Pazite šta jedete! Pesticidi u voću

Analizama Agencije za bezbjednost hrane u BiH nedavno je utvrđeno prisustvo pesticida u narandžama, nektarinama i jabukama na tržištu BiH.

Bosna i Hercegovina 12.11.2016 | 10:44
Pazite šta jedete! Pesticidi u voću
Rezultati su pokazali da je od deset vrsta voća i povrća, kod njih 3,59 odsto potvrđeno prisustvo ostataka pesticida. Materije opasne za zdravlje potrošača pronađene su u dva uzorka nektarina i narandži, te jednom uzorku jabuka.

Džemil Hajrić, direktor Agencije, u izjavi za "Avaz" kazao je da je u pet proizvoda utvrđeno prisustvo ostataka pesticida iznad maksimalno dozvoljenog nivoa, od kojih su četiri bila iz uvoza, a jedan domaće proizvodnje.

"Analize na prisustvo 181 aktivne tvari pesticida rađene su po akreditovanim metodama u laboratoriji koji ispunjava norme 17025, što je izuzetno značajno zbog analitičke i pravne verodostojnosti rezultata, primjene odgovarajućih inspekcijskih mjera te usporedivosti podataka sa zemljama u okruženju i EU. Za svaki uzorak čijom je analizom utvrđena neusklađenost u odnosu na važeće propise, Agencija je dostavila nadležnim inspekcijskim organima preporuke za daljnje postupanje, povlačenje s tržišta", istakao je on.

U 97 odsto uzoraka hrane sakupljene u Bosni i Hercegovini nema ostataka pesticida, pokazalo je istraživanje koje je provela Agencija za sigurnost hrane BiH. Izveštaj je urađen na osnovu 139 uzoraka hrane uzetih iz 20 bosanskohercegovačkih gradova.

Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Đole

12.11.2016 10:14

Jel u tu grupu spadaju i mandarine od 0,80KM? Špricaj brale na sve strane, narod će to sve pojesti. Ko kontoliše voće i povrće u prodavnicama u RS, niko??? Pitanje da li se i kontoliše. Ubaci se nešto evrića u džep i sve prolazi. Sami uvoz ništa domaće, a naše trune na njivama.

ODGOVORITE
Name

RS-Gradiska

12.11.2016 12:17

A sta rade silne inspekcije na carinskim terminalima gdje se carini ta roba koja je zarazena? Njima je bitno da dobiju kutiju ili kesu uzoraka za ponijeti kuci, naravno uz koji euro za kaficu i izdaju saglasnost da moze na carinjenje. Narod ko je**, nek jede i truke se

ODGOVORITE
Name

Karadoz

12.11.2016 14:09

Meni je o ovom slucaju jos moj dedo pricao.. mislim o pesticidima u vocu i povrcu

ODGOVORITE
Name

Fungicidi

13.11.2016 02:54

A tek fungicidi. Posipaju ga kao da je dzaba. Po limunu pogroždju... A vala i neka. Svaki srbin moze hvala boguda ima barem jednu svoju jabuku, jednušljivu, krušku, limun koji zimi unese, smokvu i nar koje zimi omotaju,najlonom, breskve, grodza...orasa...lješnjaka..ko nema svoje neka se truje.Nraočito kupujte hrvatsko ha ha ha

ODGOVORITE