Ко стоји иза МОФАС-а и да ли је то превара?

Прије нешто више од годину дана угашено је преузеће ФАМОС-Источно Сарајево и формирана нова фирма МОФАС чији су већински власници постали инвеститори из Тешња и Њемачке, а Влада Републике Српске, бар у папирима, задржала је 49% влаништва. Међутим под више него чудним околностима сва имовина бившег ФАМОС-а, укључујући и општинско земљиште припала је већинским власницима, па је на тај начин онемогућено да се бившим радницима ФАМОС-а исплате дуговања.

Република Српска 12.11.2016 | 19:54
Ко стоји иза МОФАС-а и да ли је то превара?
Након формирања новог предузећа МОФАС више од половине радника ФАМОС-а, тачније њих 124 остало је без посла. Ко ће остати на послу, а ко ће на биро рада није зависило од квалификација, радног стажа и искуства већ од тога, како кажу бивши радници, ко је добар са директором или је са њим у родбинској вези. Отпуштене су чак и труднице, а није испоштован ни захтјев Синдиката да се заштите борачке категорије.

Без посла је остао и Милко Шиповац, програмер у ФАМОС-у и ратни војни инвалид.

"Доста бораца и ратних војних инвалида је остало без посла. Отпуштена је и колегиница која је након 25 година брака остала у другом стању. Њу је директор отпустио док је била на трудничком боловању, а на њено мјесто запослио је своју супругу'', каже Шиповац.

Иако су машински инжењери наводно дефицитарна радна снага у Српској у МОФАСУ-није било мјеста за њих 10-ак међу којима је и Владимир Радојичић.

"Никакав разлог отказа нисмо добили. Био сам, у то врјеме члан Надзорног одбора Синдиката и нико од нас није знао какви су критерији, шта се дешава", тврди Радојичић.

Отпуштеним радницима ФАМОС-а Влада Српске исплатила је отпремнине, али не и више десетина заосталх плата. Договор је био да се та дуговања намире од продаје имовине ФАМОС-а, коју је преузела Влада, али ФАМОС је одједном остао без имовине и оне у Српској, али и оне у Београду. Радници и поред правоснажних судских рјешења немају од чега да наплате дуг.

"ФАМОС фактички има само директора и столицу на којој он сједи. То је једина имовина са којом може располагати. Остало је под хипотеком и то вишеструко већом од вриједности имовине. Рачуни су блокирани, а нико не зна ни шта је са предратном имовином ФАМОС-а у Бегораду", истиче бивши радник ФАМОС-а Милко Шиповац.

Пословни објекти ФАМОС-а у Београду као да су испарили, машине и хале су преписане на МОФАС као и земљиште, које је Министарство одбране Републике Српске '99. године када је ФАМОС пресељен из Храснице преписало на Општину Источно Ново Сарајево.

"Уговором о оснивању невог предузећа утврђено је да у то уђе имовина, односно објекти, опрема и земљиште. Све то је договорено са општином Источно Ново Сарајево", тврди министар индустрије у Влади Републике Српске Петар Ђокић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубоша Ћосић каже да по његовим информацијама дио земљишта на којем се налазе фабричке хале и још један мањи дио је прешао на МОФАС, а дио кроз који је планирана изградња општинског пута је и даље у власништву ФАМОС-а.

"Општина се обратила Влади са захтјевом да то земљиште са ФАМОС-а буде враћено на општину. Такав је био договор када је стављења хипотека на то земљиште да би ФАМОС могао добити кредит ИРБ-а", тврди Ћосић.

Неким чудом хипотека, која је 2012. године стављена на земљиште да би ФАМОС могао добити кредит ИРБ-а од 3 милиона марака, пребачена је на пословну зграду ФАМОС-а која не вриједи толико, а земљиште, ослобођено хипотеке укњижено је на ново предузеће МОФАС.

"То неће бити проблем" категоричан је начелник Ћосић и тврди да већински власник МОФАС-а никада није био заинтересован за земљиште већ само за производне капацитете.

Мешутим бивши радници ФАМОС-а нису баш сигурни у намјере новог власника.

"Већински власник МОФАС-а је трговац из Тешња Шефик Хусаковић. Он није уложио ни марку у предузеће а власник је 51% имовине МОФАС-а. Вјероватно толико вриједи Шефикова памет па му је поклоњена фабрика и преко 40 дунума земље у центру Лукавице'', каже бивши радник ФАМОС-а Милко Шиповац.

Ко је власник земљишта у центру Источног Новог Сарајева? Шта је са имовином ФАМОС-а у Српској и Београду? Шта је са дуговањима према бившим радницима ФАМОС-а? Ко стоји из МОФАС-а? На ова питања за сада нема одговора.

Према тврдњама некадашњих радника сва прича око МОФАС-а је добро смишљења и планирана јер је годину дана прије гашења ФАМОС одбијао понуде за милионске послове и пословао само са фирмом "Ин тајм" Шефика Хусаковића из Тешња који је данас већински власник МОФАС-а.



БН телевизија

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Цудо невидјено

12.11.2016 19:11

Невјероватнп је ста нам банда ради. Не од јуце него вец 15 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саво

12.11.2016 20:33

20 дунума земље је Влада дала Турчину. То је срамота у срцу Српског Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

12.11.2016 21:10

Е Саво Турчине !

Name

Петар

12.11.2016 21:16

Саво врати се у Индију.

Name

ре цаво

12.11.2016 21:31

Ти вредзо или невредзо земља је осла :)

Name

бивши,и опет

13.11.2016 05:40

Круг фамос-а је 50 дунума,а коме и како припада ии до када ??????????

Name

бивши,и опет

13.11.2016 05:47

А нове зграде се полако приближавају фамосу,значи у року од три године и њега ће поклопити ?

Name

Дијагноза

12.11.2016 20:40

А зашто је невјероватно, тако се овдје послује, отима. Невјероватно би било да се нешто уради како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.11.2016 20:43

Давно сам писао да це нас Босњаци по клопит новцом и тако преузети РС ко умије њему двије ко не умије њему ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА

13.11.2016 04:25

Ма да, толико смо богати да се и наш фонд ПИО почео задуживати код банака

Name

Пери

12.11.2016 20:50

Све су ово Бајини другари, Саве, Маце, Лукици, Станковици, Ниници, Бојици, Цубрији.....само дери стоку и отимај док сути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слијепац

12.11.2016 23:11

А ово је тај фини и угладјени Цосиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

13.11.2016 16:35

Не може се укњижити без Геодетске...а тамо, чека кум Будо са својим процентом.

Name

ре

13.11.2016 17:03

Није ни чудо што си слијепац. Господин Ћосић је помео Тошовића, због тога што је Тошовић некада био фин, поштен и углађен начелник општине и директор приватног грађевинског предузећа, које је, гле чуда, са лакоћом градило стамбене објекте у Источном Новом Сарајеву.

Name

мислим

13.11.2016 03:58

Гласали сте за пијацара а он воли продавати па нека вам буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.11.2016 08:28

Неко је Шефику дао паре да плати провизију коме треба, како би откупио српску земљу и угасио шансу за покретање производње....ето, тако ја то видим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико битан

14.11.2016 15:01

Бранко Кењиц, ето ко! За све је крив и одговоран!!!! Крај прице!!!

ОДГОВОРИТЕ