СП - квалификације: Храбри Гилбралтар, Депај извукао Холанђане! Фаворити по плану...

Швајцарци као Немци, а Ерен као Зизу! Наклон до пода за пријем лопте лепши од многих голова... Мађарска преузела друго место макар на неколико сати... Депај бомбардовао Луксембург и спречио бруку! Холандија тек у наставку сломила отпор најслабије репрезентације у групи - 3:1 (1:1).

Фудбал 13.11.2016 | 21:00
СП - квалификације: Храбри Гилбралтар, Депај извукао Холанђане! Фаворити по плану...
У прва два кола савладали су два највећа конкурента, Португал и Мађарску, затим су рутински одрадили посао са Андором (2:1), а вечерас су на сличан начин одрадили и другог аутсајдера групе Б - Фарска Острва (2:0). Швајцарска тако после четири кола има максималан учинак и за сада једина уз Немачку у овим квалификацијама за Русију има максималан учинак: 4-0-0. 

О самој утакмици нема шта много да се прича. Владимир Петковић извео је веома снажан састав (са Џаком, Мехмедијем, Штокером, Лихтштајнером, Родригезом...) али видљиво је било да ће се такве звезде мало теже мотивисати против анонимуса са Фарских Острва. Одиграли су домаћини онолико колико им је било потребно да нова три бода ниједног момента не дођу у питање. 

Оно што ће се памтити са овог сусрета јесте диван потез фудбалера Галатасараја Ерена Дердијока који је постигао први гол за Швајцарце у 27. минуту, али много лепши од тог гола и свега виђеног на овој утакмици јесте пријем лопте некада велике наде Базела и Леверкузена непосредно пре поготка. Дердијок је горњим делом стопала са пуно осећаја прихватио једну дугу лопту Бехрамија, немстио је сам себи на шут самим пријемом и онда је све остало било рутина.

Заиста потез за дивљење, каквих је све мање у данашњем фудбалу и којима нас је некада понајвише одушевљава Зинедин Зидан, или још раније, рецимо, Енцо Франческоли.

Коначних 2:0 поставио је Стефан Лихтштајнер седам минута пре краја...

У другом мечу ове групе Мађарска је лако савладала најслабији тим - Андору (4:0) и тако бар на кратко преузела друго место од Португала који своју утакмицу против Летоније игра од 20.45. 

ГРУПА Б

Мађарска - Андора 4:0 (2:0)
/Гера 34, Ланг 43, Ђурчо 73, Салај 88/

Швајцарска - Фарска Острва 2:0 (1:0)
/Дердијок 27. Лихтштајнер 83/

20.45: Португал - Летонија

Табела: Швајцарска 12, Мађарска 7, Португал 6, Фарска Острва 4, Летонија 3, Андора 0.

Теже него што се очекивало Холандија је уписала победу на гостовању у Луксембургу (3:1), за коју треба да захвали Мемфису Депају. Запостављени фудбалер Манчестер Јунајтеда заменио је почетком другог полувремена неприметног Снајдера, а то је био потез Денија Блинда који је одлучио исход оваг занимљивог меча.

Са два гола Депај је донео тријумф Холанђанима који су беспотребно упали у проблеме после рутинског вођства који им је донео Арјен Робен у 35. минуту. Млади дефанзивац Бренет је неопрезно саплео једног фудбалера домаћина, а арбитар Ентони Тејлор одмах показао на белу тачку, па је Шано у финишу првог дела изједначио на 1:1 и мирисало је на изненађење.

У наставку је, међутим, све дошло на своје место, а видели смо два лепа поготка Депаја(други у 84. минуту је био ефектан из слободног ударца). Истина, Холанђани су пропустили прилику да до врха напуне вечерас мрежу Луксембурга, али су овом победом Наранџасти прескочили Швеђане на табели и приближили се лидерима Французима на три бода заостатка. 

Бугарска је стигла до друге победе у квалификацијама и ту у Софији против Белорусије где је било минималних 1:0. За тријумф наших источних суседа побринуо се нападач Спартака из Москве Ивелин Попов који је већ у десетом минуту после сјајне акције и асистенције Делевапогодио мрежу Белоруса.

Био је то тренутак одлуке овог меча у којем гостујући тим није био ни мало подређени тим. Имали су Бугари и доста среће јер је Белорусији у надокнади времена поништен гол, а гости су меч завршили са играчем мање због искључења искусног Александра Хлеба у самој завршници.

ГРУПА А

Петак

Француска - Шведска 2:1 (0:0)
/Погба 58, Паје 65 – Форсберг 55/

Недеља

Луксембург – Холандија 1:3 (1:1)
/Шано 44. пенал – Робен 36, Депај 58, 84/ 

Бугарска – Белорусија 1:0 (1:0)
/Попов 10/

ТАБЕЛА: Француска 10, Холандија 7, Шведска 7, Бугарска 6, Белорусија 2, Луксембург 1. 

Много више неизвјесности него што се очекивало виђено је у недјељним мечевима квалификација.

Кипар се мучио против Гибралтара који је успио да изједначи, али је на крају дошао до побједе 3:1 и задржао какве-такве шансе да може бар до другог мјеста у Групи Х.

У овој групи фаворит је Белгија, а БиХ и Грчка водиће велику борбу за другу позицију, па ће управо њихов међусобни дуел вечерас на стадиону Јоргос Караискасис у Атини имати огроман значај.

Кипар након три пораза у прва три кола има јако мале шансе да се убаци у ову трку из другог плана, а њих је задржао побједом над Гибралтаром од 3:1.

Прву побједу у овом циклусу квалификација најавио је Лаифис голом у 29. минуту, међутим почетком другог полувремена услиједио је шок на ГСП стадиону у Никозији.

Ли Кашаро, полицајац који у слободно вријеме игра фудбал, изједначио је у 51. минуту постигавши тек четврти гол репрезентације Гибралтара у њеној историји. Управо он је био стријелац првог, историјског гола ове мале државе, а исто тако постигао је и први гол за екипу Линколна у међународним такмичењима.

Кипрани су у ново вођство дошли у 65. минуту, а дилеме око побједника ријешене су тек три минуте прије краја, када је дефанзивац АЕЛ-а из Лимасола Велентинос Сиелис погодио за коначних 3:1. Претходно је репрезентативац Гибралтара Маскарењас-Иливер добио други жути и аутоматски црвени картон и олакшао противнику да стигне до побједе.

ГРУПА Х

Кипар – Гибралтар 3:1 (1:0)
/Лаифис 29, Сотериу 65, Сиалис 87 – Кашаро 51/

Грчка – БиХ (20.45)
Белгија – Естонија (20.45)

ТАБЕЛА: Белгија 9, Грчка 9, БИХ 6, Естонија 3, Кипар (+1) 3, Гибралтар (+1) 0.

Извор: моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар