Brisel zbunjen, čeka prve Trampove korake

Ministri inostranih poslova EU odlučili su na neformalnom sastanku posvećenom odnosima sa SAD, da će sačekati korake izabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Svijet 14.11.2016 | 07:51
Brisel zbunjen, čeka prve Trampove korake
Takođe, navedeno je i da će nastaviti da rade na jačanju uloge EU u svijetu, dok ne postane jasnija budućnost transatlantskih odnosa.

Ministri su na sastanku, kome nije prisustvovao šef britanske diplomatije Boris Džonson, takođe podvukli važnost poštovanja izbora američkih birača i stvaranja kontakata s Trampovim timom.

"Moramo da vidimo kakvu će poziciju narednih mjeseci zauzeti nova administracija (u Vašingtonu). Sada se razmatra kako da se ojača glas EU u svijetu", izjavio je poslije sastanka belgijski ministar Didije Rejnders.

Članice EU strahuju da li će se neki od Trampovih stavova iznjetih u predizbornoj kampanji pretočiti u aktivnu poliltiku - izolacionistička pozicija u odnosu na bezbjednost, odbacivanje međunarodnih trgovinskih sporazuma i odbijanje da kritikuje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni podsjetio je da Tramp neće preuzeti dužnost prije januara, a da Evropa do tada mora da rješava mnoga pitanja, kao što su izbjeglička kriza i ekonomska pitanja.

"Evropa treba da se bavi svojim problemima, a ne da se brine šta se dešava s druge strarne Atlantika", rekao je Đentiloni.

Evropski šefovi diplomatija sastaće se zvanično već u ponedjeljak, kada će razmatrati pogoršane odnose s Turskom, sukobe u Siriji i Libiji i odbrambenu saradnju s NATO-om.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar