Ko stoji iza MOFAS-a i da li je to prevara?

Prije nešto više od godinu dana ugašeno je preuzeće FAMOS-Istočno Sarajevo i formirana nova firma MOFAS čiji su većinski vlasnici postali investitori iz Tešnja i Njemačke, a Vlada Republike Srpske, bar u papirima, zadržala je 49% vlaništva. Međutim pod više nego čudnim okolnostima sva imovina bivšeg FAMOS-a, uključujući i opštinsko zemljište pripala je većinskim vlasnicima, pa je na taj način onemogućeno da se bivšim radnicima FAMOS-a isplate dugovanja.

Republika Srpska 12.11.2016 | 19:54
Ko stoji iza MOFAS-a i da li je to prevara?
Nakon formiranja novog preduzeća MOFAS više od polovine radnika FAMOS-a, tačnije njih 124 ostalo je bez posla. Ko će ostati na poslu, a ko će na biro rada nije zavisilo od kvalifikacija, radnog staža i iskustva već od toga, kako kažu bivši radnici, ko je dobar sa direktorom ili je sa njim u rodbinskoj vezi. Otpuštene su čak i trudnice, a nije ispoštovan ni zahtjev Sindikata da se zaštite boračke kategorije.

Bez posla je ostao i Milko Šipovac, programer u FAMOS-u i ratni vojni invalid.

"Dosta boraca i ratnih vojnih invalida je ostalo bez posla. Otpuštena je i koleginica koja je nakon 25 godina braka ostala u drugom stanju. Nju je direktor otpustio dok je bila na trudničkom bolovanju, a na njeno mjesto zaposlio je svoju suprugu'', kaže Šipovac.

Iako su mašinski inženjeri navodno deficitarna radna snaga u Srpskoj u MOFASU-nije bilo mjesta za njih 10-ak među kojima je i Vladimir Radojičić.

"Nikakav razlog otkaza nismo dobili. Bio sam, u to vrjeme član Nadzornog odbora Sindikata i niko od nas nije znao kakvi su kriteriji, šta se dešava", tvrdi Radojičić.

Otpuštenim radnicima FAMOS-a Vlada Srpske isplatila je otpremnine, ali ne i više desetina zaostalh plata. Dogovor je bio da se ta dugovanja namire od prodaje imovine FAMOS-a, koju je preuzela Vlada, ali FAMOS je odjednom ostao bez imovine i one u Srpskoj, ali i one u Beogradu. Radnici i pored pravosnažnih sudskih rješenja nemaju od čega da naplate dug.

"FAMOS faktički ima samo direktora i stolicu na kojoj on sjedi. To je jedina imovina sa kojom može raspolagati. Ostalo je pod hipotekom i to višestruko većom od vrijednosti imovine. Računi su blokirani, a niko ne zna ni šta je sa predratnom imovinom FAMOS-a u Begoradu", ističe bivši radnik FAMOS-a Milko Šipovac.

Poslovni objekti FAMOS-a u Beogradu kao da su isparili, mašine i hale su prepisane na MOFAS kao i zemljište, koje je Ministarstvo odbrane Republike Srpske '99. godine kada je FAMOS preseljen iz Hrasnice prepisalo na Opštinu Istočno Novo Sarajevo.

"Ugovorom o osnivanju nevog preduzeća utvrđeno je da u to uđe imovina, odnosno objekti, oprema i zemljište. Sve to je dogovoreno sa opštinom Istočno Novo Sarajevo", tvrdi ministar industrije u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljuboša Ćosić kaže da po njegovim informacijama dio zemljišta na kojem se nalaze fabričke hale i još jedan manji dio je prešao na MOFAS, a dio kroz koji je planirana izgradnja opštinskog puta je i dalje u vlasništvu FAMOS-a.

"Opština se obratila Vladi sa zahtjevom da to zemljište sa FAMOS-a bude vraćeno na opštinu. Takav je bio dogovor kada je stavljenja hipoteka na to zemljište da bi FAMOS mogao dobiti kredit IRB-a", tvrdi Ćosić.

Nekim čudom hipoteka, koja je 2012. godine stavljena na zemljište da bi FAMOS mogao dobiti kredit IRB-a od 3 miliona maraka, prebačena je na poslovnu zgradu FAMOS-a koja ne vrijedi toliko, a zemljište, oslobođeno hipoteke uknjiženo je na novo preduzeće MOFAS.

"To neće biti problem" kategoričan je načelnik Ćosić i tvrdi da većinski vlasnik MOFAS-a nikada nije bio zainteresovan za zemljište već samo za proizvodne kapacitete.

Mešutim bivši radnici FAMOS-a nisu baš sigurni u namjere novog vlasnika.

"Većinski vlasnik MOFAS-a je trgovac iz Tešnja Šefik Husaković. On nije uložio ni marku u preduzeće a vlasnik je 51% imovine MOFAS-a. Vjerovatno toliko vrijedi Šefikova pamet pa mu je poklonjena fabrika i preko 40 dunuma zemlje u centru Lukavice'', kaže bivši radnik FAMOS-a Milko Šipovac.

Ko je vlasnik zemljišta u centru Istočnog Novog Sarajeva? Šta je sa imovinom FAMOS-a u Srpskoj i Beogradu? Šta je sa dugovanjima prema bivšim radnicima FAMOS-a? Ko stoji iz MOFAS-a? Na ova pitanja za sada nema odgovora.

Prema tvrdnjama nekadašnjih radnika sva priča oko MOFAS-a je dobro smišljenja i planirana jer je godinu dana prije gašenja FAMOS odbijao ponude za milionske poslove i poslovao samo sa firmom "In tajm" Šefika Husakovića iz Tešnja koji je danas većinski vlasnik MOFAS-a.



BN televizija

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Cudo nevidjeno

12.11.2016 19:11

Nevjerovatnp je sta nam banda radi. Ne od juce nego vec 15 godina.

ODGOVORITE
Name

саво

12.11.2016 20:33

20 дунума земље је Влада дала Турчину. То је срамота у срцу Српског Сарајева.

ODGOVORITE
Name

mm

12.11.2016 21:10

E Savo Turčine !

Name

Petar

12.11.2016 21:16

Savo vrati se u Indiju.

Name

re cavo

12.11.2016 21:31

Ti vredzo ili nevredzo zemlja je osla :)

Name

bivši,i opet

13.11.2016 05:40

Krug famos-a je 50 dunuma,a kome i kako pripada ii do kada ??????????

Name

bivši,i opet

13.11.2016 05:47

A nove zgrade se polako približavaju famosu,znači u roku od tri godine i njega će poklopiti ?

Name

Dijagnoza

12.11.2016 20:40

A zašto je nevjerovatno, tako se ovdje posluje, otima. Nevjerovatno bi bilo da se nešto uradi kako treba.

ODGOVORITE
Name

Milan

12.11.2016 20:43

Davno sam pisao da ce nas Bosnjaci po klopit novcom i tako preuzeti RS ko umije njemu dvije ko ne umije njemu nista!

ODGOVORITE
Name

SA

13.11.2016 04:25

Ma da, toliko smo bogati da se i naš fond PIO počeo zaduživati kod banaka

Name

Peri

12.11.2016 20:50

Sve su ovo Bajini drugari, Save, Mace, Lukici, Stankovici, Ninici, Bojici, Cubriji.....samo deri stoku i otimaj dok suti.

ODGOVORITE
Name

Slijepac

12.11.2016 23:11

A ovo je taj fini i ugladjeni Cosic

ODGOVORITE
Name

Draganče

13.11.2016 16:35

Ne može se uknjižiti bez Geodetske...a tamo, čeka kum Budo sa svojim procentom.

Name

ре

13.11.2016 17:03

Није ни чудо што си слијепац. Господин Ћосић је помео Тошовића, због тога што је Тошовић некада био фин, поштен и углађен начелник општине и директор приватног грађевинског предузећа, које је, гле чуда, са лакоћом градило стамбене објекте у Источном Новом Сарајеву.

Name

mislim

13.11.2016 03:58

Glasali ste za pijacara a on voli prodavati pa neka vam bude.

ODGOVORITE
Name

Dragan

13.11.2016 08:28

Neko je Šefiku dao pare da plati proviziju kome treba, kako bi otkupio srpsku zemlju i ugasio šansu za pokretanje proizvodnje....eto, tako ja to vidim.

ODGOVORITE
Name

niko bitan

14.11.2016 15:01

Branko Kenjic, eto ko! Za sve je kriv i odgovoran!!!! Kraj price!!!

ODGOVORITE