Снажан земљотрес погодио Нови Зеланд

Земљотрес јачине 7,8 степени који је погодио Нови Зеланд нешто иза поноћи по локалном времену изазвао је материјалну штету и узроковао цунами, саопштио је Геолошки топографски институт САД.

Свијет 13.11.2016 | 21:49
Снажан земљотрес погодио Нови Зеланд
Хиљаде људи дуж источне обале Новог Зеланда напустили су своје домове и упутили се ка вишем терену након што су их безбједносне службе упозориле на разорне таласе висине до пет метара у неким дијеловима.

"Први таласи су пристигли, али је још рано анализирати какве су посљедице. Наша пажња је на оном шта долази. Наредни таласи долазе и могли би да буду виши него они који су већ прошли", рекла је Сара Стјуарт Блек из Министарства цивилне заштите.

Епицентар земљотреса је био 46 километара од града Амберлеј који насељава 2.000 људи, и 86 километара од града Крајстчерч који је 2011. године погодио разоран земљотрес јачине 6.3 степени Рихтера, када је погинуло 185 људи.

На друштвеним мрежама се може прочитати да локално становништво каже да се потрес осетио и у Велингтону и Чевиоту.

Цивилна одбрана је савјетовала становнике источне обале Јужног острва да се помјерају ка сјеверу и додала да је још рано да се процјени штета и да ли има повријеђених.

"Читава кућа се помјерала као змија, неке ствари су поломљене, а нестало је и струје", рекла је једна од грађанки Такаке, града који је скоро на врху Јужног острва.

Нови Зеланд се налази у такозваном "пацифичком ватреном прстену" гдје су земљотреси и вулканске ерупције честа појава.



(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зумба

13.11.2016 14:34

Бог дао да их преврне наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

немој тако

13.11.2016 16:56

А били зумба да се тумба???