Фирма без радника, а милионски профит

Информација да је чак 881 фирма у Републици Српској у 2015. години пословала без иједног радника, те да је њих 273 остварило добит, за економског аналитичара Зорана Павловића је потврда да радна инспекција и друге институције на том пољу не врше довољно провјера.

Република Српска 12.11.2016 | 14:59
Фирма без радника, а милионски профит
Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) неке од тих фирми су оствариле и милионске профите.

“Податке за 2016. ћемо моћи дати тек по завршеној обради годишњих финансијских извјештаја (ГФИ) за 2016. годину, а што ће бити 30. априла идуће године“, казали су из АПИФ-а за Алџазиру.

Док из Министарства финансија РС истичу да закон дозвољава фирмама да послују без радника, ако је све уредно пријављено, Павловић тврди да постоје различити мотиви за њихово отварање.

“Ви можете да увек имате резервну фирму преко које вршите финансијске трансакције које ће бити уредно приказане. То је систем повезаних фирми. Када сте самостални привредник ви морате бити запослени, иначе вам не важи регистрација. Мора постојати одговорно лице и мора постојати комуникација са тим лицем. Ако то лице није доступно, онда је то разлог више да се крене у истраживање“, наводи.

Алџазира је покушала ступити у контак са неколико фирми које се налазе на листи оних које су прошле године оствариле профит, иако нису запошљавале ниједног радника.

Преко телефонских бројева и маил адреса нађених на интернету покушали смо контактирати фирму која се бави савјетовањем „Фронтиер Адвисорy“ регистровану у Требињу, а која је, по информацијама Цапитал.ба, прошле године остварила профит од 1,85 милиона конвертибилних марака [КМ] (940 хиљада евра); пословну јединицу аустријске фирме „Билфингер ВАМ Анлагентецхник ГмбХ Бранцх Оффице“ у Источном Сарајеву, које се бави изградњом стамбених и нестамбених зграда, а која је остварила профит 938.914 КМ (477 хиљада евра).

Међу фирмама су и бањалучка фирма “Тризма ГС”, чији је власник београдско Друштво за пружање услуга „Тризма“, а која је савјетовањем зарадила 318.882 КМ (162 хиљаде евра); пољопривредна задруга „Балатунка“ из Бијељине које се бави прерадом и конзервисањем воћа и поврћа, а која је имала профит од 263.449 КМ (134 хиљаде евра); грађевинарска фирма „Декорпласт“, чија зарада је износила 250.887 КМ (127 хиљада евра) и фирма „Нивак Цонструцтион БА“ која је зарадила 194.612 КМ (99 хиљада евра), али до до власника или директора нисмо успјели доћи.

Према подацима АПИФ-а фирме без радника у РС су прошле године збирно исказале 40,8 милиона КМ (20,4 милиона евра) укупног прихода и 58,8 милиона КМ (29,8 милиона евра) укупног расхода.

Главни одговорни уредник портала Цапитал.ба Синиша Вукелић тврди да такве фирме без радника воде директори и најчешће служе за извлачење новца из друге компаније која је оптерећена свим осталим трошковима.

“Те друге фирме су обично акционарска друштва, односно већински власник избјегава на овај начин да дијели добити са осталим, малим акционарима. Профит пребаце на фирму у којој су они једини власници, на крају године узму сву добит себи и само плате 10 одсто пореза“, истиче Вукелић.

Вукелић додаје да је пословање преко повезаних правних лица у цијелој БиХ велики проблем, а истражни органи од Пореске управе, Инспекција и МУП избјегавају да се ухвате у коштац са тим.

“Поред директне посљедице за мале акционаре, индиректне су и веће, јер се губи интересовање инвеститора за куповином акција на берзама, те се фризирају финансијски извјештаји“, каже Вукелић.

Фирме без радника, закључује Вукелић, су омогућене законом, али порески органи морају утврдити како је могуће да само директор успије остварити милионску добит, посебно када је ријеч о производњи и преради.

Из Министарства финансија РС су нам казали да радна инспекција контролише фирме и да ли у некој фирми има непријављених радника.

“Пореска управа у РС је руководила самим активностима на сузбијању сиве економије. Они су донијели и акциони план за сузбијање сиве економије. Доста тих области и рупа ће неким законским измјенама бити покривено. Није проблем у томе да ли нека фирма има запосленог једног радника или ниједног. Неко може пословати успјешно и без радника. То је прописано законом. Битно је да неко ко има фирму пријави промет и држави плаћа. Непријављени радници ће бити кажњени“, навели су у Министарству финансија РС.

Контактирали смо и Пореску управу РС, али одговоре на наша питања до времена објављивања текста нисмо добили.

Иако фирме које се баве савјетовањем и могу функционисати без радника, занимљиво је да се на листи најпрофитабилнијих фирми налазе и оне које се баве изградњом, производњом и прерадом.

Члан Удружења економиста РС СWОТ Предраг Дудуковић је раније казао да законом није прописано да директор фирме мора бити у радном односу те да је због тога могуће да фирма буде без иједног радника.

Он је истакао је да у фирмама које остварују било какав промет неко мора да ради, а да постоји неколико могућности на који начин је то ријешено.

„Ту има свега. Фирме које имају промет, без обзира да ли послују у плусу или минусу, по логици, би требале да раде, а ако раде, требале би да имају запослене. Једна од могућности је да имају раднике који раде на црно. Друга могућност је да фирме остварују промет, немају запослених, али административне послове за њих обављају књиговодствени бирои или нека друга агенција. Трећа могућност је да изнајмљују раднике од неке агенције“, рекао је Дудуковић.

Он је додао да контролни органи једноставно могу утврдити на који од ова три начина фирме раде.

Дудуковић је закључио да има специфичних дјелатности и фирми које заиста немају потребе за радницима, али сигурно је да међу тим фирмама има и оних које имају раднике, али нису их пријавили.

Извор: Алџазира

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

цупс

12.11.2016 14:33

Гдје год има радника ту профита нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

12.11.2016 16:08

Тачно држава пуно узима

Name

Зоран

12.11.2016 14:48

Родове фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

12.11.2016 15:13

Сами себи дају послове које они заврсе односно само фактурису. Највеци криминал је у јавним набавкама а ту нема никакве транспарентности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство гуљења коже

12.11.2016 15:14

Ови би изгледа из министарства финансија кажњавали само непријављене раднике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљатор

12.11.2016 15:35

Власт искљуциво интересује да сте платили све порезе,дазбине,пинке,мита,рекете итд. а то сто немате радника то њих не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

12.11.2016 16:10

кад ће једном овај народ схватити да ниједна приватна фирма није црвени крст и да ниједној више не наређује ЦК . Ко год жели може да отвори фирму и може да ради , па нека уложи своја средства и онда нека пусти синдикат и Ранку Мишић да му командује . Наравно да се прво збрињавају чланови породице , а за остале , ако има мјеста и никад нико више неће примити радника на неодређено , није луд . То је једноставно тако , кад може у јавном сектору да се волонтира што неможе код приватника . Волонтирање је да се разумимо рад ђжаба , без плате и пријаве . Све што ради држава и јавни сектор има право и приватник .......тачка , нема даље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.11.2016 00:30

Тацно је и да свака фирма треба постовати закон и права радника исплатити плату прековремене исл али постено.Коме је радник 350 евра скуп ја би му одма показао пут еу па нек отвори фирму тамо и види ста су обавезе.Радник јесте радник али није роб сто послодавци овде мисле.Закљуцавањем радница по две смјене а неце ни једну како треба да плати и сл.Све је то свакодневница овде

Name

љубомора

12.11.2016 17:11

Шта кога брига колико ко има радника , сретан је ко их нема ово нису радници него нерадници !!! Само сједе и говере неда им држава ништа а да узме да нешто ради нема сансе !!! Господо нерадници нема више ТИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

12.11.2016 17:44

Можда запошљава роботе.

ОДГОВОРИТЕ