Пронађена два узорка канцерогеног млијека

Антибиотик хлорамфеникол, супстанца која је у БиХ строго забрањена за лечење животиња намијењених за производњу хране, пронађен је у млеку у БиХ.

Босна и Херцеговина 12.11.2016 | 21:50
Пронађена два узорка канцерогеног млијека
Лабораторијским испитивањем сировог млека у оквиру годишњег праћења остатака ветеринарских лекова и контаминаната на целој територији БиХ, у два узорка на подручу општине Горњи Вакуф утврђено је присуство хлорамфеникола, који може изазвати оштећења и рак коштане сржи.

Испитивање у Загребу

Ову информацију за "Аваз" је потврдио и директор Канцеларије за ветеринарство Љубомир Калаба, који је истакао да је испитивање проведено акредитираном потврдном методом у лабораторију Ветеринарског института Хрватске у Загребу.

"Према лабораторијским извештајима, анализом узорака млека акредитираном потврдном методом високе текућинске хроматографије-тандемске спектрометрије (ХПЛЦ-МС/МС) утврђена је концентрација хлорамфеникола већа од 200 милиграма по килограму. Како је хлорамфеникол забрањен, одмах смо обавестили надлежну ветеринарску инспекцију, као и друге институције", рекао нам је Калаба.

Здравље људи

Калаба је прецизирао да су надлежним ветеринарским инспекторима обавештења дата јуче, одмах по запримању налаза, да без одгађања предузму мере на две фарме на подручју Горњег Вакуфа, "како би био откривен и отклоњен узрок заостајања резидуа хлорамфеникола и тиме заштићено здравље људи".

"Назначили смо да је потребно да се све животиње евидентирају, да се проведе контрола лекова на фармама и да се наложе мере привремене забране кретања животиња и стављања сировог млека у јавну потрошњу с фарми, док се не изврши провера и испитивање, као и да се узму додатни узорци млека" рекао је Калаба.

У Инспекцији Средњобосанског кантона (СБК) су нам потврдили нам да су инспектори јуче обишли фаме Фехима Спахића и Хајрудина Алића, где су поново узели узорке млека.

"Писмено смо наложили власницима шта им је радити док не стигну коначни налази. То млеко није отишло у трговине, односно у ширу потрошњу" потврђено нам је у кантоналној инспекцији.

Узорци се истражују по други пут

Главни федерални ветеринарски инспектор, Нермин Смајлагић казао је да се, према процедури, узорци требају истражити и по други пут.

"Уред за ветеринарство тражио је да се укључимо и ми, што ћемо и учинити" рекао нам је главни федерални инспектор

Шта је хлорамфеникол

Хлорамфеникол је антибиотик који делује бактериостатички, зауставља раст и размножавање бактерија.

Најважније нежељено деловање хлорамфеникола је оштећење коштане сржи које се манифестује појавом анемије, те чак и леукемије.

Чињенице

Највећи проналазак хлорамфеникола у региону десио се 2002. у Словенији. Тада је пронађен 91 узорак млека са забрањеним антибиотиком.

У априлу ове године Калаба је потписао упутство о привременој забрани увоза пошиљки меса говеда и свиња из Холандије у БиХ.

Ова одлука донесена је ради спречавања уноса штетног антибиотика хлорамфеникола у хранидбени ланац људи у БиХ, а забрана се односила на увоз пошиљки из две холандске клаонице.

Извор:Аваз
Фото: Индеx.хр

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

13.11.2016 09:38

Нека Народ умире,битно је да мафијаско-увозницки лоби зарадјује???

ОДГОВОРИТЕ