U Republici Srpskoj je sve tiše i tiše

To što Milorad Dodik otvoreno najavljuje stvaranje osvetničke 'Crne knjige' nikoga nije previše uzbudilo.

Republika Srpska 14.11.2016 | 08:22
U Republici Srpskoj je sve tiše i tiše
„SNSD će se pozabaviti svima onima i sastaviti listu imena - Crnu knjigu, svih onih koji su ikada i na bilo koji način naštetili SNSD. Opštine u kojima nismo pobijedili, neće biti naš prioritet, vidjećemo da li će tamo uopšte odlaziti naši ministri i kako ćemo održavati bilo kakvu komunikaciju sa njima, sve dok se stanje u tim opštinama u kojima nismo na vlasti ne konsoliduje“.

Ovo je samo dio govora predsjednika Republike Srpske i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika sa sjednice Glavnog odbora ove stranke.

Ovakve liste nisu prve, a kako se čini – nisu ni posljednje.

Prve je sastavljao generalni sekretar stranke, Rajko Vasić- posljednji ministar informisanja u Vladi Republike Srpske, koji je sugerisao predsjedniku onomad - ko je podoban, a ko nepodoban.

Knjiga 'izdajnika'

Nakon toga na red je stigla cijela knjiga potencijalnih „izdajnika“ pod nazivom „Rušenje Republike Srpske – teorija i tehnologije prevrata“, autora Stefana Karganovića. Ovo svojevrsno izdvajanje i javno imenovanje „neprijatelja ustavnog poretka“ sa imenima političara, novinara, intelektualaca, objavljeno je na oficijelnoj internetskoj stranici SNSD-a.

Karganović je svojevremeno tvrdio da u RS-u djeluju lažne nevladine organizacije „koje treba da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka“.

Nikakvih nereda bilo nije, kao ni „urušavanja ustavnog poretka“, iako je od objavljivanja ovog pamfleta prošlo skoro četiri godine.

Pitanje zaštite onih koji su se našli na listi, kako su je u Banjaluci zvali - listi za odstrel, nikada nije ni pomenuto.

Gdje nestaju ljudska prava u sistemu koji sopstvene građane naziva „izdajnicima“, javno ih „targetira“, a politička prava postaju samo dio mlake borbe u zaštiti sopstvenih interesa? Ko određuje „podobnost“ i „nepodobnost“ onih gotovo 50 posto stanovnika Srpske koji nisu podržali SNSD i Milorada Dodika?

Sistem represije

Banjalulčka novinarka Gordana Katana smatra da je skandalozna najava da se ne kontaktira sa opštinama u RS u kojima na vlasti nije SNSD.

„Dodik se ponaša upravo onako kako se ponašao u vrijeme predizborne kampanje, a to je sistem represije u kojem nenarodno dijeli i ljude i opštine na one gdje je SNSD, te na one na koje SNSD nema uticaja. U RS dominira sistem represije i prema pojedincima, a sada i prema opštinama. Ali, za razliku od dosadašnjeh etiketiranja, ovo je prvi put da to radi stranka. Do sada je predsjednik SNSD za to koristio i plaćao druge.

Ovdje se ne radi samo o novinarima, s kojima postupa kako mu je volja - u pitanju je cijeli sistem građanskih prava, za koje su lokalne NVO preslabe da ih brane, a opozicija u RS se ponaša sterilno. Šta je naredno? Da li će neko moći i slobodno da puca u sve one koji nisu po 'ukusu' vladajućoj garnituri? Ne smijemo zaboraviti ni pravosuđe, u kojem možemo ostati 'zaglavljeni' godinama, jer je i ono pod kontrolom vlasti... Vidjeli smo već takvih primjera. Vlast je već napravila zakonske okvire za obične građane RS iz kojih ne mogu izaći. A posebno moram istaknuti da je najgore kada se dio javnog servisa iz Banjaluke uključi u 'etiketiranje' nekoga. E, to je već najgori oblik proganjanja i etiketiranja“, zaključuje Katana.

Opozicija šuti

Aleksandar Trifunović, takođe novinar i vlasnik portala Buka već je bio na sličnom, Karganovićevom spisku.

Trifunović tvrdi da je još gore da opozicija uopšte ne reaguje na ovakve najave, te da načelnici opština koje nisu u SNSD – ćute. A ćute im i predsjednici.

„I moja emisija i portal su već bili na tim 'crnim listama'. Najgore je etiketiranje u javnosti određene osobe, koje zatim prelazi i na porodicu. Ovo što se godinama radi je apsolutno nedopustivo u bilo kakvom demokratskom sistemu, pogotovo što sistem koji bi trebao da nas čini sigurnim – ne radi ništa. To smo mogli da vidimo i na nerješavanju svih političkih ubistava u RS do sada, ali i na slučajevima klasičnog zastrašivanja. Meni se lično čini da je Dodik pogubio konce sa realnošću i ne znam kako će se uopšte vratiti nazad“, navodi Trifunović.

Nekada davno, za vrijeme sukoba Tita i Staljina, etiketiranja... i u kafani se pričalo tiho ili nikako. Sistem nije podnosio bilo kakve „unutrašnje neprijatelje“, a kazna za „prekršaj“ bila je Goli otok.

A, čini se - u Republici Srpskoj je sve tiše i tiše.

Izvor: Al Jazeera

Komentari / 73

Ostavite komentar
Name

Dragan

14.11.2016 07:33

A Al Jazeera uživa u našim mukama?

ODGOVORITE
Name

Milica

14.11.2016 08:04

Al Jazeera je najobjektivnija od svih dugih, samo da znaš.

Name

semberac

14.11.2016 08:40

Ako tako kaze,Dodik;da nece kontaktirati sa narodom"sta nam preostane drugo ,nego da razglasimo odcepljenje Semberije (kanton )po svicarskom uzoru. Imam pun k...c , tih krajisnika i njihovih torturnih zastrasivanja naroda. (Moze se i to dogoditi) noci su duge.

Name

Mirjana

14.11.2016 08:40

Aman ljudi j sam u svom mjestu u crnoj knjizi sato sto sam ubjedjivala narod da glasa za snsd dosta vise sds nisu nista uradili niko nerdi od cega da zivimo

Name

Xyz

14.11.2016 08:49

Koliko ste obnevideli i ograničeni u Bajinom toru ?

Name

Dragan

14.11.2016 10:00

XYZ, nismo obnevidjeli...nego ako Al Jazeera kritikuje Dodika to mu na kraju ide u prilog.

Name

Semverac ali pravi

14.11.2016 10:10

Ne samo Semberiju otcepiti nego i Majevicu. Napraviti opet SAO Semberiju i Majevicu a crveni kmeti neka se je** sa BL, Ključom, i ostalim vkj.

Name

Krsti se Krstivoje

14.11.2016 15:41

Semberac drzi se poljoprivrede,kukavac jedan nije zvaka za seljaka.

Name

Olja

14.11.2016 07:40

Prvi na toj listineka bude diktator Bsja.

ODGOVORITE
Name

verovatno.

14.11.2016 15:13

Dodik ,je poturen stbima kao i Josip Broz.(sto duze ostane "pre cu da vas rasturim) to vas i sleduje : nema snage ni da umrete , iznenadjujuce.

Name

Pametni

14.11.2016 07:41

Mile ništa ne brini, dok ti je analitičara i savjetnika poput Lazanskog i Galijaševića, narod RS može mirno spavati.

ODGOVORITE
Name

Bn

14.11.2016 07:46

Volio bih da al džazira uradi izvještaj o trenutnom stanju demokratije i ljudskih prava u npr. Kataru, Saudijskoj Arabiji, Iranu itd. a da se ostave Tita, nekih minulih vremena i isforsiranih i nategnutih paralela.

ODGOVORITE
Name

koo

14.11.2016 08:33

Pa ne rade na Al Jazeeri Arapi, to su nasi novinari. Ti bi se trebao zabrinuti za cinjenice u tekstu a ne o tome tko ih je objavio. Bosanac, sta ces, nije bitno sta nego tko i ciji je, ako je moj onda je dobar taman i da me siluje.

Name

xyz

14.11.2016 09:02

Zašto sa Katarom, zašto ne sa Švedskom?

Name

re Bn

14.11.2016 09:44

Šta me briga za Saudijskom Vehabijom,mene kao Bosanca ta vuko*ebina ne zanima. All Džazira je multinacionalna TV svjetskih razmjera

Name

Mm

14.11.2016 07:46

Tiho je jer narod umire.Baja nas sahranjuju.

ODGOVORITE
Name

Marko

14.11.2016 08:43

Šta je to za građane Republike Srpske i Bih generalno, mogu Ti isti tzv. građani (čitaj malograđani koji su ostali u većini jer su napredni, pametni i sposobni već napustili ovo sve) trpiti još mnogo više torture i diktature. Živi bili pa vidjeli !!!

Name

Tigar

14.11.2016 08:59

Ti neumires to je sigurno a narod je prije mjesec rekao svoje baja je ponovo pobjednik zivil dodik i rs

Name

Cicana

14.11.2016 09:04

Ako je ovo istina onda je to zalasno. Pa zar da jedan takav sarlatan moze onemoguciti masu? Jedan pojedinac da oskrnavi sve ostale pametne? Ma hajde idibre!

Name

Jovan

14.11.2016 08:15

Cijeli zivot krivimo druge sto smo glupi i sami sebe ubijamo takvi smo ti mi pravoslavci

ODGOVORITE
Name

mislim

14.11.2016 08:22

Kakav presjednik sef mafije.

ODGOVORITE
Name

borac

14.11.2016 08:25

Ako znamo da je bajino porijeklo iz studeni vrela i hrvatsko sto se cudimo sto toliko proziva sdsovce pa to su mu vjerski neprijatelji da se osjetiti.

ODGOVORITE
Name

Satira

14.11.2016 08:30

Jeli mu rođak HILER

ODGOVORITE
Name

Osvit

14.11.2016 08:38

Stanje u drzavi je katastrofano, politicari su postali gospodari zivota i smrti,Integritet i stav pojedinca ne postoji,biti ulizica i podanik je jedini nacin za prezivljavanje kao dio kaste koja se zove cinovnik i budzetski radnik.Rad u vecini domacih i stranih firmi je sveden na nivo robovlasnistva jer sa platom od dvjesta eura nemate dovoljno ni za hranu.Otvorene represije u utjeravanje straha onima koji misle drugacije je pravilo ponasanja.Crkva uljuljkana u sopstvenom komforu ili podrzava rezim ili se ponasa kao da ne pripada ovom prostoru i bez ikakvog srama pokazu ju ekonomsku dominaciju u odnosu na gradane.Opozicija kao da ne postoji,samo istupi pojedinih medija i nekih pojedinaca podsjete da na ovom prostoru postoje "ljudi".Gaze nam dostojanstvo ,stavljaju krst na nasu buducnost a mi i dalje cutimo tako da vise i nezasluzujemo epitet zrtve nego kukavica i krivaca za svoju sudbinu i sudbinu svoje djece.Sta bi sa ponosnim narodom ako smo to nekad i bili.

ODGOVORITE
Name

Masa

14.11.2016 15:21

Osvit svala cast sadrzaj teksta za deset plus jos kad bi se probudio narod

Name

Olea

14.11.2016 08:39

Ma on to sebe tješi jer može sto ki atismo mi koji gladujemo a on ima svoj helikopter pa nek leti ko visoko leti taj nisko pada

ODGOVORITE
Name

money

14.11.2016 08:41

kad jaganjci utihnu

ODGOVORITE
Name

Ja

14.11.2016 09:31

Hmmmm....Ne razumijem šta u svemu ima tako " strašno"!? Meni ovo sve zvuči više kao vapaj ,molba a Ne Kao protest.. zvučiš otp Kao opozicija koja Se plaši Dodika... Ipak,barem Si jedan od onih koji pokušava i stoji iza svog imena.Čestitam na tome !!!

Name

Zoran Veselinović

14.11.2016 08:58

Poštovani u BN televiziji,nism mogao da ćutim,pa sam na adresu Gradskoga odbora SNSD-a poslao slijedeći sadržaj,a isti šaljem i Vama,jer ne znam našina kako da izrazim moj očaj i nesreću,evo poslanog sadržaja na koji željno čekam odgovor: -Poštovani,ovo sa Crnom knjigom mi ne da mira.Vijerovatno ću sa ovim i ja u Crnu knjigu,no spreman sam,pa da ne dužim.Pitam se dali će preostali dio RS gdje trenutna koalicija nije dala gradonačelnike, koalicije SNSD-a, birati svoga Predsjednika,Vladu itd,hoćemo li se dalje dijeliti?!Sve o Crnoj knjizi i izjave poslije toga su posve sumanute,sulude i šta već...,a da niko na tom skupu SNSD-a da ustane i kaže da se sa time ne slaže,da ne misli tako,pa na kraju demonstarivno da napusti skup,već svi ćute!!!??Pa ovo je sramno,ovo je sunovrat pameti i početak pakla unutarnjih sukoba u srpskom narodu.Pa zar svi moramo biti pelcovani i misliti kao Mile.Zašto ćuti crkva,ovo je moralni sunovrat,ovo će srpska istorija zapisati kao nove Karađorđeviće i Obrenoviće,pa trebali nam toliko unutarnjega zla i niko da svoj glas ne digne.Ostajem očajan i nestretan i molim Boga da da barem malo osijetljivosti na Njegove uzvišene pozive razumu i utijecaj na savijesti, da se stane sa ovim primitivizmom,sumanutim postupanjem,političkom ohološću i neman više riječi.I na kraju jedna misao koju pročitah od jednoga profesora iz Kanade: Ponekad se pitam vode li ovaj svijet pametni ljudi koji nas zavitlavaju ili ludaci koji su ozbiljni. Lorens Dž. Piter (kanadski profesor i „hijerarholog“) Eto,ja rehoh u očaju toliko i spreman sam da budem prvi u Crnoj knjizi,telefon mi je 065 600 711,a fikski 310 009.Ako sam gdje pogriješio pozovite me ,pa me posavijetujte i ispravite i rado ću se odazvati.

ODGOVORITE
Name

Ne brini

14.11.2016 09:59

Niko te neće zvati ali će tvoj telefon biti neprekidno opserviran od strane snsdovog nkvd

Name

Re zoran

14.11.2016 14:06

Dodik i svi oko njega nece zbog vaseg prima moci spavat.Oni pljuju po narodu a kamo li po pojedincu. Ne boje se oni onih koji pisu, apeluju ili kukaju.Boje se onog sto ne znaju. Zato je i toliki strah da sve kompletno stave pod kontrolu i da imaju svugdje svoje ljude.

Name

Finansiranje

14.11.2016 09:07

Nešto ne mogu da se sjetim ko finansira Al džaziru. Gdje je tu Bakir.

ODGOVORITE
Name

RE

14.11.2016 09:36

znaš li ti druže šta je Al Džazira? čini se da nemaš pojma

Name

Milana

14.11.2016 17:12

Čović i snsd ovo finansiraju,Hrvatska do Zemuna.

Name

kameleon

14.11.2016 09:14

Ova kampanja koja se vodi protiv Milorada Dodika, doprinjeće da 2018. godine i dalje bude ''glavna faca'' u politikoj bari.

ODGOVORITE
Name

Re

14.11.2016 11:03

Koja kampanja i ko je vodi? Gledas li ti uopste njegove javne istupe izjave i sve ostalo ili si i ti u tom miljeu koji kaze- ne vjerujte svojim ocima i usima nego meni.

Name

a

14.11.2016 19:25

Ti si kameleon ovdje glavna budala.

Name

Borac

14.11.2016 09:17

Ako ovako nastavi mi cemo se izmedju sebe istrebiti da ne postojimo. Kada nas ovakvi vode ništa nas dobro ne ćeka.ko u ratu pobjedi neka piße istoriju propasti stpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Re: Borac

14.11.2016 14:38

Ako se ovo dogodi, mile ce kao i Mesic, kazati: Ja sam svoj zadatak obavio.

Name

mikula

14.11.2016 09:17

To sto je sve tise i tise ponajvise bi trebalo da zainteresuje laktaskog siledziju,jer pokvaren zub kada prestane da boli bez lijecenja znaci da je potpuno propao

ODGOVORITE
Name

musliman

14.11.2016 09:19

Tu su muslimani uvijek dostupni da Dodik svaku pobunu Srba protiv njega može prebaciti na suradnju sa muslimanima. Tako da praktično svaki Srbin koji nije uz dodika radi za muslimane hahahah.

ODGOVORITE
Name

Bakir

14.11.2016 10:52

da tako je a ja bih dodao da sam i ja za to kriv. hahahahah

Name

srbin

14.11.2016 17:11

Pa zar nije normalno da sarađujemo,otkuda ovoliko mrzitelja,ovo je šovinizam koji treba početi kažnjavati i liječiti kod dobrih psihijatara,a ne hraniti.

Name

sinergija

14.11.2016 09:20

Opozicija je toliko rahiticna da nema snage da se suprostavi crvenoj bandi.

ODGOVORITE
Name

re sinergija

14.11.2016 10:10

Zar se niste borili za crvenu bandu eto vam sad trpite!?

Name

Zeljko

14.11.2016 09:25

Polako umiremo a to Dodik hoće.Tiranin

ODGOVORITE
Name

Piksi

14.11.2016 09:32

Eto, došlo doba da on gura Srbina na Srbina.

Name

kure

14.11.2016 09:51

al jazeera!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

14.11.2016 10:55

Oduzeto nam je pravo na život dostojan čovjeka,ko to ima pravo?Narod u RS živi u paklu.

ODGOVORITE
Name

Stri moj

14.11.2016 11:36

Kakva narod takav predsednik. Niko vam nije rekao da morate glasat za njih. A vi eto idealisti.

Name

Ne

14.11.2016 12:36

Šta ovaj lupete o glasanju? Za predsjedniče izborne rezultate je mile platio Ruskoj Maršal Grupi a koji za lovu štimaju izbore. Trebaš se malo uključiti u stvarnost a ne prosipati te kafanske nebuloze koje koriste svi pijanci ovog regiona.

Name

Jovan

14.11.2016 12:29

To je dobro jer u tišini se rađaju najbolje ideje,čiste i jasne,koje metu sav škart i otpad pred sobom. Treba iskoristiti ovu tišinu!

ODGOVORITE
Name

Bratunac

14.11.2016 12:58

Jebo vas on,vi ste ga izabrali i birate ga vec godinama.Jedino sto je kod njega dobro je da on otvoreno kaze da ce nam jebat mater!

ODGOVORITE
Name

Boško Jugović

14.11.2016 13:35

Ta crna knjiga nije novina,ona postoji odavno.Progutala je mnogo poštenih i pametnih srba,protjerala,uništavala mnogo čije živote,cijele porodice,sada je cjelokupan narod zatvorila u tor i iživljava se,ljude obolili,kolone ljudi se kreće bolničkim hodnicima traže izgubljeno zdravlje,koje je isto tako završilo u crnoj knjiz.pominje neko i crkvu.Pa ona nam je njaprljavija,ona je praonica prljavih para od kojih i poneki sveštenik vozi uprljano auto.Crkva da je crkva zaustavila bi siromašenje sopstvenoga naroda a nebi vješala imena ratnih tajkuna iznad vrata navodnih donatora kumova kojekakvih,od sahrana pravili primitivna sijela i prela.ja sam antikomunista ali vjerujte mi da je u Titovo vrijeme bilo sve bolje,ljepše uljudnije.Ljudi su imali karakter,političari i komitetlije su bili ljudine ovo su sada kreteni,kojima da nije bilo rata nebi se za trag znalo.Zašto narod šuti,zato što ne zna ili ne smije pričati.Ja mislim da ne zna,ko je nešta znao i držao do sebe on je otišao davno i posmatra sa distance,tu prokletu i ukletu crnom knjigom zemlju.Neka prijeti više ko god hoće,kako god hoće,živjeti sa primitivcima i nije neki život,ko šiša glavu neka leti jedanput će,samo djecu nemojte ovdje ostavljati,neka idu tamo gdje se živi normalno gdje nema spriča o unutrašnjem neprijatelju,gdje te neće uvjek neko napikavati na komšiju čovjeka koji isto tako pati pored tebe jer je crna knjiga zajednička za sva tri naroda.

ODGOVORITE
Name

starosjedilac

14.11.2016 19:56

A što da idemo i gdje da idemo, zar ima igdje ljepše nego kod svoje kuće, zar da dozvolimo šačici primitivaca da nas i našu djecu protjeraju sa vijekovnih ognjišta u bijeli svijet te da uvijek budu stranci i građani drugog reda. Zar će stvarno 1% nadjačati i pobijediti preostalih 99%. Šta smo ovo dozvolili ljudi, djecu našu u oči smjeti pogledati nećemo, kakvu im domovinu gradimo i ostavljamo...

Name

Boško Jugović

14.11.2016 22:07

Glavom bez obzira,bez ognjišta sam davno ostao,a ovome nema kraja narod voli baju i bajiće...srećno

Name

Hiti

14.11.2016 15:17

Za dvije godine pred izbore ce narod opet glasat za njega ! Razlog ? Bit ce referendum o ocjepljenju rs . Hajd da vidim od vas ko ce da odoli a da ne zagrize u kosku ? Bakir ce finansirat kao i prosli referendum . ..

ODGOVORITE
Name

RE

14.11.2016 17:01

Ponosima se što u ovom našem toru nisam jedna od ovaca koja je stajala u redu za referendum. Pa sam izgleda iz perspektive vrhovnog ovca izdajnik, možda odmetnuta ovca, koju Mile ne može da šiša, tj. j*be.

Name

Re

14.11.2016 19:21

Budi ponosna na sebe.

Name

Neko iz mase...

14.11.2016 15:34

Izaberite covijeka podobnog i kulturnog koji ce biti pravi . a pitajte se koga jos Dodik nije uvredio sa svojim govorom. sto se prije oslobodite okova zvani Mile to ce biti bolje za sve gradjane.

ODGOVORITE
Name

mile baja dodik

14.11.2016 16:59

Kooome smeeeta moooj diiiivni govor!???

Name

Sad ili Nikad

14.11.2016 17:14

Njegove izjave se ne mogu smatrati valjanim jer je covjek neuracunljiv

ODGOVORITE
Name

LosZnak

14.11.2016 19:13

Ako je sve tise i tise, to je los znak: republika je pred gasenjem (dodikov uspjeh).

ODGOVORITE
Name

Don Kihot

14.11.2016 19:42

Možda ste braćo zaboravili da ;Srbin kada za ćuti ...nešto sprema... a sprema da svu ovu bagru pošalje u pakao i dođavola...samo polako........daće bog i volja Božija!

ODGOVORITE
Name

x

14.11.2016 21:01

Bogu ttreba pomoći, svi bi se ttrebali pogledati u ogledalo i reći onom što nas gleda šta smo konkretno uradili protiv režima, ebo njihove crne knjige.

Name

Bole

14.11.2016 23:28

Bit ce bplje.

Name

Re Bole

15.11.2016 23:28

Mozda ni tada al vazno je da ne puca.

Name

serbe

14.11.2016 19:52

Diktatore odlazi vise,posteni narod tebe mrzi ti si najvece zlo.....

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

14.11.2016 21:22

Jos jednom. Dok nema stranke prosperiteta koja može imati ekonomski razvoj kao plan i koja kupi minimum 15 posto glasova u svakoj opstini u BIH, dotada vam se se.em na programe, partije, vidje stranaka, debate itd itd. Sreća pa sam vani pa me niko ni za Šta nemoze okriviti, ni za neuspjeh ni za pobjedu onih što nisu trebali pobjediti. Žao mi je i što volim zemlju Bosnu jer ni nakon 20 godina ne vidim pomake. Nažalost moju dobit u inostranstvu sam počeo da ulažem u stan u Spaniji, jer vi niste više normalni...

ODGOVORITE
Name

Zoran

15.11.2016 06:36

Izbori su rekli da je Dodik i SNSD izbor naroda!

ODGOVORITE
Name

Imam osip od takvih

15.11.2016 16:36

Da, ali se moraju ponašati u okvirima zakona.

Name

hhaa

15.11.2016 14:48

Ta knjiga je postojala i od ranije i dobro je poznato da ljudi koji bi pokazali da nisu bili istomisljenici ili govorili i zalili se na situaciju ,su bili prognani, ponižavani, pravljene su im spletke, naravno treba napomenuti da je to i opozicija radila. Načekaćete se slobode.

ODGOVORITE
Name

Da li?

17.11.2016 16:12

"Sve tise i tise i, jednoga dana prestace da dise (prestace da postoji).

ODGOVORITE