SP - kvalifikacije: Hrabri Gilbraltar, Depaj izvukao Holanđane! Favoriti po planu...

Švajcarci kao Nemci, a Eren kao Zizu! Naklon do poda za prijem lopte lepši od mnogih golova... Mađarska preuzela drugo mesto makar na nekoliko sati... Depaj bombardovao Luksemburg i sprečio bruku! Holandija tek u nastavku slomila otpor najslabije reprezentacije u grupi - 3:1 (1:1).

Fudbal 13.11.2016 | 21:00
SP - kvalifikacije: Hrabri Gilbraltar, Depaj izvukao Holanđane! Favoriti po planu...
U prva dva kola savladali su dva najveća konkurenta, Portugal i Mađarsku, zatim su rutinski odradili posao sa Andorom (2:1), a večeras su na sličan način odradili i drugog autsajdera grupe B - Farska Ostrva (2:0). Švajcarska tako posle četiri kola ima maksimalan učinak i za sada jedina uz Nemačku u ovim kvalifikacijama za Rusiju ima maksimalan učinak: 4-0-0. 

O samoj utakmici nema šta mnogo da se priča. Vladimir Petković izveo je veoma snažan sastav (sa Džakom, Mehmedijem, Štokerom, Lihtštajnerom, Rodrigezom...) ali vidljivo je bilo da će se takve zvezde malo teže motivisati protiv anonimusa sa Farskih Ostrva. Odigrali su domaćini onoliko koliko im je bilo potrebno da nova tri boda nijednog momenta ne dođu u pitanje. 

Ono što će se pamtiti sa ovog susreta jeste divan potez fudbalera Galatasaraja Erena Derdijoka koji je postigao prvi gol za Švajcarce u 27. minutu, ali mnogo lepši od tog gola i svega viđenog na ovoj utakmici jeste prijem lopte nekada velike nade Bazela i Leverkuzena neposredno pre pogotka. Derdijok je gornjim delom stopala sa puno osećaja prihvatio jednu dugu loptu Behramija, nemstio je sam sebi na šut samim prijemom i onda je sve ostalo bilo rutina.

Zaista potez za divljenje, kakvih je sve manje u današnjem fudbalu i kojima nas je nekada ponajviše oduševljava Zinedin Zidan, ili još ranije, recimo, Enco Frančeskoli.

Konačnih 2:0 postavio je Stefan Lihtštajner sedam minuta pre kraja...

U drugom meču ove grupe Mađarska je lako savladala najslabiji tim - Andoru (4:0) i tako bar na kratko preuzela drugo mesto od Portugala koji svoju utakmicu protiv Letonije igra od 20.45. 

GRUPA B

Mađarska - Andora 4:0 (2:0)
/Gera 34, Lang 43, Đurčo 73, Salaj 88/

Švajcarska - Farska Ostrva 2:0 (1:0)
/Derdijok 27. Lihtštajner 83/

20.45: Portugal - Letonija

Tabela: Švajcarska 12, Mađarska 7, Portugal 6, Farska Ostrva 4, Letonija 3, Andora 0.

Teže nego što se očekivalo Holandija je upisala pobedu na gostovanju u Luksemburgu (3:1), za koju treba da zahvali Memfisu Depaju. Zapostavljeni fudbaler Mančester Junajteda zamenio je početkom drugog poluvremena neprimetnog Snajdera, a to je bio potez Denija Blinda koji je odlučio ishod ovag zanimljivog meča.

Sa dva gola Depaj je doneo trijumf Holanđanima koji su bespotrebno upali u probleme posle rutinskog vođstva koji im je doneo Arjen Roben u 35. minutu. Mladi defanzivac Brenet je neoprezno sapleo jednog fudbalera domaćina, a arbitar Entoni Tejlor odmah pokazao na belu tačku, pa je Šano u finišu prvog dela izjednačio na 1:1 i mirisalo je na iznenađenje.

U nastavku je, međutim, sve došlo na svoje mesto, a videli smo dva lepa pogotka Depaja(drugi u 84. minutu je bio efektan iz slobodnog udarca). Istina, Holanđani su propustili priliku da do vrha napune večeras mrežu Luksemburga, ali su ovom pobedom Narandžasti preskočili Šveđane na tabeli i približili se liderima Francuzima na tri boda zaostatka. 

Bugarska je stigla do druge pobede u kvalifikacijama i tu u Sofiji protiv Belorusije gde je bilo minimalnih 1:0. Za trijumf naših istočnih suseda pobrinuo se napadač Spartaka iz Moskve Ivelin Popov koji je već u desetom minutu posle sjajne akcije i asistencije Delevapogodio mrežu Belorusa.

Bio je to trenutak odluke ovog meča u kojem gostujući tim nije bio ni malo podređeni tim. Imali su Bugari i dosta sreće jer je Belorusiji u nadoknadi vremena poništen gol, a gosti su meč završili sa igračem manje zbog isključenja iskusnog Aleksandra Hleba u samoj završnici.

GRUPA A

Petak

Francuska - Švedska 2:1 (0:0)
/Pogba 58, Paje 65 – Forsberg 55/

Nedelja

Luksemburg – Holandija 1:3 (1:1)
/Šano 44. penal – Roben 36, Depaj 58, 84/ 

Bugarska – Belorusija 1:0 (1:0)
/Popov 10/

TABELA: Francuska 10, Holandija 7, Švedska 7, Bugarska 6, Belorusija 2, Luksemburg 1. 

Mnogo više neizvjesnosti nego što se očekivalo viđeno je u nedjeljnim mečevima kvalifikacija.

Kipar se mučio protiv Gibraltara koji je uspio da izjednači, ali je na kraju došao do pobjede 3:1 i zadržao kakve-takve šanse da može bar do drugog mjesta u Grupi H.

U ovoj grupi favorit je Belgija, a BiH i Grčka vodiće veliku borbu za drugu poziciju, pa će upravo njihov međusobni duel večeras na stadionu Jorgos Karaiskasis u Atini imati ogroman značaj.

Kipar nakon tri poraza u prva tri kola ima jako male šanse da se ubaci u ovu trku iz drugog plana, a njih je zadržao pobjedom nad Gibraltarom od 3:1.

Prvu pobjedu u ovom ciklusu kvalifikacija najavio je Laifis golom u 29. minutu, međutim početkom drugog poluvremena uslijedio je šok na GSP stadionu u Nikoziji.

Li Kašaro, policajac koji u slobodno vrijeme igra fudbal, izjednačio je u 51. minutu postigavši tek četvrti gol reprezentacije Gibraltara u njenoj istoriji. Upravo on je bio strijelac prvog, istorijskog gola ove male države, a isto tako postigao je i prvi gol za ekipu Linkolna u međunarodnim takmičenjima.

Kiprani su u novo vođstvo došli u 65. minutu, a dileme oko pobjednika riješene su tek tri minute prije kraja, kada je defanzivac AEL-a iz Limasola Velentinos Sielis pogodio za konačnih 3:1. Prethodno je reprezentativac Gibraltara Maskarenjas-Iliver dobio drugi žuti i automatski crveni karton i olakšao protivniku da stigne do pobjede.

GRUPA H

Kipar – Gibraltar 3:1 (1:0)
/Laifis 29, Soteriu 65, Sialis 87 – Kašaro 51/

Grčka – BiH (20.45)
Belgija – Estonija (20.45)

TABELA: Belgija 9, Grčka 9, BIH 6, Estonija 3, Kipar (+1) 3, Gibraltar (+1) 0.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar