Firma bez radnika, a milionski profit

Informacija da je čak 881 firma u Republici Srpskoj u 2015. godini poslovala bez ijednog radnika, te da je njih 273 ostvarilo dobit, za ekonomskog analitičara Zorana Pavlovića je potvrda da radna inspekcija i druge institucije na tom polju ne vrše dovoljno provjera.

Republika Srpska 12.11.2016 | 14:59
Firma bez radnika, a milionski profit
Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) neke od tih firmi su ostvarile i milionske profite.

“Podatke za 2016. ćemo moći dati tek po završenoj obradi godišnjih finansijskih izvještaja (GFI) za 2016. godinu, a što će biti 30. aprila iduće godine“, kazali su iz APIF-a za Aldžaziru.

Dok iz Ministarstva finansija RS ističu da zakon dozvoljava firmama da posluju bez radnika, ako je sve uredno prijavljeno, Pavlović tvrdi da postoje različiti motivi za njihovo otvaranje.

“Vi možete da uvek imate rezervnu firmu preko koje vršite finansijske transakcije koje će biti uredno prikazane. To je sistem povezanih firmi. Kada ste samostalni privrednik vi morate biti zaposleni, inače vam ne važi registracija. Mora postojati odgovorno lice i mora postojati komunikacija sa tim licem. Ako to lice nije dostupno, onda je to razlog više da se krene u istraživanje“, navodi.

Aldžazira je pokušala stupiti u kontak sa nekoliko firmi koje se nalaze na listi onih koje su prošle godine ostvarile profit, iako nisu zapošljavale nijednog radnika.

Preko telefonskih brojeva i mail adresa nađenih na internetu pokušali smo kontaktirati firmu koja se bavi savjetovanjem „Frontier Advisory“ registrovanu u Trebinju, a koja je, po informacijama Capital.ba, prošle godine ostvarila profit od 1,85 miliona konvertibilnih maraka [KM] (940 hiljada evra); poslovnu jedinicu austrijske firme „Bilfinger VAM Anlagentechnik GmbH Branch Office“ u Istočnom Sarajevu, koje se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, a koja je ostvarila profit 938.914 KM (477 hiljada evra).

Među firmama su i banjalučka firma “Trizma GS”, čiji je vlasnik beogradsko Društvo za pružanje usluga „Trizma“, a koja je savjetovanjem zaradila 318.882 KM (162 hiljade evra); poljoprivredna zadruga „Balatunka“ iz Bijeljine koje se bavi preradom i konzervisanjem voća i povrća, a koja je imala profit od 263.449 KM (134 hiljade evra); građevinarska firma „Dekorplast“, čija zarada je iznosila 250.887 KM (127 hiljada evra) i firma „Nivak Construction BA“ koja je zaradila 194.612 KM (99 hiljada evra), ali do do vlasnika ili direktora nismo uspjeli doći.

Prema podacima APIF-a firme bez radnika u RS su prošle godine zbirno iskazale 40,8 miliona KM (20,4 miliona evra) ukupnog prihoda i 58,8 miliona KM (29,8 miliona evra) ukupnog rashoda.

Glavni odgovorni urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić tvrdi da takve firme bez radnika vode direktori i najčešće služe za izvlačenje novca iz druge kompanije koja je opterećena svim ostalim troškovima.

“Te druge firme su obično akcionarska društva, odnosno većinski vlasnik izbjegava na ovaj način da dijeli dobiti sa ostalim, malim akcionarima. Profit prebace na firmu u kojoj su oni jedini vlasnici, na kraju godine uzmu svu dobit sebi i samo plate 10 odsto poreza“, ističe Vukelić.

Vukelić dodaje da je poslovanje preko povezanih pravnih lica u cijeloj BiH veliki problem, a istražni organi od Poreske uprave, Inspekcija i MUP izbjegavaju da se uhvate u koštac sa tim.

“Pored direktne posljedice za male akcionare, indirektne su i veće, jer se gubi interesovanje investitora za kupovinom akcija na berzama, te se friziraju finansijski izvještaji“, kaže Vukelić.

Firme bez radnika, zaključuje Vukelić, su omogućene zakonom, ali poreski organi moraju utvrditi kako je moguće da samo direktor uspije ostvariti milionsku dobit, posebno kada je riječ o proizvodnji i preradi.

Iz Ministarstva finansija RS su nam kazali da radna inspekcija kontroliše firme i da li u nekoj firmi ima neprijavljenih radnika.

“Poreska uprava u RS je rukovodila samim aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije. Oni su donijeli i akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije. Dosta tih oblasti i rupa će nekim zakonskim izmjenama biti pokriveno. Nije problem u tome da li neka firma ima zaposlenog jednog radnika ili nijednog. Neko može poslovati uspješno i bez radnika. To je propisano zakonom. Bitno je da neko ko ima firmu prijavi promet i državi plaća. Neprijavljeni radnici će biti kažnjeni“, naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Kontaktirali smo i Poresku upravu RS, ali odgovore na naša pitanja do vremena objavljivanja teksta nismo dobili.

Iako firme koje se bave savjetovanjem i mogu funkcionisati bez radnika, zanimljivo je da se na listi najprofitabilnijih firmi nalaze i one koje se bave izgradnjom, proizvodnjom i preradom.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković je ranije kazao da zakonom nije propisano da direktor firme mora biti u radnom odnosu te da je zbog toga moguće da firma bude bez ijednog radnika.

On je istakao je da u firmama koje ostvaruju bilo kakav promet neko mora da radi, a da postoji nekoliko mogućnosti na koji način je to riješeno.

„Tu ima svega. Firme koje imaju promet, bez obzira da li posluju u plusu ili minusu, po logici, bi trebale da rade, a ako rade, trebale bi da imaju zaposlene. Jedna od mogućnosti je da imaju radnike koji rade na crno. Druga mogućnost je da firme ostvaruju promet, nemaju zaposlenih, ali administrativne poslove za njih obavljaju knjigovodstveni biroi ili neka druga agencija. Treća mogućnost je da iznajmljuju radnike od neke agencije“, rekao je Duduković.

On je dodao da kontrolni organi jednostavno mogu utvrditi na koji od ova tri načina firme rade.

Duduković je zaključio da ima specifičnih djelatnosti i firmi koje zaista nemaju potrebe za radnicima, ali sigurno je da među tim firmama ima i onih koje imaju radnike, ali nisu ih prijavili.

Izvor: Aldžazira

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

cups

12.11.2016 15:33

Gdje god ima radnika tu profita nema.

ODGOVORITE
Name

Lazo

12.11.2016 17:08

Tačno država puno uzima

Name

Zoran

12.11.2016 15:48

Rodove firme.

ODGOVORITE
Name

General

12.11.2016 16:13

Sami sebi daju poslove koje oni zavrse odnosno samo fakturisu. Najveci kriminal je u javnim nabavkama a tu nema nikakve transparentnosti.

ODGOVORITE
Name

Ministarstvo guljenja kože

12.11.2016 16:14

Ovi bi izgleda iz ministarstva finansija kažnjavali samo neprijavljene radnike

ODGOVORITE
Name

Muljator

12.11.2016 16:35

Vlast iskljucivo interesuje da ste platili sve poreze,dazbine,pinke,mita,rekete itd. a to sto nemate radnika to njih ne zanima.

ODGOVORITE
Name

boro

12.11.2016 17:10

kad će jednom ovaj narod shvatiti da nijedna privatna firma nije crveni krst i da nijednoj više ne naređuje CK . Ko god želi može da otvori firmu i može da radi , pa neka uloži svoja sredstva i onda neka pusti sindikat i Ranku Mišić da mu komanduje . Naravno da se prvo zbrinjavaju članovi porodice , a za ostale , ako ima mjesta i nikad niko više neće primiti radnika na neodređeno , nije lud . To je jednostavno tako , kad može u javnom sektoru da se volontira što nemože kod privatnika . Volontiranje je da se razumimo rad đžaba , bez plate i prijave . Sve što radi država i javni sektor ima pravo i privatnik .......tačka , nema dalje .

ODGOVORITE
Name

Boki

13.11.2016 01:30

Tacno je i da svaka firma treba postovati zakon i prava radnika isplatiti platu prekovremene isl ali posteno.Kome je radnik 350 evra skup ja bi mu odma pokazao put eu pa nek otvori firmu tamo i vidi sta su obaveze.Radnik jeste radnik ali nije rob sto poslodavci ovde misle.Zakljucavanjem radnica po dve smjene a nece ni jednu kako treba da plati i sl.Sve je to svakodnevnica ovde

Name

ljubomora

12.11.2016 18:11

Šta koga briga koliko ko ima radnika , sretan je ko ih nema ovo nisu radnici nego neradnici !!! Samo sjede i govere neda im država ništa a da uzme da nešto radi nema sanse !!! Gospodo neradnici nema više TITE

ODGOVORITE
Name

He he

12.11.2016 18:44

Možda zapošljava robote.

ODGOVORITE