Šef NATO-a upozorio Donalda Trampa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je novoizabranog americkog predsednika Donalda Trampa na posljedice raspada Alijanse, prenosi "Gardijan".

Svijet 13.11.2016 | 12:46
Šef NATO-a upozorio Donalda Trampa
Tokom izborne kampanje Tramp je NATO nazvao "zastarjelom organizacijom" i ukazivao je njegovim članicama na potrebu ispunjava obaveza prema Paktu - izdvajanje iz budžeta za odbranu, što je navelo mnoge na pomisao da je Tramp skeptican prema NATO konceptu kolektivne bezbjednosti.

"Nalazimo se pred najvećim izazovima za našu bezbjednost u čitavoj generaciji. Sada nije vrijeme da se dovodi u pitanje vrijednost partnerstva između Evrope i Sjedinjenih Država", izjavio je Stoltenberg, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, za posljednjih nekoliko godina situacija sa bezbjednošću se „dramaticno pogoršala" zbog Rusije i nestabilnosti na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Odgovor na ove izazove bio je jačanje kolektivne odbrane, najintenzivnije posle Hladnog rata, i SAD su tu pokazale svoju privrženost zaštiti evropske bezbjednosti, rasporedivši novu naoružanu brigadu na istoku kontinenta, naglasio je Stoltenberg.

NATO je iskoristio član o samoodbrani (Clan 5 Ustava organizacije o pomoc´i saveznicima u slucaju napada na jednu od članica Alijanse) samo jednom, podržavši SAD nakon teroristickog napada 11. septembra 2001. godine. To nije bila samo simbolička podrška. NATO je preuzeo na sebe operaciju u Avganistanu, gdje je služilo na desetine hiljada vojnika. Više hiljada je platilo najveću cijenu u operaciji koja je postala direktan odgovor na napad na SAD“, podsjetio je generalni sekretar NATO-a.

Na današnji dan, udio SAD u rashodima Alijanse za odbranu čini skoro 70 odsto i njihovi pozivi na pravičniju raspodčelu tereta imaju osnove“, dodao je Stoltenberg.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Vreme.

13.11.2016 12:12

Raspustite, vec jedanputa tu turtoriadu, za svet nepodnosljivu organizaciju.uzeli ste i unistili sto ste mogli; sta zezelite jos, e dusu i osmeh? Vam ne damo.

ODGOVORITE
Name

Uspanicila se otudjena oligarhija

13.11.2016 12:18

Tramp ce razbiti ekipu koja se ustolicila i zoblju li zoblju. A poreski obveznici u zemljama koje guli NATO, crkavaju.

ODGOVORITE
Name

deda.

13.11.2016 15:39

Kada su nerazumni,ja bi jim jos naprtijo vise "zar ne cujete ,u daljini plac i bol.

Name

realan

13.11.2016 12:18

Samo ti Euro-srpski majmune trudi se da ti NATO opstane dok si ti jos na stolici ili zagrejanoj fotelji. Natovsko vrijeme je otkucalo,,, dosta ste vi zla zajedno s Amerikom nanijeli ovom narodu toliko da vas sledece sve generacije mogu pljuvati i gaziti po vasem imenu NATO---- NACIONALNA AMERICKA TERORISTICKA ORGANIZACIJA. Nestanite zauvijek

ODGOVORITE
Name

tako je to.

13.11.2016 15:45

Vazno je,da su oni Siptarima;nataknili strik oko vrata. Rudniki su vlastnistvo Amera, oni imaju samo da riljaju , samo riljajte.sto ste trazili iimaju.

Name

posmatrac

13.11.2016 12:36

Tesko vam je pala pobjeda Trampa, ali polako se navikavajte na jedan novi medjunarodni poredak, koji ce narednih decenija biti formiran na osnovu ravnopravnosti i dogovora kljucnih drzava svijeta SAD, Rusije i Kine, uz uvazavanje Njemacke, Britanije, Francuske, Kanade, Izraela, Indije, Brazila, Egipta, Irana i Juznoafricke Republike. Dakle, multipolarni svijet ravnopravnih naroda, koji bastini tradicionalne pozitivne civilizacijske i vjerske vrijednosti. Dakle, kraj satanizmu, placenickom nevladinom sektoru, favorizovanju nastranosti, sorosevim satelitima, vjestackim nacijama, samozvanim analticarima, blogerima i ostalom olosu....

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

13.11.2016 12:42

NATO je agresorski zlocinacki savez koji vec 60g. bombama djeli demokratiju po slobodarskim zemljama i narodima

ODGOVORITE
Name

Boki

13.11.2016 13:35

Najveca prijetnja miru i zivotu je upravo NATO. Jedna zlocinacka organizacija koja bombama rusi skole djeci po svijetu a uce ih demokratiji.Fuj gamadddd

ODGOVORITE
Name

da

13.11.2016 14:15

FASISTI koji su zajedno sa domacim teroristima i separatistima hrvatima muslimanima slovencima rasturili SFRJ i gurnuli narode u krvavi gradjanski rat a SRBE pobili i protjerali sa vjekovnih ognjista

Name

srbin

13.11.2016 18:07

Lazem se sa tobom brate srbine, al ne mozes da govoris o srbima kao postenjacinama. Seti se kako su izgledale devedesete i pogledaj to iz danasnjeg ugla. Srbi su ti tj. Veliko Srbi takođe saucesnici te ostali kvislinzi sa prostora bivse Jugoslavije. Vise ti je Slovenaca moralno ispraavno od ove naše hajducije koja ni sama ne zna kuda udara i sama sebe potkrada.

Name

Vi

13.11.2016 16:28

Pa vi ste razbili Jugoslaviju, uništili Irak, Afganistan, potom Libiju i destabilizovali ceo sjever Afrike i Bliski istok. Nismo mi, nije to mogla niti jedna država svijeta. Samo vi.

ODGOVORITE
Name

YU

13.11.2016 20:30

A kada je ono ZLO Gorbačov razbijao SSSR Onda su mu Dodjeljivali Nobelovu nagradu,za mir.,A Sad?. Sad se usrali Đubradi fašistička,licemjeri ,.Čast poštenom narodu bilo koje Vjero ispovijesti ili nacije ali ovi KRVOŽEDNI Bilo koje strane ,bili u vječitom paklu dabogda.NATO=Najveća-Agresorska-Teroristička-Organizacija.Samo po cijelom svijetu otimaju,Ubijaju,Protjeruju,Pljačkaju,Siluju,Truju.i.t.d.i.t.d.