Брисел збуњен, чека прве Трампове кораке

Министри иностраних послова ЕУ одлучили су на неформалном састанку посвећеном односима са САД, да ће сачекати кораке изабраног предсједника САД Доналда Трампа.

Свијет 14.11.2016 | 07:51
Брисел збуњен, чека прве Трампове кораке
Такође, наведено је и да ће наставити да раде на јачању улоге ЕУ у свијету, док не постане јаснија будућност трансатлантских односа.

Министри су на састанку, коме није присуствовао шеф британске дипломатије Борис Џонсон, такође подвукли важност поштовања избора америчких бирача и стварања контаката с Трамповим тимом.

"Морамо да видимо какву ће позицију наредних мјесеци заузети нова администрација (у Вашингтону). Сада се разматра како да се ојача глас ЕУ у свијету", изјавио је послије састанка белгијски министар Дидије Рејндерс.

Чланице ЕУ страхују да ли ће се неки од Трампових ставова изњетих у предизборној кампањи преточити у активну полилтику - изолационистичка позиција у односу на безбједност, одбацивање међународних трговинских споразума и одбијање да критикује руског предсједника Владимира Путина.

Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони подсјетио је да Трамп неће преузети дужност прије јануара, а да Европа до тада мора да рјешава многа питања, као што су избјегличка криза и економска питања.

"Европа треба да се бави својим проблемима, а не да се брине шта се дешава с друге страрне Атлантика", рекао је Ђентилони.

Европски шефови дипломатија састаће се званично већ у понедјељак, када ће разматрати погоршане односе с Турском, сукобе у Сирији и Либији и одбрамбену сарадњу с НАТО-ом.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар