У Републици Српској је све тише и тише

То што Милорад Додик отворено најављује стварање осветничке 'Црне књиге' никога није превише узбудило.

Република Српска 14.11.2016 | 08:22
У Републици Српској је све тише и тише
„СНСД ће се позабавити свима онима и саставити листу имена - Црну књигу, свих оних који су икада и на било који начин наштетили СНСД. Општине у којима нисмо побиједили, неће бити наш приоритет, видјећемо да ли ће тамо уопште одлазити наши министри и како ћемо одржавати било какву комуникацију са њима, све док се стање у тим општинама у којима нисмо на власти не консолидује“.

Ово је само дио говора предсједника Републике Српске и предсједника Савеза независних социјалдемократа, Милорада Додика са сједнице Главног одбора ове странке.

Овакве листе нису прве, а како се чини – нису ни посљедње.

Прве је састављао генерални секретар странке, Рајко Васић- посљедњи министар информисања у Влади Републике Српске, који је сугерисао предсједнику ономад - ко је подобан, а ко неподобан.

Књига 'издајника'

Након тога на ред је стигла цијела књига потенцијалних „издајника“ под називом „Рушење Републике Српске – теорија и технологије преврата“, аутора Стефана Каргановића. Ово својеврсно издвајање и јавно именовање „непријатеља уставног поретка“ са именима политичара, новинара, интелектуалаца, објављено је на официјелној интернетској страници СНСД-а.

Каргановић је својевремено тврдио да у РС-у дјелују лажне невладине организације „које треба да буду у приправности да би се на миг иностраних наредбодаваца укључиле у подстицање нереда и подривање уставног поретка“.

Никаквих нереда било није, као ни „урушавања уставног поретка“, иако је од објављивања овог памфлета прошло скоро четири године.

Питање заштите оних који су се нашли на листи, како су је у Бањалуци звали - листи за одстрел, никада није ни поменуто.

Гдје нестају људска права у систему који сопствене грађане назива „издајницима“, јавно их „таргетира“, а политичка права постају само дио млаке борбе у заштити сопствених интереса? Ко одређује „подобност“ и „неподобност“ оних готово 50 посто становника Српске који нису подржали СНСД и Милорада Додика?

Систем репресије

Бањалулчка новинарка Гордана Катана сматра да је скандалозна најава да се не контактира са општинама у РС у којима на власти није СНСД.

„Додик се понаша управо онако како се понашао у вријеме предизборне кампање, а то је систем репресије у којем ненародно дијели и људе и општине на оне гдје је СНСД, те на оне на које СНСД нема утицаја. У РС доминира систем репресије и према појединцима, а сада и према општинама. Али, за разлику од досадашњех етикетирања, ово је први пут да то ради странка. До сада је предсједник СНСД за то користио и плаћао друге.

Овдје се не ради само о новинарима, с којима поступа како му је воља - у питању је цијели систем грађанских права, за које су локалне НВО преслабе да их бране, а опозиција у РС се понаша стерилно. Шта је наредно? Да ли ће неко моћи и слободно да пуца у све оне који нису по 'укусу' владајућој гарнитури? Не смијемо заборавити ни правосуђе, у којем можемо остати 'заглављени' годинама, јер је и оно под контролом власти... Видјели смо већ таквих примјера. Власт је већ направила законске оквире за обичне грађане РС из којих не могу изаћи. А посебно морам истакнути да је најгоре када се дио јавног сервиса из Бањалуке укључи у 'етикетирање' некога. Е, то је већ најгори облик прогањања и етикетирања“, закључује Катана.

Опозиција шути

Александар Трифуновић, такође новинар и власник портала Бука већ је био на сличном, Каргановићевом списку.

Трифуновић тврди да је још горе да опозиција уопште не реагује на овакве најаве, те да начелници општина које нису у СНСД – ћуте. А ћуте им и предсједници.

„И моја емисија и портал су већ били на тим 'црним листама'. Најгоре је етикетирање у јавности одређене особе, које затим прелази и на породицу. Ово што се годинама ради је апсолутно недопустиво у било каквом демократском систему, поготово што систем који би требао да нас чини сигурним – не ради ништа. То смо могли да видимо и на нерјешавању свих политичких убистава у РС до сада, али и на случајевима класичног застрашивања. Мени се лично чини да је Додик погубио конце са реалношћу и не знам како ће се уопште вратити назад“, наводи Трифуновић.

