Bijeljina: Muke vozača zbog parkinga

Nedovoljan broj mjesta za parking u centru Bijeljine problem je koji postaje sve izraženiji za vozače u ovom gradu i čije se rješenje uskoro ne nazire.

Republika Srpska 12.11.2016 | 14:40
Bijeljina: Muke vozača zbog parkinga
Vozači na raspolaganju imaju 855 parking mjesta, što je, zbog sve većeg broja vozila na ulicama ovog grada, nedovoljno, dok je planirana gradnja podzemne garaže "na dugom štapu".

"Parking mjesta u centru su gotovo uvijek popunjena. Kada treba da nešto obavim u gradu, uglavnom moram parkirati vozilo u plavoj zoni, pa onda pješačiti do centra dva kilometra", kaže Mirjana P. iz Bijeljine.

U Gradskoj upravi navode da se gužva stvara u samom centru, jer većina vozača želi da parkira automobil tik uz zgradu gdje treba da završi određene poslove. Ističu da u širem centru Bijeljine ima dovoljno mjesta.

"Svjesni smo činjenice da je potrebno povećati broj parking mjesta, jer u udarnim terminima od 11 do 13 časova popunjenost parkinga u centru grada iznosi od 80 do 95 odsto. Međutim, u široj zoni parkirališta na području grada popunjenost parkinga je oko 50 odsto", rekao je Dragan Vasić iz Službe za upravljanje javnim parkiralištima u Direkciji za razvoj i izgradnju.

On je objasnio da sat parkiranja u plavoj zoni košta pola marke, dok u crvenoj zoni za ovaj period vozači treba da izdvoje marku.

Sudeći prema podacima iz Direkcije za razvoj i izgradnju grada, koja gazduje gradskim parkinzima, vozači su ove godine postali nešto savjesniji, pa sve manje svoje četvorotočkaše parkiraju na trotoarima i drugim mjestima koja nisu za to predviđena. U prilog tome govori i činjenica da je naplata parkinga povećana za pet odsto.

"Povećali smo i prodaju parking karata, a jedna od pogodnosti koja je na to uticala je mogućnost naplate putem još dva mobilna operatera", rekao je Vasić.

Prema podacima bijeljinskog preduzeća "Komunalac", "pauk" je za prvih deset mjeseci ove godine odvezao 1.350 vozila, što je nešto manje u odnosu na isti period lani.

"Najveći broj vozila "pauk" uklanja u strogom centru ispred gradskih institucija, Osnovnog suda, Centra javne bezbjednosti, te u blizini pješačkih prelaza", rekao je direktor "Komunalca" Milorad Stjepanović.

Dok vozači traže veći broj parking mjesta u centru, ekolozi u Bijeljini zahtijevaju da se u ovom dijelu grada obustavi saobraćaj. Traže da se dio grada u blizini sjedišta gradske administracije pretvori u biciklističko-pješačku zonu, s ciljem smanjenja zagađivanja vazduha.

Izvor: Glas Srpske
Foto Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zvornik isto

12.11.2016 15:08

Isti slucaj je i sa Zvornikom. Nacelnik i njegovi saradnici otprilike nisu zabrinuti zbog toga. Bitno je da nam je postavljen bilbord na kom pise: HVALA ZVORNIK. Nemamo mi nista od toga!!!

ODGOVORITE
Name

Ilkan

12.11.2016 17:07

Pa kad oče svi u grad

ODGOVORITE
Name

Ljubisa

13.11.2016 08:55

Cinjenice koje je iznio Vasic su netacne poponjenost u crvenoj zoni je 99% a u pavoj nesto malo manje 855xprosjek o75 =641,25 km za jedan sat x 8 sati prosjek (mada se naplacuje do 9 navece) =5130 svaki dan sem vikenda =25650 maraka sedmicno (5 dana iako se naplacuje i subotom do 15h) x10 mjeseci =256500 maraka.Znaci gradske vlasti samo od "pisljivih"855 parking mjesta inkasiraju oko cetvrt miliona maraka.Pa zar se na osnovu toga ne moze uzeti kredit da se napravi moderna zgrada,ogromna plus dodatni izvor novca ,plus rasterecenje grada itd Nego se mogu ne dogovoriti ko ce kajmak uzimati a jedini izdaci su radnici iz boracke koji naplacuju parking

ODGOVORITE