"Национална реторика СНСД-а је лажна"

Немамо намеру да правимо било какву врсту политичког егзибиционизма у Сарајеву да бисмо се додворили Драгану Човићу ни Бакиру Изетбеговићу. То у интервју за „ЕуроБлиц“ каже председник СДС-а Вукота Говедарица, одговарајући на питање хоће ли се његовим доласком на чело странке мењати политика према партнерима у институцијама БиХ.

Република Српска 12.11.2016 | 09:06
"Национална реторика СНСД-а је лажна"
Говедарица истиче да је највећи проблем то што је СДС у Сарајеву изложена кампањи власти у РС, „која у недостатку резултата измишља спољне и унутрашње непријатеље“.

"Ми смо окатактерисани као унутрашњи непријатељи РС и све ме подсећа на време после 1945. Не видим шта је СДС учинила, а да је изневерила очекивање РС. Ми смо државотворна партија и то је нешто што не одговара многима", каже Говедарица.

Подржавате ли иницијативу председника ПДП-а Бранислава Бореновића да се сви обавежете да Уставном суду БиХ не подносите апелације које се тичу прошлости?

Поздрављам иницијативу, али сам убеђен да нам требају друга решења, а то је закон о Уставном суду БиХ. Дејтонска базичност нарушена је управо у Уставном суду јер у њему не могу да седе странци.

Како обезбедити подршку СДА?

Тачно је да бошњачки корпус тренутно не жели такве промене, али ја се бојим нечег другог. Уколико бошњачки политички естаблишмен прихвати да би решење требало ићи у том правцу, хоћемо ли тада имати проблем са хрватским партијама? То је БиХ. Хрвати, када су били у националној кризи, увек су посматрали Србе као употребну вредност. Данас су Хрвати у БиХ у националној кризи и покушавају преко Милорада Додика да реше трећи ентитет. Оног момента када реше своје национално питање, тада ће настати фаза дисхармоничних односа између Срба и Хрвата. Тада Срби више неће бити употребна вредност, већ Бошњаци.

Шта планирате да промените у начину рада СДС?

У току је консолидација. Она ће бити чак и у оним одборима који су направили добар резултат, јер сматрамо да морају да поправе резулат својих месних одбора. Неки ОО ће бити распуштени, не бих желео да их именујем. Мислим да је СДС потребна проактивна политика. Не смемо себи приуштити да трчимо за политикама других партија.

Да ли проактивна политика значи да ће СДС наметати темпо Милораду Додику, уместо што често само реагујете на његове потезе?

Нажалост, једина тема на локалним изборима био је референдум и да ли ће Додик одговарати. Грађани се уопште нису опредељивали о томе како су радили начелници из СДС-а. Мораћемо да истрајемо у политикама када их утврдимо.

Може ли се причом о борби против корупције и криминала победити СНСД, чија реторика је првенствено национална?

Истрајаћемо јер мислимо да је то правилна политика. Њихова национална реторика је лажна и намећу је као приоритетну тему у РС. С друге стране ми покушавамо да будемо јасни. Српској треба закон о испитивању порекла имовине јер је институционална корупција основни проблем с којим се сусрећу грађани РС. Инсистирамо на економском патриотизму, наспрам актуелне власти која проблеме решава задуживањем. Тачно је да грађани ову врсту емоције могу да осете тек када буде „ударен“ по џепу. У времену пред нама следи смањење јавне потрошње. Време је да се РС суочи с реалношћу и да се отрезни од политике СНСД.

Верујете ли у Додикову најаву да бисмо 2018. могли на референдум о статусу РС?

Додик жели да у политици буде атрактиван. Ту атракцију је толико искривио да не не знате заговара ли Дејтон, трећи ентитет или независност РС. Наша реалност јесте Дејтон, иако бих можда волео да будемо припојени нашој матици Србији. Када је 1991. СФРЈ ушла у политичку кризу, српски народ у БиХ тада није имао шта да изгуби и добио је РС. Данас, у случају авантуризма, бојим се да Срби не могу да добију више од РС, али могу много да изгубе. Може негде у позадини да буде похрањена националне идеја у том правцу, али се о томе не лицитира. То ми делује као она прича о пастиру који је сваки дан покушавао себе да направи атрактивним тако што је комшије препадао причом да му је вук појео овце. Када се то заиста десило, комшије му нису притекле у помоћ. То су Додикове акробације.

Да ли је СДС имао користи од Савеза за промене, или вам је понекад био терет?

То у овом моменту није битно, већ да схватимо да је РС потребна јака СДС. У супротном, бојим се да у опозиционом сегмету не постоји нико толико јак да би могао да буде претња актуелној власти. И самој Влади РС је потребан јак СДС као корективни фактор.

Можете ли да се изборите са неистомишљеницима у СДС, попут оних који су писали писма против вас?

Јесам за сучељавање мишљења, али не можемо разговарати преко писама и медија, већ унутар органа странке. Са тим стварима СДС ће се изборити.

Колики је сада утицај Младена Босића у СДС?

Босић је изградио морални страначки интегритет, само је питање ко је све могао да прати стандарде које је он уводио. Први сам председник СДС који има апсолутну подршку свог претходника.

Хоће ли пољопривредници у БиХ добити „плави дизел“ и да ли се томе противи ММФ, као што тврди премијерка?

Ако се буде питала Жељка Цвијановић, плавог дизела неће бити. Али, будући да се у овом случају питам ја, као председник СДС, „плавог дизела“ ће бити јер смо тако договорили. Министар Мирко Шаровић је разговарао са делегацијом ММФ и постоји сагласност да се иде у том правцу. Не знам зашто је премијерка против.

Можда због тога што је то надлежност ентитета?

Подстицаји РС пољопривредницима касне. Ово би била помоћ буџету РС да на време исплати плави дизел.

Извор: ЕуроБлиц


Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Оља

12.11.2016 08:17

И политика и сами они у СНСД су лажни.Њих само интересује власт и новац али то овај народ не види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2016 08:53

А кога то не интересује власт и новац? Сви су они исти. Док су у опозицији причају причу, како је власт лоша, корумпирана, лоповска. А кад дођу на власт, отуђе се од народа и раде за себе и оне који су лојални њима. У институцијама бих су ресори подијељени између странака на власти. Сваки министар може кад то пожели, запослити страначки лојалну особу, без обзира на стручност и моралне квалитете. Ако неко није члан странке, нема посла па макар био геније.

Name

за ре

12.11.2016 11:36

У потпуности се слазем с тобом.

Name

Деспот

12.11.2016 08:25

Хоће ли водити рачуна о својој генерацији која је ратовала за Српску док је он студирао у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзо

12.11.2016 08:57

Деспоте,шта има то да гледа.Ја см његових година,ратовао сам па ста?.Овдје сви нешто лично оцекују,треба бити усредсређена да се лоповска власт смјени.

Name

заштитни пук

12.11.2016 08:57

Док смо ми трунули по Трескавици и другим ратиштима, овај шмикер је уживао по Новом Саду. Данас се ништа није промијенило, само што није рат. Ми трунемо радећи за мале паре, а шмикери и даље уживају у ''гуше'' се од посла са платама по пар хиљада марака. Има много нас који смо завршили факултете и много волимо Републику Српску, али нас нико не зарезује.

Name

ре деспот

12.11.2016 09:56

Вјероватно си и ти ратник као твој предсједник Рудоња.

Name

мис

12.11.2016 10:08

Па добро колико година је имао кад је био рат? Бас ме интересује?

Name

Треф

12.11.2016 10:55

Гђе вам је био додик и остала његова булумента,јесу ли они ратовали?

Name

промасај

12.11.2016 13:14

А ста је тек твој предсједник радио у рату?! Да није случајно ратовао,паетњаковицу!? Сто се мене,а и многих тиче, ја не осјећам никакво поштовање ни према једном борцу у ГРАДЈАНСКИМ РАТОВИМА. Осјећам велико сажаљење. Нико није "дао зивот за Републику Српску". Животе су им ОТЕЛИ,на залост. А тек ови њихови бранитељи, сехиди... Сви су заборављени,зар не видите!

Name

деспот

12.11.2016 15:16

Тата ти је рудоња, а ти си говедо, срам те било. Иди купи марамице и обриши слине

Name

Боки

12.11.2016 08:33

Браво Вукота само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

твој Говедарица.

12.11.2016 09:09

Мој родјо, мање прице а висе дјеловања. То народу треба. Све ми се цини да си ти велики "букадзија". Мани се висе прице о снсд-у и о томе ста они раде, види то народ и сам, али назалост нема прилику да види ста конктетно твоји раде. Народу је потребно уз мало прице презентовати конкретне потезе и изврсења потребних дјеловања за интерес дрзаве и народа. Само тако цес придобити гласаце. Поздрав од родје!

Name

Србенда

12.11.2016 08:58

Тако је царе,само остро само.Овоме народу треба светлно на крају тунела да осјети наду да има неко ко хоце,зели и мозе да се носи са овим бандитима!!!!Велика подрска!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трамп дони факат

12.11.2016 09:04

Вукота је управу 1000%?Хрвати су са босњацима везали заставе и у здрузеном злоцинацком подухвату уцедтвовали у нападима на српске западно краиске опстине.То изледа само Милораду Додику и СНСДу није јасно.Када га израде а на добром су путу по изјавама бискупа Комарице и кардинала Винка Пуљица опет це српски народ да сноси колететралну стету и проблеме те политике погресне и односа ХДЗа и СНСД-а....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

12.11.2016 09:48

Не млатите празну сламу..Пренебрегавате цињеницу да је сзп пропао сто су показали и задњи избори.Бољих нема и на следецим изборима ова власт це доминирати.То сто појединци овде млате,није одраз свеукупног становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никс

12.11.2016 10:06

Вукота реци ти нама засто ови твоји из СДС-а гласасе против смањења одпремнина. Када су у питању позамасне своте у васе дзепове добро се слазете са СНСД-ом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инок Сава

12.11.2016 11:46

Да, Додикова партија није национална и патриотка, већ комунистичка и приватна. То показије сама застава и амблем, гдје је само петокрака скинута, и ништа није српско и национално. Ту су најбоље доказали државним превратом када су са тенковима окупатора поразили оне што су стварали Републику Србску, и од тада је они својатају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

12.11.2016 11:56

Лијепо те слушати. Али не причаш ти због народа већ због себе, као и сви други који се баве најстаијим и најплаћенијим занатом- политиком. Твоја прича је теби донијела да са 10 хиљада уштеђевине 2010. године, данас имаш 70. хиљада. Као професор фискултуре никада то не би имао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОДЈО

12.11.2016 13:25

ТАКО ЈЕ.ПА ТО ЈЕ ПРАВА ИСТИНА.