manastiru počivaju mošti Besrebrenika Kozme i Damjana, dvojice svetaca čije su iscjeliteljske moći pomogle da se spaljeni i srušeni Manastir u ovom selu nadomak Orahovca obnovi, vaskrsne i ponovo bude mjesto u kome se vjerni narod okuplja i moli Svevišnjemu.

"U ovaj manastir se dolazi kao na izvor žive vode da nam se duše napoje, ali isto tako i da se utešimo jer svi mi nosimo svoje vreme i breme podnoseći brojne nevolje", rekao je vladika Teodosije.

On je naveo da je ponosan što služi liturgiju u hramu Besrebrenika Kozme i Damjana i podsjetio da je hram stradao kao što je i vjerni srpski narod stradao.

"Posle martovskog pogroma 2004. godine na zgarištu hrama stojeći na kamenu služili smo liturgiju. Okolo su dolazila deca, gađala nas i provocirala, ali smo služeći liturgiju uz zaštitu Svetih Vrača tog dana pokrenuli obnovu ove svetinje koju danas ukrašavaju brojne freske i ikone, koja je danas uz Patrijaršiju Visoke Dečane i obnovljene svetinje u Prizrenu stub našeg opstanka i naše vere", rekao je vladika Teodosije.

Pozivajući Srbe da ne prodaju imovinu, on je opisao stradalničku sudbinu jednog Srbina iz Metohije koga su, kako je rekao, djeca natjerala da proda imovinu.

"Nevoljan je to uradio, ali se tokom noći starina obesio i ostavio prokletstvo naslednicima. To ne smemo činiti, ne smemo prodavati ono što su nam preci ostavili, ne smemo ostaviti ove svetinje koje su, iako su bile oskrnavljene i porušene, ponovo podignute i zrače punim sjajem", rekao je vladika raško-prizrenski.

Izražavajući nadu da će se vjerni narod vratiti u sve gradove kao što su se vratili sveštenici i tamo gdje više nema nijednog Srbina, episkop Teodosije je apelovao da se Srbi saberu i objedine oko svoje crkve.

Svetoj liturgiji prisustvovalo je nekoliko desetina Srba iz Orahovca i Velike Hoče, ali prvi put nije bio organizovan dolazak raseljenih Orahovčana.

Izvor:Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo M.

14.11.2016 14:36

SPC treba prvo svojim primjerom da sluzi SRBskom Narodu, a to znaci da Crkva treba da vrati Patrijarsiju iz Beograda na Kosovo i Metohiju u pecki manastir. Poslije toga Crkva bi imala puno moralno i zakonsko pravo da svojim vjernicima i svim SRBima djeli poucne savjete. Prije toga Crkvu nece vise niko poslusati. Mnogi ce kazati "ljekaru izleci se sam!"

ODGOVORITE