Књижевно вече посвећено Вујиновићу

Град Лозница, Библиотека Вуковог завичаја и издавачка кућа „Филип Вишњић“ уприличиће 17. новембра у Библиотеци Вуковог завичаја у Лозници књижевно вече посвећено књижевнику Јанку Вујиновићу, који је рођени Јадранин у селу Брадић, а одрастао у Лешници крај Дрине пре него што се отиснуо у свет.

Србија 13.11.2016 | 18:40
Књижевно вече посвећено Вујиновићу
Градоначелник Лознице Видоје Петровић каже да Вујиновић, практично, „никада није одлазио из завичаја судећи по његовим делима, не само оним Вучји накот и Храс, у којима је, поред осталог, изнео богатство српског језика посебно из Јадра, његовог и Вуковог завичаја“.

Зато је овај писац, истиче челни човек Лознице, „заслужио највеће почасти и пажњу Лознице и свих становника овог дела Србије“.

"Волео бих да буде што више мојих земљака и читалаца, као и оних са леве обале Дрине из Републике Српске, јер сам имао срећу да живим и крај Јадра и крај Дрине", каже писац.

"Радујем се и сусретима са комшијама, пријатељима и кумовима из Брадића и Лешнице. Сигуран сам да ће имати шта да виде и чују на овој култирној светковини која ће ми, на моју велику радост, бити дарована од срца."

„Повратак у завичај“ име је књижевне вечери које се одржава поводом пола века Вујиновићевог списатељског рада, на којој ће говорити професори Марко Недић и Миодраг Матицки, као и Радован - Бели Марковић.

Одломке из Јанкових дела говориће глумац Љубивоје Тадић, а поезију ће казивати песници Љубомир Ћорилић и Милан Лукић.

БН телевизија(В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар