Пазите шта једете! Пестициди у воћу

Анализама Агенције за безбједност хране у БиХ недавно је утврђено присуство пестицида у наранџама, нектаринама и јабукама на тржишту БиХ.

Босна и Херцеговина 12.11.2016 | 10:44
Пазите шта једете! Пестициди у воћу
Резултати су показали да је од десет врста воћа и поврћа, код њих 3,59 одсто потврђено присуство остатака пестицида. Материје опасне за здравље потрошача пронађене су у два узорка нектарина и наранџи, те једном узорку јабука.

Џемил Хајрић, директор Агенције, у изјави за "Аваз" казао је да је у пет производа утврђено присуство остатака пестицида изнад максимално дозвољеног нивоа, од којих су четири била из увоза, а један домаће производње.

"Анализе на присуство 181 активне твари пестицида рађене су по акредитованим методама у лабораторији који испуњава норме 17025, што је изузетно значајно због аналитичке и правне веродостојности резултата, примјене одговарајућих инспекцијских мјера те успоредивости података са земљама у окружењу и ЕУ. За сваки узорак чијом је анализом утврђена неусклађеност у односу на важеће прописе, Агенција је доставила надлежним инспекцијским органима препоруке за даљње поступање, повлачење с тржишта", истакао је он.

У 97 одсто узорака хране сакупљене у Босни и Херцеговини нема остатака пестицида, показало је истраживање које је провела Агенција за сигурност хране БиХ. Извештај је урађен на основу 139 узорака хране узетих из 20 босанскохерцеговачких градова.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ђоле

12.11.2016 10:14

Јел у ту групу спадају и мандарине од 0,80КМ? Шприцај брале на све стране, народ ће то све појести. Ко контолише воће и поврће у продавницама у РС, нико??? Питање да ли се и контолише. Убаци се нешто еврића у џеп и све пролази. Сами увоз ништа домаће, а наше труне на њивама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС-Градиска

12.11.2016 12:17

А ста раде силне инспекције на царинским терминалима гдје се царини та роба која је заразена? Њима је битно да добију кутију или кесу узорака за понијети куци, наравно уз који еуро за кафицу и издају сагласност да мозе на царињење. Народ ко је**, нек једе и труке се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

12.11.2016 14:09

Мени је о овом слуцају јос мој дедо прицао.. мислим о пестицидима у воцу и поврцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фунгициди

13.11.2016 02:54

А тек фунгициди. Посипају га као да је дзаба. По лимуну погрождју... А вала и нека. Сваки србин мозе хвала богуда има барем једну своју јабуку, једнушљиву, крушку, лимун који зими унесе, смокву и нар које зими омотају,најлоном, брескве, гродза...ораса...љешњака..ко нема своје нека се трује.Нраочито купујте хрватско ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