Pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka

Antibiotik hloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za lečenje životinja namijenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u mleku u BiH.

Bosna i Hercegovina 12.11.2016 | 21:50
Pronađena dva uzorka kancerogenog mlijeka
Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mleka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lekova i kontaminanata na celoj teritoriji BiH, u dva uzorka na područu opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja i rak koštane srži.

Ispitivanje u Zagrebu

Ovu informaciju za "Avaz" je potvrdio i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istakao da je ispitivanje provedeno akreditiranom potvrdnom metodom u laboratoriju Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

"Prema laboratorijskim izveštajima, analizom uzoraka mleka akreditiranom potvrdnom metodom visoke tekućinske hromatografije-tandemske spektrometrije (HPLC-MS/MS) utvrđena je koncentracija hloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je hloramfenikol zabranjen, odmah smo obavestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije", rekao nam je Kalaba.

Zdravlje ljudi

Kalaba je precizirao da su nadležnim veterinarskim inspektorima obaveštenja data juče, odmah po zaprimanju nalaza, da bez odgađanja preduzmu mere na dve farme na području Gornjeg Vakufa, "kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua hloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi".

"Naznačili smo da je potrebno da se sve životinje evidentiraju, da se provede kontrola lekova na farmama i da se nalože mere privremene zabrane kretanja životinja i stavljanja sirovog mleka u javnu potrošnju s farmi, dok se ne izvrši provera i ispitivanje, kao i da se uzmu dodatni uzorci mleka" rekao je Kalaba.

U Inspekciji Srednjobosanskog kantona (SBK) su nam potvrdili nam da su inspektori juče obišli fame Fehima Spahića i Hajrudina Alića, gde su ponovo uzeli uzorke mleka.

"Pismeno smo naložili vlasnicima šta im je raditi dok ne stignu konačni nalazi. To mleko nije otišlo u trgovine, odnosno u širu potrošnju" potvrđeno nam je u kantonalnoj inspekciji.

Uzorci se istražuju po drugi put

Glavni federalni veterinarski inspektor, Nermin Smajlagić kazao je da se, prema proceduri, uzorci trebaju istražiti i po drugi put.

"Ured za veterinarstvo tražio je da se uključimo i mi, što ćemo i učiniti" rekao nam je glavni federalni inspektor

Šta je hloramfenikol

Hloramfenikol je antibiotik koji deluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija.

Najvažnije neželjeno delovanje hloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestuje pojavom anemije, te čak i leukemije.

Činjenice

Najveći pronalazak hloramfenikola u regionu desio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mleka sa zabranjenim antibiotikom.

U aprilu ove godine Kalaba je potpisao uputstvo o privremenoj zabrani uvoza pošiljki mesa goveda i svinja iz Holandije u BiH.

Ova odluka donesena je radi sprečavanja unosa štetnog antibiotika hloramfenikola u hranidbeni lanac ljudi u BiH, a zabrana se odnosila na uvoz pošiljki iz dve holandske klaonice.

Izvor:Avaz
Foto: Index.hr

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

13.11.2016 09:38

Neka Narod umire,bitno je da mafijasko-uvoznicki lobi zaradjuje???

ODGOVORITE