Drugi zemljotres na Novom Zelandu

Zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru je pogodio Novi Zeland, nekoliko sati nakon početnog potresa u kojem je poginulo dvoje ljudi, prenosi BBC. Novi potres se dogodio u 13:45 sati prema lokalnom vremenu (00:45 GMT), na dubini od deset kilometara, sjeveroistočno od Christchurcha.

Svijet 14.11.2016 | 08:08
Drugi zemljotres na Novom Zelandu
Potres jačine 7,5 stepeni po Rihteru je ranije pogodio područje s iste dubine i to nakon ponoći što je izazvalo upozorenja za cunami. Velika rijeka se „prepolovila“ od odrona te je stvoren veliki vodeni zid nizvodno.

Stanovništvo koje stanuje u blizini rijeke Clarence odmah je pozvano da pređe na viši teren.

Bilo je na stotine jakih potresa, uzrokujući nestašice struje i prekide u snabdijevanju vodom, nakon početnog potresa.

U saopštenju GeoNeta, projekta za praćenje zemljotresa koji finansira vlada, se navodi da je prvi potres bio sačinjen od dva povezana podrhtavanja te da će se potresi nastaviti u narednih nekoliko sedmica i mjeseci.

Spasioci se nalaze duž istočne obale i zaduženi su za evakuaciju stanovnika. Mediji s Novog Zelanda izvještavaju da su 100-godišnja žena i njena kćeka žive izvučene iz svoje kuće u gradu Kaikoura, nakon što im se kuća srušila u prvom potresu.


Podsjećamo, ranije je premijer Novog Zelanda John Key rekao da je dvoje ljudi poginulo u snažnom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju smještenu na Pacifiku.

"Ne postoje indicije da će broj poginulih rasti, ali ne smijemo odbaciti tu mogućnost", izjavio je Key novinarima.

Izvor: Klix

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jony

14.11.2016 10:46

God help this people.

ODGOVORITE