Шеф НАТО-а упозорио Доналда Трампа

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је новоизабраног америцког председника Доналда Трампа на посљедице распада Алијансе, преноси "Гардијан".

Свијет 13.11.2016 | 12:46
Шеф НАТО-а упозорио Доналда Трампа
Током изборне кампање Трамп је НАТО назвао "застарјелом организацијом" и указивао је његовим чланицама на потребу испуњава обавеза према Пакту - издвајање из буџета за одбрану, што је навело многе на помисао да је Трамп скептицан према НАТО концепту колективне безбједности.

"Налазимо се пред највећим изазовима за нашу безбједност у читавој генерацији. Сада није вријеме да се доводи у питање вриједност партнерства између Европе и Сједињених Држава", изјавио је Столтенберг, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, за посљедњих неколико година ситуација са безбједношћу се „драматицно погоршала" због Русије и нестабилности на Блиском истоку и сјеверу Африке.

Одговор на ове изазове био је јачање колективне одбране, најинтензивније после Хладног рата, и САД су ту показале своју приврженост заштити европске безбједности, распоредивши нову наоружану бригаду на истоку континента, нагласио је Столтенберг.

НАТО је искористио члан о самоодбрани (Цлан 5 Устава организације о помоц´и савезницима у слуцају напада на једну од чланица Алијансе) само једном, подржавши САД након терористицког напада 11. септембра 2001. године. То није била само симболичка подршка. НАТО је преузео на себе операцију у Авганистану, гдје је служило на десетине хиљада војника. Више хиљада је платило највећу цијену у операцији која је постала директан одговор на напад на САД“, подсјетио је генерални секретар НАТО-а.

На данашњи дан, удио САД у расходима Алијансе за одбрану чини скоро 70 одсто и њихови позиви на правичнију расподчелу терета имају основе“, додао је Столтенберг.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Време.

13.11.2016 12:12

Распустите, вец једанпута ту турториаду, за свет неподносљиву организацију.узели сте и унистили сто сте могли; ста зезелите јос, е дусу и осмех? Вам не дамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успаницила се отудјена олигархија

13.11.2016 12:18

Трамп це разбити екипу која се устолицила и зобљу ли зобљу. А порески обвезници у земљама које гули НАТО, цркавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда.

13.11.2016 15:39

Када су неразумни,ја би јим јос напртијо висе "зар не цујете ,у даљини плац и бол.

Name

реалан

13.11.2016 12:18

Само ти Еуро-српски мајмуне труди се да ти НАТО опстане док си ти јос на столици или загрејаној фотељи. Натовско вријеме је откуцало,,, доста сте ви зла заједно с Америком нанијели овом народу толико да вас следеце све генерације могу пљувати и газити по васем имену НАТО---- НАЦИОНАЛНА АМЕРИЦКА ТЕРОРИСТИЦКА ОРГАНИЗАЦИЈА. Нестаните заувијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је то.

13.11.2016 15:45

Вазно је,да су они Сиптарима;натакнили стрик око врата. Рудники су властниство Амера, они имају само да риљају , само риљајте.сто сте тразили иимају.

Name

посматрац

13.11.2016 12:36

Теско вам је пала побједа Трампа, али полако се навикавајте на један нови медјународни поредак, који це наредних деценија бити формиран на основу равноправности и договора кљуцних дрзава свијета САД, Русије и Кине, уз увазавање Њемацке, Британије, Француске, Канаде, Израела, Индије, Бразила, Египта, Ирана и Јузноафрицке Републике. Дакле, мултиполарни свијет равноправних народа, који бастини традиционалне позитивне цивилизацијске и вјерске вриједности. Дакле, крај сатанизму, плаценицком невладином сектору, фаворизовању настраности, соросевим сателитима, вјестацким нацијама, самозваним аналтицарима, блогерима и осталом олосу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

13.11.2016 12:42

НАТО је агресорски злоцинацки савез који вец 60г. бомбама дјели демократију по слободарским земљама и народима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.11.2016 13:35

Највеца пријетња миру и зивоту је управо НАТО. Једна злоцинацка организација која бомбама руси сколе дјеци по свијету а уце их демократији.Фуј гамадддд

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

13.11.2016 14:15

ФАСИСТИ који су заједно са домацим терористима и сепаратистима хрватима муслиманима словенцима растурили СФРЈ и гурнули народе у крвави градјански рат а СРБЕ побили и протјерали са вјековних огњиста

Name

србин

13.11.2016 18:07

Лазем се са тобом брате србине, ал не мозес да говорис о србима као постењацинама. Сети се како су изгледале деведесете и погледај то из данасњег угла. Срби су ти тј. Велико Срби такође сауцесници те остали квислинзи са простора бивсе Југославије. Висе ти је Словенаца морално испраавно од ове наше хајдуције која ни сама не зна куда удара и сама себе поткрада.

Name

Ви

13.11.2016 16:28

Па ви сте разбили Југославију, уништили Ирак, Афганистан, потом Либију и дестабилизовали цео сјевер Африке и Блиски исток. Нисмо ми, није то могла нити једна држава свијета. Само ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.11.2016 20:30

А када је оно ЗЛО Горбачов разбијао СССР Онда су му Додјељивали Нобелову награду,за мир.,А Сад?. Сад се усрали Ђубради фашистичка,лицемјери ,.Част поштеном народу било које Вјеро исповијести или нације али ови КРВОЖЕДНИ Било које стране ,били у вјечитом паклу дабогда.НАТО=Највећа-Агресорска-Терористичка-Организација.Само по цијелом свијету отимају,Убијају,Протјерују,Пљачкају,Силују,Трују.и.т.д.и.т.д.