Некада давно, за вријеме сукоба Тита и Стаљина, етикетирања... и у кафани се причало тихо или никако. Систем није подносио било какве „унутрашње непријатеље“, а казна за „прекршај“ била је Голи оток.

А, чини се - у Републици Српској је све тише и тише.

Извор: Ал Јазеера

Коментари / 73

Оставите коментар
Name

Драган

14.11.2016 07:33

А Ал Јазеера ужива у нашим мукама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

14.11.2016 08:04

Ал Јазеера је најобјективнија од свих дугих, само да знаш.

Name

семберац

14.11.2016 08:40

Ако тако казе,Додик;да неце контактирати са народом"ста нам преостане друго ,него да разгласимо одцепљење Семберије (кантон )по свицарском узору. Имам пун к...ц , тих крајисника и њихових тортурних застрасивања народа. (Мозе се и то догодити) ноци су дуге.

Name

Мирјана

14.11.2016 08:40

Аман људи ј сам у свом мјесту у црној књизи сато сто сам убједјивала народ да гласа за снсд доста висе сдс нису ниста урадили нико нерди од цега да зивимо

Name

Xyз

14.11.2016 08:49

Колико сте обневидели и ограничени у Бајином тору ?

Name

Драган

14.11.2016 10:00

XYЗ, нисмо обневидјели...него ако Ал Јазеера критикује Додика то му на крају иде у прилог.

Name

Семверац али прави

14.11.2016 10:10

Не само Семберију отцепити него и Мајевицу. Направити опет САО Семберију и Мајевицу а црвени кмети нека се је** са БЛ, Кључом, и осталим вкј.

Name

Крсти се Крстивоје

14.11.2016 15:41

Семберац дрзи се пољопривреде,кукавац један није звака за сељака.

Name

Оља

14.11.2016 07:40

Први на тој листинека буде диктатор Бсја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вероватно.

14.11.2016 15:13

Додик ,је потурен стбима као и Јосип Броз.(сто дузе остане "пре цу да вас растурим) то вас и следује : нема снаге ни да умрете , изненадјујуце.

Name

Паметни

14.11.2016 07:41

Миле ништа не брини, док ти је аналитичара и савјетника попут Лазанског и Галијашевића, народ РС може мирно спавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

14.11.2016 07:46

Волио бих да ал џазира уради извјештај о тренутном стању демократије и људских права у нпр. Катару, Саудијској Арабији, Ирану итд. а да се оставе Тита, неких минулих времена и исфорсираних и натегнутих паралела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

14.11.2016 08:33

Па не раде на Ал Јазеери Арапи, то су наси новинари. Ти би се требао забринути за цињенице у тексту а не о томе тко их је објавио. Босанац, ста цес, није битно ста него тко и цији је, ако је мој онда је добар таман и да ме силује.

Name

xyз

14.11.2016 09:02

Зашто са Катаром, зашто не са Шведском?

Name

ре Бн

14.11.2016 09:44

Шта ме брига за Саудијском Вехабијом,мене као Босанца та вуко*ебина не занима. Алл Џазира је мултинационална ТВ свјетских размјера

Name

Мм

14.11.2016 07:46

Тихо је јер народ умире.Баја нас сахрањују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.11.2016 08:43

Шта је то за грађане Републике Српске и Бих генерално, могу Ти исти тзв. грађани (читај малограђани који су остали у већини јер су напредни, паметни и способни већ напустили ово све) трпити још много више тортуре и диктатуре. Живи били па видјели !!!

Name

Тигар

14.11.2016 08:59

Ти неумирес то је сигурно а народ је прије мјесец рекао своје баја је поново побједник зивил додик и рс

Name

Цицана

14.11.2016 09:04

Ако је ово истина онда је то заласно. Па зар да један такав сарлатан мозе онемогуцити масу? Један појединац да оскрнави све остале паметне? Ма хајде идибре!

Name

Јован

14.11.2016 08:15

Цијели зивот кривимо друге сто смо глупи и сами себе убијамо такви смо ти ми православци

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

14.11.2016 08:22

Какав пресједник сеф мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.11.2016 08:25

Ако знамо да је бајино поријекло из студени врела и хрватско сто се цудимо сто толико прозива сдсовце па то су му вјерски непријатељи да се осјетити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сатира

14.11.2016 08:30

Јели му рођак ХИЛЕР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

14.11.2016 08:38

Стање у дрзави је катастрофано, политицари су постали господари зивота и смрти,Интегритет и став појединца не постоји,бити улизица и поданик је једини нацин за презивљавање као дио касте која се зове циновник и будзетски радник.Рад у вецини домацих и страних фирми је сведен на ниво робовласниства јер са платом од двјеста еура немате довољно ни за храну.Отворене репресије у утјеравање страха онима који мисле другације је правило понасања.Црква уљуљкана у сопственом комфору или подрзава резим или се понаса као да не припада овом простору и без икаквог срама показу ју економску доминацију у односу на градане.Опозиција као да не постоји,само иступи појединих медија и неких појединаца подсјете да на овом простору постоје "људи".Газе нам достојанство ,стављају крст на насу будуцност а ми и даље цутимо тако да висе и незаслузујемо епитет зртве него кукавица и криваца за своју судбину и судбину своје дјеце.Ста би са поносним народом ако смо то некад и били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маса

14.11.2016 15:21

Освит свала цаст садрзај текста за десет плус јос кад би се пробудио народ

Name

Олеа

14.11.2016 08:39

Ма он то себе тјеши јер може сто ки атисмо ми који гладујемо а он има свој хеликоптер па нек лети ко високо лети тај ниско пада

ОДГОВОРИТЕ
Name

монеy

14.11.2016 08:41

кад јагањци утихну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

14.11.2016 09:31

Хмммм....Не разумијем шта у свему има тако " страшно"!? Мени ово све звучи више као вапај ,молба а Не Као протест.. звучиш отп Као опозиција која Се плаши Додика... Ипак,барем Си један од оних који покушава и стоји иза свог имена.Честитам на томе !!!

Name

Зоран Веселиновић

14.11.2016 08:58

Поштовани у БН телевизији,нисм могао да ћутим,па сам на адресу Градскога одбора СНСД-а послао слиједећи садржај,а исти шаљем и Вама,јер не знам нашина како да изразим мој очај и несрећу,ево посланог садржаја на који жељно чекам одговор: -Поштовани,ово са Црном књигом ми не да мира.Вијероватно ћу са овим и ја у Црну књигу,но спреман сам,па да не дужим.Питам се дали ће преостали дио РС гдје тренутна коалиција није дала градоначелнике, коалиције СНСД-а, бирати свога Предсједника,Владу итд,хоћемо ли се даље дијелити?!Све о Црној књизи и изјаве послије тога су посве сумануте,сулуде и шта већ...,а да нико на том скупу СНСД-а да устане и каже да се са тиме не слаже,да не мисли тако,па на крају демонстаривно да напусти скуп,већ сви ћуте!!!??Па ово је срамно,ово је суноврат памети и почетак пакла унутарњих сукоба у српском народу.Па зар сви морамо бити пелцовани и мислити као Миле.Зашто ћути црква,ово је морални суноврат,ово ће српска историја записати као нове Карађорђевиће и Обреновиће,па требали нам толико унутарњега зла и нико да свој глас не дигне.Остајем очајан и нестретан и молим Бога да да барем мало осијетљивости на Његове узвишене позиве разуму и утијецај на савијести, да се стане са овим примитивизмом,суманутим поступањем,политичком охолошћу и неман више ријечи.И на крају једна мисао коју прочитах од једнога професора из Канаде: Понекад се питам воде ли овај свијет паметни људи који нас завитлавају или лудаци који су озбиљни. Лоренс Џ. Питер (канадски професор и „хијерархолог“) Ето,ја рехох у очају толико и спреман сам да будем први у Црној књизи,телефон ми је 065 600 711,а фикски 310 009.Ако сам гдје погријешио позовите ме ,па ме посавијетујте и исправите и радо ћу се одазвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не брини

14.11.2016 09:59

Нико те неће звати али ће твој телефон бити непрекидно опсервиран од стране снсдовог нквд

Name

Ре зоран

14.11.2016 14:06

Додик и сви око њега неце због васег прима моци спават.Они пљују по народу а камо ли по појединцу. Не боје се они оних који пису, апелују или кукају.Боје се оног сто не знају. Зато је и толики страх да све комплетно ставе под контролу и да имају свугдје своје људе.

Name

Финансирање

14.11.2016 09:07

Нешто не могу да се сјетим ко финансира Ал џазиру. Гдје је ту Бакир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.11.2016 09:36

знаш ли ти друже шта је Ал Џазира? чини се да немаш појма

Name

Милана

14.11.2016 17:12

Човић и снсд ово финансирају,Хрватска до Земуна.

Name

камелеон

14.11.2016 09:14

Ова кампања која се води против Милорада Додика, доприњеће да 2018. године и даље буде ''главна фаца'' у политикој бари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.11.2016 11:03

Која кампања и ко је води? Гледас ли ти уопсте његове јавне иступе изјаве и све остало или си и ти у том миљеу који казе- не вјерујте својим оцима и усима него мени.

Name

а

14.11.2016 19:25

Ти си камелеон овдје главна будала.

Name

Борац

14.11.2016 09:17

Ако овако настави ми цемо се измедју себе истребити да не постојимо. Када нас овакви воде ништа нас добро не ћека.ко у рату побједи нека пиßе историју пропасти стпског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Борац

14.11.2016 14:38

Ако се ово догоди, миле це као и Месиц, казати: Ја сам свој задатак обавио.

Name

микула

14.11.2016 09:17

То сто је све тисе и тисе понајвисе би требало да заинтересује лактаског силедзију,јер покварен зуб када престане да боли без лијецења знаци да је потпуно пропао

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

14.11.2016 09:19

Ту су муслимани увијек доступни да Додик сваку побуну Срба против њега може пребацити на сурадњу са муслиманима. Тако да практично сваки Србин који није уз додика ради за муслимане хахахах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

14.11.2016 10:52

да тако је а ја бих додао да сам и ја за то крив. хахахахах

Name

србин

14.11.2016 17:11

Па зар није нормално да сарађујемо,откуда оволико мрзитеља,ово је шовинизам који треба почети кажњавати и лијечити код добрих психијатара,а не хранити.

Name

синергија

14.11.2016 09:20

Опозиција је толико рахитицна да нема снаге да се супростави црвеној банди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре синергија

14.11.2016 10:10

Зар се нисте борили за црвену банду ето вам сад трпите!?

Name

Зељко

14.11.2016 09:25

Полако умиремо а то Додик хоће.Тиранин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

14.11.2016 09:32

Ето, дошло доба да он гура Србина на Србина.

Name

куре

14.11.2016 09:51

ал јазеера!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

14.11.2016 10:55

Одузето нам је право на живот достојан човјека,ко то има право?Народ у РС живи у паклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стри мој

14.11.2016 11:36

Каква народ такав председник. Нико вам није рекао да морате гласат за њих. А ви ето идеалисти.

Name

Не

14.11.2016 12:36

Шта овај лупете о гласању? За предсједниче изборне резултате је миле платио Руској Маршал Групи а који за лову штимају изборе. Требаш се мало укључити у стварност а не просипати те кафанске небулозе које користе сви пијанци овог региона.

Name

Јован

14.11.2016 12:29

То је добро јер у тишини се рађају најбоље идеје,чисте и јасне,које мету сав шкарт и отпад пред собом. Треба искористити ову тишину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

14.11.2016 12:58

Јебо вас он,ви сте га изабрали и бирате га вец годинама.Једино сто је код њега добро је да он отворено казе да це нам јебат матер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко Југовић

14.11.2016 13:35

Та црна књига није новина,она постоји одавно.Прогутала је много поштених и паметних срба,протјерала,уништавала много чије животе,цијеле породице,сада је цјелокупан народ затворила у тор и иживљава се,људе оболили,колоне људи се креће болничким ходницима траже изгубљено здравље,које је исто тако завршило у црној књиз.помиње неко и цркву.Па она нам је њапрљавија,она је праоница прљавих пара од којих и понеки свештеник вози упрљано ауто.Црква да је црква зауставила би сиромашење сопственога народа а неби вјешала имена ратних тајкуна изнад врата наводних донатора кумова којекаквих,од сахрана правили примитивна сијела и прела.ја сам антикомуниста али вјерујте ми да је у Титово вријеме било све боље,љепше уљудније.Људи су имали карактер,политичари и комитетлије су били људине ово су сада кретени,којима да није било рата неби се за траг знало.Зашто народ шути,зато што не зна или не смије причати.Ја мислим да не зна,ко је нешта знао и држао до себе он је отишао давно и посматра са дистанце,ту проклету и уклету црном књигом земљу.Нека пријети више ко год хоће,како год хоће,живјети са примитивцима и није неки живот,ко шиша главу нека лети једанпут ће,само дјецу немојте овдје остављати,нека иду тамо гдје се живи нормално гдје нема сприча о унутрашњем непријатељу,гдје те неће увјек неко напикавати на комшију човјека који исто тако пати поред тебе јер је црна књига заједничка за сва три народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

старосједилац

14.11.2016 19:56

А што да идемо и гдје да идемо, зар има игдје љепше него код своје куће, зар да дозволимо шачици примитиваца да нас и нашу дјецу протјерају са вијековних огњишта у бијели свијет те да увијек буду странци и грађани другог реда. Зар ће стварно 1% надјачати и побиједити преосталих 99%. Шта смо ово дозволили људи, дјецу нашу у очи смјети погледати нећемо, какву им домовину градимо и остављамо...

Name

Бошко Југовић

14.11.2016 22:07

Главом без обзира,без огњишта сам давно остао,а овоме нема краја народ воли бају и бајиће...срећно

Name

Хити

14.11.2016 15:17

За двије године пред изборе це народ опет гласат за њега ! Разлог ? Бит це референдум о оцјепљењу рс . Хајд да видим од вас ко це да одоли а да не загризе у коску ? Бакир це финансират као и просли референдум . ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.11.2016 17:01

Поносима се што у овом нашем тору нисам једна од оваца која је стајала у реду за референдум. Па сам изгледа из перспективе врховног овца издајник, можда одметнута овца, коју Миле не може да шиша, тј. ј*бе.

Name

Ре

14.11.2016 19:21

Буди поносна на себе.

Name

Неко из масе...

14.11.2016 15:34

Изаберите цовијека подобног и културног који це бити прави . а питајте се кога јос Додик није увредио са својим говором. сто се прије ослободите окова звани Миле то це бити боље за све градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле баја додик

14.11.2016 16:59

Коооме смееета мооој диииивни говор!???

Name

Сад или Никад

14.11.2016 17:14

Његове изјаве се не могу сматрати ваљаним јер је цовјек неурацунљив

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛосЗнак

14.11.2016 19:13

Ако је све тисе и тисе, то је лос знак: република је пред гасењем (додиков успјех).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

14.11.2016 19:42

Можда сте браћо заборавили да ;Србин када за ћути ...нешто спрема... а спрема да сву ову багру пошаље у пакао и дођавола...само полако........даће бог и воља Божија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

14.11.2016 21:01

Богу ттреба помоћи, сви би се ттребали погледати у огледало и рећи оном што нас гледа шта смо конкретно урадили против режима, ебо њихове црне књиге.

Name

Боле

14.11.2016 23:28

Бит це бпље.

Name

Ре Боле

15.11.2016 23:28

Мозда ни тада ал вазно је да не пуца.

Name

сербе

14.11.2016 19:52

Диктаторе одлази висе,постени народ тебе мрзи ти си највеце зло.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

14.11.2016 21:22

Јос једном. Док нема странке просперитета која може имати економски развој као план и која купи минимум 15 посто гласова у свакој опстини у БИХ, дотада вам се се.ем на програме, партије, видје странака, дебате итд итд. Срећа па сам вани па ме нико ни за Шта немозе окривити, ни за неуспјех ни за побједу оних што нису требали побједити. Жао ми је и што волим земљу Босну јер ни након 20 година не видим помаке. Нажалост моју добит у иностранству сам почео да улажем у стан у Спанији, јер ви нисте више нормални...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

15.11.2016 06:36

Избори су рекли да је Додик и СНСД избор народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам осип од таквих

15.11.2016 16:36

Да, али се морају понашати у оквирима закона.

Name

ххаа

15.11.2016 14:48

Та књига је постојала и од раније и добро је познато да људи који би показали да нису били истомисљеници или говорили и залили се на ситуацију ,су били прогнани, понижавани, прављене су им сплетке, наравно треба напоменути да је то и опозиција радила. Начекаћете се слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли?

17.11.2016 16:12

"Све тисе и тисе и, једнога дана престаце да дисе (престаце да постоји).

ОДГОВОРИТЕ