Snažan zemljotres pogodio Novi Zeland

Zemljotres jačine 7,8 stepeni koji je pogodio Novi Zeland nešto iza ponoći po lokalnom vremenu izazvao je materijalnu štetu i uzrokovao cunami, saopštio je Geološki topografski institut SAD.

Svijet 13.11.2016 | 21:49
Snažan zemljotres pogodio Novi Zeland
Hiljade ljudi duž istočne obale Novog Zelanda napustili su svoje domove i uputili se ka višem terenu nakon što su ih bezbjednosne službe upozorile na razorne talase visine do pet metara u nekim dijelovima.

"Prvi talasi su pristigli, ali je još rano analizirati kakve su posljedice. Naša pažnja je na onom šta dolazi. Naredni talasi dolaze i mogli bi da budu viši nego oni koji su već prošli", rekla je Sara Stjuart Blek iz Ministarstva civilne zaštite.

Epicentar zemljotresa je bio 46 kilometara od grada Amberlej koji naseljava 2.000 ljudi, i 86 kilometara od grada Krajstčerč koji je 2011. godine pogodio razoran zemljotres jačine 6.3 stepeni Rihtera, kada je poginulo 185 ljudi.

Na društvenim mrežama se može pročitati da lokalno stanovništvo kaže da se potres osetio i u Velingtonu i Čeviotu.

Civilna odbrana je savjetovala stanovnike istočne obale Južnog ostrva da se pomjeraju ka sjeveru i dodala da je još rano da se procjeni šteta i da li ima povrijeđenih.

"Čitava kuća se pomjerala kao zmija, neke stvari su polomljene, a nestalo je i struje", rekla je jedna od građanki Takake, grada koji je skoro na vrhu Južnog ostrva.

Novi Zeland se nalazi u takozvanom "pacifičkom vatrenom prstenu" gdje su zemljotresi i vulkanske erupcije česta pojava.



(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zumba

13.11.2016 14:34

Bog dao da ih prevrne naopako.

ODGOVORITE
Name

nemoj tako

13.11.2016 16:56

A bili zumba da se tumba???