Анализа: Овако добри Срби нису били још од Антића...!

Како је Србија “прослављала“ новогодишње ноћи...?! Од дрона на минус два до Клементеових 10!

Фудбал 13.11.2016 | 23:50
Анализа: Овако добри Срби нису били још од Антића...!
Довољно је само бацити поглед на коначни распоред претходних квалифкација. Иза Србије само Јерменија, из десет утакмица бедна четири бода. Из прве четири утакмице у квалификацијама за Светско првенство 2018. већ осам. Рано је још за математичке калкукације и прогнозе о одласку или неодласку Орлова на Мундијал, али нема сумње да су Орлови Славољуба Муслина пребацили очекивања навијача, али и престали да им голицају ону нервозну жилу на челу.

На новогодишњу паузу са другог места на табели, два бода иза водеће Ирске уочи можда и круцијалних пролећних сусрета у Грузији, па у Србији са Молдавијом и Велсом. Евентуалних девет бодова из те три утакмице Орловима би вероватно осигурало макар бараж. Али, да не трчимо пред руду, него да покушамо да извучемо поуке из грешака које смо правили и у овим, а и у оним ранијим квалификацијама. За почетак, бар да се подсетимо како је све то изгледало после уводних утакмицама од осамостаљења Србије.

ЕУРО 2008 - СВЕ ЈЕ ОТИШЛО ДОЂАВОЛА У КАЗАХСТАНУ

Звездан Терзић је после Мундијала у Немачкој преузео руковођење Фудбалским савезом Србије и решио да недисцплину у тиму - а брујало се тих дана о свађама репрезентативаца у Билербеку - искорени довођењем страног стручњака за селектора. Избор је пао на Хавијера Клементеа, а Србија је почела више него добро...

Србија - Азербејџан 1:0 (Жигић)
Пољска - Србија 1:1 (Данко Лазовић)
Србија - Белгија 1:0 (Жигић)
Србија - Јерменија 3:1 (Станковић, Лазовић, Жигић)

Ипак, пред новогодишњу паузу нисмо били први пошто су Финци и Пољаци одиграли утакмицу више. Финска је имала 11 бодова, Пољска 10, Србија 10, Португалија седам... Да будемо прецизни:

Табела: Финска 11 (пет утакмица), Пољска 10 (пет утакмица), Србија 10, Португалија 7, Белгија 7 (пет утакмица),  Казахстан 2 (пет утакмица), Јерменија 1, Азербејџан 1.

Међутим, све је пало у воду са оним чувеним поразом у Казахстану на пролеће. У једном тренутку - оде све дођавола. рачунајући и тај меч, Србија је у првих седам после доброг почетка на јесен 2006. године остварила само једну победу и освојила укупно седам бодова. На крају...

Коначна табела: Пољска 28, Португалија 27, Србија 24, Финска 24, Белгија 18...

МУНДИЈАЛ 2010 - ПОСЛЕДЊИ ДАНИ ПОНОСА

Отишао је Звездан Терзић, са њим и Клементе, диригентску палицу је преузео Мирослав Ђукић, али је Томислав Караџич уочи самог почетка квалификација повукао не баш господски потез и сменио тренера пре но што је овај одиграо и једну такмичарску утакмицу. Ђукић му то никад није опростио, добрим делом је због тога и дан данас ван српског фудбала, али су каснији резултати показали да је Караџићева одлука била можда себична, али за репрезентацију одлична. Можда и једина таква током Караџићевог мандата. Био је то период у коме је Србија последњи пут играла озбиљан, европски фудбал.

Србија - Фарска Острва 2:0 (аутогол Јакобсена, Жигић)
Француска - Србија 2:1 (Ивановић)
Србија - Литванија 3:0 (Ивановић, Красић, Жигић)
Аустрија - Србија 1:3 (Красић, Јовановић, Обрадовић - од 14. до 24. минута)

Табела: Србија 9, Литванија 9, Француска 4 (на утакмици мање), Аустрија 4, Румунија 4, Фарска Острва 1.

Овај пут Србија није стала. Орлови су тријумфалну серију наставили и у 2009. години, славили у Констанци, па 1:0 на мишиће против Аустрије, кључни реми одиграли са Француском,  када нас је Тијери Анри усред Београда мучио иако је Уго Лорис већ у деветом минуту добио црвени картон, а за крај и већ чувених 5:0 против Румуније головима Жигића, Пантелића, Кузмановића и Милана Јовановића. На гостовање у Литванију могли смо да путујемо туристички. На лето 2010. године играли смо на Светском првенству у Јужној Африци. Директна пласман, испред Француске.

Коначна табела: Србија 22, Француска 21, Аустрија 14, Литваниј 12, Румунија 12, Фарска Острва 4. Отишли на последње велико такмичење.

ЕУРО 2012  - ОДЛАЗАК АНТИЋА, ГОЛ СА ПОЛА ТЕРЕНА, ВИДИЋЕВ ПЕНАЛ И ПОЧЕТАК СРПСКОГ СЛОМА

Односи Радомира Антића и Томислава Караџића већ су били бесповратно покварени, председник ФСС је искористио Фифину суспензију да раскине уговор са селектором убеђујући јавност да су правда и прописи на његовој страни. Није било тако, али самовоља бившег председника отерала је Антића после две прве утакмице и све се распрштило на дебију Владимира Петровића Пижона против Естоније у Београду. На све се надовезала и она тужна ноћ у Ђенови и пораз од Италије за зеленим столом...

Фарска Острва - Србија 0:3 (Лазовић, Станковић, Жигић)
Србија - Словенија 1:1 (Жигић)
Србија - Естонија 1:3 (Кузмановић)
Италија - Србија 3:0 (службеним резултатом)

Табела: Италија 10, Словенија 7, Естонија 6, Северна Ирска 5, Србија 4, Фарска Острва 0.

Нада је тињала све до реванша са Словенијом и поготка Дарета Вршича из слободног ударца са пола терена поред неопрезног Бојана Јоргачевића. Немања Видић касније је промашио пенал за изједначење и почео је слободан пад српског фудбала...

Коначна табела: Италија 26, Естонија 16, Србија 15, Словенија 14, Северна Ирска 9, Фарска Острва 4.

МУНДИЈАЛ 2014. - АЛИБИ ПРИЧА СА ПОДМЛАЂИВАЊЕМ

Алиби прича одмах на почетку. Подмлађивање репрезентације и раскид са играчима који су носили игру националног тима. Синиша Михајловић је имао идеју, али је сам себи пуцао у ноге инаћењем са новинарима, свађом са Немањом Матићем, форсирањем играча којима по општој процени бар у том тренутку није било место у репрезентацији. Било је то доба када смо и дефинитивно могли да видимо да нам врхунски фудбал полако измиче из видокруга. Оних пола сата добре игре против Белгије је хваљено на сва утста, иако су нам Црвени ђаволи суштински очитали лекцију.

Шкотска 0:0 Србија
Велс 6:1 Србија (Коларов, Тошић, Ђуричић, Тадић, Ивановић, Сулејмани)
Србија 0:3 Белгија
Македонија 1:0 Србија

Табела: Белгија 10, Хрватска 10, Македонија 4, Србија 4, Велс 3, Шкотска 2,

На пролеће смо видели Михајловићево самоубиство на Максимиру, када је Хрватима на црту извео повређеног Марка Шћеповића, те Алена Стевановића испред Душана Тадића, Матић је још раније жртвован зарад Ивана Радовановића и Александра Игњовског... Крај квалификација дочекали смо са обрисима некаквог система у игри, али тада је већ било касно. На крају:

Коначна табела: Белгија 26, Хрватска 17, Србија 14, Шкотска 11, Велс 10, Македонија 7.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО 2016. ГОДИНЕ - ДАНИ СРАМА

Животно доба у којем се сваки Србин јежио на сам помен фудбалске репрезентације. Караџић је чекао Михајловићев останак, па је Љубинко Друловић водио екипу током припремних мечева, да би потом, према речима првог човека ФСС, на Уефину препоруку стигао је Дик Адвокат, раскрстио са добрим делом играча из оне "подмлађене репрезентације" чиме је огољена сва баналност целог тог пројекта, и дигао сидро чим је схватио где је дошао. Притом и албанска провокација и дрон над Хумском, па Уефина казна... Стицао се утисак да су и сами фудбалери на репрезентативна окупљања долазили са осећајем мучнине у стомаку.

Јерменија 1:1 Србија (Тошић у 90. минуту, Јермени имали и пенал, Владимир Стојковић одбранио Маркосу Пицелију)
Србија 0:3 Албанија (службеним резултатом)
Србија 1:3 Данска (Тошић)

Табела: Албанија 7, Португал 6, Данска 4, Јерменија 1, Србија -2.

На ових бизарних и понижавајућих минус два остали смо све до јесени 2015. пошто смо на пролеће изгубили и од Португалије и од Данке. Ако ништа друго, бар смо потом у Елбасану савладали Албанију. Да нисмо, питање је да ли би данас ама баш ико ко пратио репрезентацију. Ипак, остаће уписано да су квалификације за Европско првенство 2016. године биле најтужније у историји земље. Чак 10 бодова иза Албаније.

Коначна табела: Португалија 21, Албанија 14, Данска 12, Србија 4, Јерменија 2.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар