Бијељина: Муке возача због паркинга

Недовољан број мјеста за паркинг у центру Бијељине проблем је који постаје све израженији за возаче у овом граду и чије се рјешење ускоро не назире.

Република Српска 12.11.2016 | 14:40
Бијељина: Муке возача због паркинга
Возачи на располагању имају 855 паркинг мјеста, што је, због све већег броја возила на улицама овог града, недовољно, док је планирана градња подземне гараже "на дугом штапу".

"Паркинг мјеста у центру су готово увијек попуњена. Када треба да нешто обавим у граду, углавном морам паркирати возило у плавој зони, па онда пјешачити до центра два километра", каже Мирјана П. из Бијељине.

У Градској управи наводе да се гужва ствара у самом центру, јер већина возача жели да паркира аутомобил тик уз зграду гдје треба да заврши одређене послове. Истичу да у ширем центру Бијељине има довољно мјеста.

"Свјесни смо чињенице да је потребно повећати број паркинг мјеста, јер у ударним терминима од 11 до 13 часова попуњеност паркинга у центру града износи од 80 до 95 одсто. Међутим, у широј зони паркиралишта на подручју града попуњеност паркинга је око 50 одсто", рекао је Драган Васић из Службе за управљање јавним паркиралиштима у Дирекцији за развој и изградњу.

Он је објаснио да сат паркирања у плавој зони кошта пола марке, док у црвеној зони за овај период возачи треба да издвоје марку.

Судећи према подацима из Дирекције за развој и изградњу града, која газдује градским паркинзима, возачи су ове године постали нешто савјеснији, па све мање своје четвороточкаше паркирају на тротоарима и другим мјестима која нису за то предвиђена. У прилог томе говори и чињеница да је наплата паркинга повећана за пет одсто.

"Повећали смо и продају паркинг карата, а једна од погодности која је на то утицала је могућност наплате путем још два мобилна оператера", рекао је Васић.

Према подацима бијељинског предузећа "Комуналац", "паук" је за првих десет мјесеци ове године одвезао 1.350 возила, што је нешто мање у односу на исти период лани.

"Највећи број возила "паук" уклања у строгом центру испред градских институција, Основног суда, Центра јавне безбједности, те у близини пјешачких прелаза", рекао је директор "Комуналца" Милорад Стјепановић.

Док возачи траже већи број паркинг мјеста у центру, еколози у Бијељини захтијевају да се у овом дијелу града обустави саобраћај. Траже да се дио града у близини сједишта градске администрације претвори у бициклистичко-пјешачку зону, с циљем смањења загађивања ваздуха.

Извор: Глас Српске
Фото Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зворник исто

12.11.2016 15:08

Исти слуцај је и са Зворником. Нацелник и његови сарадници отприлике нису забринути због тога. Битно је да нам је постављен билборд на ком писе: ХВАЛА ЗВОРНИК. Немамо ми ниста од тога!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илкан

12.11.2016 17:07

Па кад оче сви у град

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиса

13.11.2016 08:55

Цињенице које је изнио Васиц су нетацне попоњеност у црвеној зони је 99% а у павој несто мало мање 855xпросјек о75 =641,25 км за један сат x 8 сати просјек (мада се наплацује до 9 навеце) =5130 сваки дан сем викенда =25650 марака седмицно (5 дана иако се наплацује и суботом до 15х) x10 мјесеци =256500 марака.Знаци градске власти само од "писљивих"855 паркинг мјеста инкасирају око цетврт милиона марака.Па зар се на основу тога не мозе узети кредит да се направи модерна зграда,огромна плус додатни извор новца ,плус растерецење града итд Него се могу не договорити ко це кајмак узимати а једини издаци су радници из борацке који наплацују паркинг

ОДГОВОРИТЕ