Други земљотрес на Новом Зеланду

Земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру је погодио Нови Зеланд, неколико сати након почетног потреса у којем је погинуло двоје људи, преноси ББЦ. Нови потрес се догодио у 13:45 сати према локалном времену (00:45 ГМТ), на дубини од десет километара, сјевероисточно од Цхристцхурцха.

Свијет 14.11.2016 | 08:08
Други земљотрес на Новом Зеланду
Потрес јачине 7,5 степени по Рихтеру је раније погодио подручје с исте дубине и то након поноћи што је изазвало упозорења за цунами. Велика ријека се „преполовила“ од одрона те је створен велики водени зид низводно.

Становништво које станује у близини ријеке Цларенце одмах је позвано да пређе на виши терен.

Било је на стотине јаких потреса, узрокујући несташице струје и прекиде у снабдијевању водом, након почетног потреса.

У саопштењу ГеоНета, пројекта за праћење земљотреса који финансира влада, се наводи да је први потрес био сачињен од два повезана подрхтавања те да ће се потреси наставити у наредних неколико седмица и мјесеци.

Спасиоци се налазе дуж источне обале и задужени су за евакуацију становника. Медији с Новог Зеланда извјештавају да су 100-годишња жена и њена кћека живе извучене из своје куће у граду Каикоура, након што им се кућа срушила у првом потресу.


Подсјећамо, раније је премијер Новог Зеланда Јохн Кеy рекао да је двоје људи погинуло у снажном земљотресу који је погодио ову земљу смјештену на Пацифику.

"Не постоје индиције да ће број погинулих расти, али не смијемо одбацити ту могућност", изјавио је Кеy новинарима.

Извор: Клиx

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јонy

14.11.2016 10:46

Год хелп тхис пеопле.

ОДГОВОРИТЕ