Analiza: Ovako dobri Srbi nisu bili još od Antića...!

Kako je Srbija “proslavljala“ novogodišnje noći...?! Od drona na minus dva do Klementeovih 10!

Fudbal 13.11.2016 | 23:50
Analiza: Ovako dobri Srbi nisu bili još od Antića...!
Dovoljno je samo baciti pogled na konačni raspored prethodnih kvalifkacija. Iza Srbije samo Jermenija, iz deset utakmica bedna četiri boda. Iz prve četiri utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. već osam. Rano je još za matematičke kalkukacije i prognoze o odlasku ili neodlasku Orlova na Mundijal, ali nema sumnje da su Orlovi Slavoljuba Muslina prebacili očekivanja navijača, ali i prestali da im golicaju onu nervoznu žilu na čelu.

Na novogodišnju pauzu sa drugog mesta na tabeli, dva boda iza vodeće Irske uoči možda i krucijalnih prolećnih susreta u Gruziji, pa u Srbiji sa Moldavijom i Velsom. Eventualnih devet bodova iz te tri utakmice Orlovima bi verovatno osiguralo makar baraž. Ali, da ne trčimo pred rudu, nego da pokušamo da izvučemo pouke iz grešaka koje smo pravili i u ovim, a i u onim ranijim kvalifikacijama. Za početak, bar da se podsetimo kako je sve to izgledalo posle uvodnih utakmicama od osamostaljenja Srbije.

EURO 2008 - SVE JE OTIŠLO DOĐAVOLA U KAZAHSTANU

Zvezdan Terzić je posle Mundijala u Nemačkoj preuzeo rukovođenje Fudbalskim savezom Srbije i rešio da nediscplinu u timu - a brujalo se tih dana o svađama reprezentativaca u Bilerbeku - iskoreni dovođenjem stranog stručnjaka za selektora. Izbor je pao na Havijera Klementea, a Srbija je počela više nego dobro...

Srbija - Azerbejdžan 1:0 (Žigić)
Poljska - Srbija 1:1 (Danko Lazović)
Srbija - Belgija 1:0 (Žigić)
Srbija - Jermenija 3:1 (Stanković, Lazović, Žigić)

Ipak, pred novogodišnju pauzu nismo bili prvi pošto su Finci i Poljaci odigrali utakmicu više. Finska je imala 11 bodova, Poljska 10, Srbija 10, Portugalija sedam... Da budemo precizni:

Tabela: Finska 11 (pet utakmica), Poljska 10 (pet utakmica), Srbija 10, Portugalija 7, Belgija 7 (pet utakmica),  Kazahstan 2 (pet utakmica), Jermenija 1, Azerbejdžan 1.

Međutim, sve je palo u vodu sa onim čuvenim porazom u Kazahstanu na proleće. U jednom trenutku - ode sve dođavola. računajući i taj meč, Srbija je u prvih sedam posle dobrog početka na jesen 2006. godine ostvarila samo jednu pobedu i osvojila ukupno sedam bodova. Na kraju...

Konačna tabela: Poljska 28, Portugalija 27, Srbija 24, Finska 24, Belgija 18...

MUNDIJAL 2010 - POSLEDNJI DANI PONOSA

Otišao je Zvezdan Terzić, sa njim i Klemente, dirigentsku palicu je preuzeo Miroslav Đukić, ali je Tomislav Karadžič uoči samog početka kvalifikacija povukao ne baš gospodski potez i smenio trenera pre no što je ovaj odigrao i jednu takmičarsku utakmicu. Đukić mu to nikad nije oprostio, dobrim delom je zbog toga i dan danas van srpskog fudbala, ali su kasniji rezultati pokazali da je Karadžićeva odluka bila možda sebična, ali za reprezentaciju odlična. Možda i jedina takva tokom Karadžićevog mandata. Bio je to period u kome je Srbija poslednji put igrala ozbiljan, evropski fudbal.

Srbija - Farska Ostrva 2:0 (autogol Jakobsena, Žigić)
Francuska - Srbija 2:1 (Ivanović)
Srbija - Litvanija 3:0 (Ivanović, Krasić, Žigić)
Austrija - Srbija 1:3 (Krasić, Jovanović, Obradović - od 14. do 24. minuta)

Tabela: Srbija 9, Litvanija 9, Francuska 4 (na utakmici manje), Austrija 4, Rumunija 4, Farska Ostrva 1.

Ovaj put Srbija nije stala. Orlovi su trijumfalnu seriju nastavili i u 2009. godini, slavili u Konstanci, pa 1:0 na mišiće protiv Austrije, ključni remi odigrali sa Francuskom,  kada nas je Tijeri Anri usred Beograda mučio iako je Ugo Loris već u devetom minutu dobio crveni karton, a za kraj i već čuvenih 5:0 protiv Rumunije golovima Žigića, Pantelića, Kuzmanovića i Milana Jovanovića. Na gostovanje u Litvaniju mogli smo da putujemo turistički. Na leto 2010. godine igrali smo na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Direktna plasman, ispred Francuske.

Konačna tabela: Srbija 22, Francuska 21, Austrija 14, Litvanij 12, Rumunija 12, Farska Ostrva 4. Otišli na poslednje veliko takmičenje.

EURO 2012  - ODLAZAK ANTIĆA, GOL SA POLA TERENA, VIDIĆEV PENAL I POČETAK SRPSKOG SLOMA

Odnosi Radomira Antića i Tomislava Karadžića već su bili bespovratno pokvareni, predsednik FSS je iskoristio Fifinu suspenziju da raskine ugovor sa selektorom ubeđujući javnost da su pravda i propisi na njegovoj strani. Nije bilo tako, ali samovolja bivšeg predsednika oterala je Antića posle dve prve utakmice i sve se rasprštilo na debiju Vladimira Petrovića Pižona protiv Estonije u Beogradu. Na sve se nadovezala i ona tužna noć u Đenovi i poraz od Italije za zelenim stolom...

Farska Ostrva - Srbija 0:3 (Lazović, Stanković, Žigić)
Srbija - Slovenija 1:1 (Žigić)
Srbija - Estonija 1:3 (Kuzmanović)
Italija - Srbija 3:0 (službenim rezultatom)

Tabela: Italija 10, Slovenija 7, Estonija 6, Severna Irska 5, Srbija 4, Farska Ostrva 0.

Nada je tinjala sve do revanša sa Slovenijom i pogotka Dareta Vršiča iz slobodnog udarca sa pola terena pored neopreznog Bojana Jorgačevića. Nemanja Vidić kasnije je promašio penal za izjednačenje i počeo je slobodan pad srpskog fudbala...

Konačna tabela: Italija 26, Estonija 16, Srbija 15, Slovenija 14, Severna Irska 9, Farska Ostrva 4.

MUNDIJAL 2014. - ALIBI PRIČA SA PODMLAĐIVANJEM

Alibi priča odmah na početku. Podmlađivanje reprezentacije i raskid sa igračima koji su nosili igru nacionalnog tima. Siniša Mihajlović je imao ideju, ali je sam sebi pucao u noge inaćenjem sa novinarima, svađom sa Nemanjom Matićem, forsiranjem igrača kojima po opštoj proceni bar u tom trenutku nije bilo mesto u reprezentaciji. Bilo je to doba kada smo i definitivno mogli da vidimo da nam vrhunski fudbal polako izmiče iz vidokruga. Onih pola sata dobre igre protiv Belgije je hvaljeno na sva utsta, iako su nam Crveni đavoli suštinski očitali lekciju.

Škotska 0:0 Srbija
Vels 6:1 Srbija (Kolarov, Tošić, Đuričić, Tadić, Ivanović, Sulejmani)
Srbija 0:3 Belgija
Makedonija 1:0 Srbija

Tabela: Belgija 10, Hrvatska 10, Makedonija 4, Srbija 4, Vels 3, Škotska 2,

Na proleće smo videli Mihajlovićevo samoubistvo na Maksimiru, kada je Hrvatima na crtu izveo povređenog Marka Šćepovića, te Alena Stevanovića ispred Dušana Tadića, Matić je još ranije žrtvovan zarad Ivana Radovanovića i Aleksandra Ignjovskog... Kraj kvalifikacija dočekali smo sa obrisima nekakvog sistema u igri, ali tada je već bilo kasno. Na kraju:

Konačna tabela: Belgija 26, Hrvatska 17, Srbija 14, Škotska 11, Vels 10, Makedonija 7.

EVROPSKO PRVENSTVO 2016. GODINE - DANI SRAMA

Životno doba u kojem se svaki Srbin ježio na sam pomen fudbalske reprezentacije. Karadžić je čekao Mihajlovićev ostanak, pa je Ljubinko Drulović vodio ekipu tokom pripremnih mečeva, da bi potom, prema rečima prvog čoveka FSS, na Uefinu preporuku stigao je Dik Advokat, raskrstio sa dobrim delom igrača iz one "podmlađene reprezentacije" čime je ogoljena sva banalnost celog tog projekta, i digao sidro čim je shvatio gde je došao. Pritom i albanska provokacija i dron nad Humskom, pa Uefina kazna... Sticao se utisak da su i sami fudbaleri na reprezentativna okupljanja dolazili sa osećajem mučnine u stomaku.

Jermenija 1:1 Srbija (Tošić u 90. minutu, Jermeni imali i penal, Vladimir Stojković odbranio Markosu Piceliju)
Srbija 0:3 Albanija (službenim rezultatom)
Srbija 1:3 Danska (Tošić)

Tabela: Albanija 7, Portugal 6, Danska 4, Jermenija 1, Srbija -2.

Na ovih bizarnih i ponižavajućih minus dva ostali smo sve do jeseni 2015. pošto smo na proleće izgubili i od Portugalije i od Danke. Ako ništa drugo, bar smo potom u Elbasanu savladali Albaniju. Da nismo, pitanje je da li bi danas ama baš iko ko pratio reprezentaciju. Ipak, ostaće upisano da su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine bile najtužnije u istoriji zemlje. Čak 10 bodova iza Albanije.

Konačna tabela: Portugalija 21, Albanija 14, Danska 12, Srbija 4, Jermenija 2.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar