"Nacionalna retorika SNSD-a je lažna"

Nemamo nameru da pravimo bilo kakvu vrstu političkog egzibicionizma u Sarajevu da bismo se dodvorili Draganu Čoviću ni Bakiru Izetbegoviću. To u intervju za „EuroBlic“ kaže predsednik SDS-a Vukota Govedarica, odgovarajući na pitanje hoće li se njegovim dolaskom na čelo stranke menjati politika prema partnerima u institucijama BiH.

Republika Srpska 12.11.2016 | 09:06
"Nacionalna retorika SNSD-a je lažna"
Govedarica ističe da je najveći problem to što je SDS u Sarajevu izložena kampanji vlasti u RS, „koja u nedostatku rezultata izmišlja spoljne i unutrašnje neprijatelje“.

"Mi smo okatakterisani kao unutrašnji neprijatelji RS i sve me podseća na vreme posle 1945. Ne vidim šta je SDS učinila, a da je izneverila očekivanje RS. Mi smo državotvorna partija i to je nešto što ne odgovara mnogima", kaže Govedarica.

Podržavate li inicijativu predsednika PDP-a Branislava Borenovića da se svi obavežete da Ustavnom sudu BiH ne podnosite apelacije koje se tiču prošlosti?

Pozdravljam inicijativu, ali sam ubeđen da nam trebaju druga rešenja, a to je zakon o Ustavnom sudu BiH. Dejtonska bazičnost narušena je upravo u Ustavnom sudu jer u njemu ne mogu da sede stranci.

Kako obezbediti podršku SDA?

Tačno je da bošnjački korpus trenutno ne želi takve promene, ali ja se bojim nečeg drugog. Ukoliko bošnjački politički establišmen prihvati da bi rešenje trebalo ići u tom pravcu, hoćemo li tada imati problem sa hrvatskim partijama? To je BiH. Hrvati, kada su bili u nacionalnoj krizi, uvek su posmatrali Srbe kao upotrebnu vrednost. Danas su Hrvati u BiH u nacionalnoj krizi i pokušavaju preko Milorada Dodika da reše treći entitet. Onog momenta kada reše svoje nacionalno pitanje, tada će nastati faza disharmoničnih odnosa između Srba i Hrvata. Tada Srbi više neće biti upotrebna vrednost, već Bošnjaci.

Šta planirate da promenite u načinu rada SDS?

U toku je konsolidacija. Ona će biti čak i u onim odborima koji su napravili dobar rezultat, jer smatramo da moraju da poprave rezulat svojih mesnih odbora. Neki OO će biti raspušteni, ne bih želeo da ih imenujem. Mislim da je SDS potrebna proaktivna politika. Ne smemo sebi priuštiti da trčimo za politikama drugih partija.

Da li proaktivna politika znači da će SDS nametati tempo Miloradu Dodiku, umesto što često samo reagujete na njegove poteze?

Nažalost, jedina tema na lokalnim izborima bio je referendum i da li će Dodik odgovarati. Građani se uopšte nisu opredeljivali o tome kako su radili načelnici iz SDS-a. Moraćemo da istrajemo u politikama kada ih utvrdimo.

Može li se pričom o borbi protiv korupcije i kriminala pobediti SNSD, čija retorika je prvenstveno nacionalna?

Istrajaćemo jer mislimo da je to pravilna politika. Njihova nacionalna retorika je lažna i nameću je kao prioritetnu temu u RS. S druge strane mi pokušavamo da budemo jasni. Srpskoj treba zakon o ispitivanju porekla imovine jer je institucionalna korupcija osnovni problem s kojim se susreću građani RS. Insistiramo na ekonomskom patriotizmu, naspram aktuelne vlasti koja probleme rešava zaduživanjem. Tačno je da građani ovu vrstu emocije mogu da osete tek kada bude „udaren“ po džepu. U vremenu pred nama sledi smanjenje javne potrošnje. Vreme je da se RS suoči s realnošću i da se otrezni od politike SNSD.

Verujete li u Dodikovu najavu da bismo 2018. mogli na referendum o statusu RS?

Dodik želi da u politici bude atraktivan. Tu atrakciju je toliko iskrivio da ne ne znate zagovara li Dejton, treći entitet ili nezavisnost RS. Naša realnost jeste Dejton, iako bih možda voleo da budemo pripojeni našoj matici Srbiji. Kada je 1991. SFRJ ušla u političku krizu, srpski narod u BiH tada nije imao šta da izgubi i dobio je RS. Danas, u slučaju avanturizma, bojim se da Srbi ne mogu da dobiju više od RS, ali mogu mnogo da izgube. Može negde u pozadini da bude pohranjena nacionalne ideja u tom pravcu, ali se o tome ne licitira. To mi deluje kao ona priča o pastiru koji je svaki dan pokušavao sebe da napravi atraktivnim tako što je komšije prepadao pričom da mu je vuk pojeo ovce. Kada se to zaista desilo, komšije mu nisu pritekle u pomoć. To su Dodikove akrobacije.

Da li je SDS imao koristi od Saveza za promene, ili vam je ponekad bio teret?

To u ovom momentu nije bitno, već da shvatimo da je RS potrebna jaka SDS. U suprotnom, bojim se da u opozicionom segmetu ne postoji niko toliko jak da bi mogao da bude pretnja aktuelnoj vlasti. I samoj Vladi RS je potreban jak SDS kao korektivni faktor.

Možete li da se izborite sa neistomišljenicima u SDS, poput onih koji su pisali pisma protiv vas?

Jesam za sučeljavanje mišljenja, ali ne možemo razgovarati preko pisama i medija, već unutar organa stranke. Sa tim stvarima SDS će se izboriti.

Koliki je sada uticaj Mladena Bosića u SDS?

Bosić je izgradio moralni stranački integritet, samo je pitanje ko je sve mogao da prati standarde koje je on uvodio. Prvi sam predsednik SDS koji ima apsolutnu podršku svog prethodnika.

Hoće li poljoprivrednici u BiH dobiti „plavi dizel“ i da li se tome protivi MMF, kao što tvrdi premijerka?

Ako se bude pitala Željka Cvijanović, plavog dizela neće biti. Ali, budući da se u ovom slučaju pitam ja, kao predsednik SDS, „plavog dizela“ će biti jer smo tako dogovorili. Ministar Mirko Šarović je razgovarao sa delegacijom MMF i postoji saglasnost da se ide u tom pravcu. Ne znam zašto je premijerka protiv.

Možda zbog toga što je to nadležnost entiteta?

Podsticaji RS poljoprivrednicima kasne. Ovo bi bila pomoć budžetu RS da na vreme isplati plavi dizel.

Izvor: EuroBlic


Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Olja

12.11.2016 08:17

I politika i sami oni u SNSD su lažni.Njih samo interesuje vlast i novac ali to ovaj narod ne vidi.

ODGOVORITE
Name

re

12.11.2016 08:53

A koga to ne interesuje vlast i novac? Svi su oni isti. Dok su u opoziciji pričaju priču, kako je vlast loša, korumpirana, lopovska. A kad dođu na vlast, otuđe se od naroda i rade za sebe i one koji su lojalni njima. U institucijama bih su resori podijeljeni između stranaka na vlasti. Svaki ministar može kad to poželi, zaposliti stranački lojalnu osobu, bez obzira na stručnost i moralne kvalitete. Ako neko nije član stranke, nema posla pa makar bio genije.

Name

za re

12.11.2016 11:36

U potpunosti se slazem s tobom.

Name

Despot

12.11.2016 08:25

Hoće li voditi računa o svojoj generaciji koja je ratovala za Srpsku dok je on studirao u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

dzo

12.11.2016 08:57

Despote,šta ima to da gleda.Ja sm njegovih godina,ratovao sam pa sta?.Ovdje svi nešto lično ocekuju,treba biti usredsređena da se lopovska vlast smjeni.

Name

zaštitni puk

12.11.2016 08:57

Dok smo mi trunuli po Treskavici i drugim ratištima, ovaj šmiker je uživao po Novom Sadu. Danas se ništa nije promijenilo, samo što nije rat. Mi trunemo radeći za male pare, a šmikeri i dalje uživaju u ''guše'' se od posla sa platama po par hiljada maraka. Ima mnogo nas koji smo završili fakultete i mnogo volimo Republiku Srpsku, ali nas niko ne zarezuje.

Name

re despot

12.11.2016 09:56

Vjerovatno si i ti ratnik kao tvoj predsjednik Rudonja.

Name

mis

12.11.2016 10:08

Pa dobro koliko godina je imao kad je bio rat? Bas me interesuje?

Name

Tref

12.11.2016 10:55

Gđe vam je bio dodik i ostala njegova bulumenta,jesu li oni ratovali?

Name

promasaj

12.11.2016 13:14

A sta je tek tvoj predsjednik radio u ratu?! Da nije slučajno ratovao,paetnjakovicu!? Sto se mene,a i mnogih tiče, ja ne osjećam nikakvo poštovanje ni prema jednom borcu u GRADJANSKIM RATOVIMA. Osjećam veliko sažaljenje. Niko nije "dao zivot za Republiku Srpsku". Živote su im OTELI,na zalost. A tek ovi njihovi branitelji, sehidi... Svi su zaboravljeni,zar ne vidite!

Name

despot

12.11.2016 15:16

Tata ti je rudonja, a ti si govedo, sram te bilo. Idi kupi maramice i obriši sline

Name

Boki

12.11.2016 08:33

Bravo Vukota samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

tvoj Govedarica.

12.11.2016 09:09

Moj rodjo, manje price a vise djelovanja. To narodu treba. Sve mi se cini da si ti veliki "bukadzija". Mani se vise price o snsd-u i o tome sta oni rade, vidi to narod i sam, ali nazalost nema priliku da vidi sta konktetno tvoji rade. Narodu je potrebno uz malo price prezentovati konkretne poteze i izvrsenja potrebnih djelovanja za interes drzave i naroda. Samo tako ces pridobiti glasace. Pozdrav od rodje!

Name

Srbenda

12.11.2016 08:58

Tako je care,samo ostro samo.Ovome narodu treba svetlno na kraju tunela da osjeti nadu da ima neko ko hoce,zeli i moze da se nosi sa ovim banditima!!!!Velika podrska!!!!

ODGOVORITE
Name

tramp doni fakat

12.11.2016 09:04

Vukota je upravu 1000%?Hrvati su sa bosnjacima vezali zastave i u zdruzenom zlocinackom poduhvatu ucedtvovali u napadima na srpske zapadno kraiske opstine.To izleda samo Miloradu Dodiku i SNSDu nije jasno.Kada ga izrade a na dobrom su putu po izjavama biskupa Komarice i kardinala Vinka Puljica opet ce srpski narod da snosi koletetralnu stetu i probleme te politike pogresne i odnosa HDZa i SNSD-a....

ODGOVORITE
Name

Lola

12.11.2016 09:48

Ne mlatite praznu slamu..Prenebregavate cinjenicu da je szp propao sto su pokazali i zadnji izbori.Boljih nema i na sledecim izborima ova vlast ce dominirati.To sto pojedinci ovde mlate,nije odraz sveukupnog stanovnistva.

ODGOVORITE
Name

niks

12.11.2016 10:06

Vukota reci ti nama zasto ovi tvoji iz SDS-a glasase protiv smanjenja odpremnina. Kada su u pitanju pozamasne svote u vase dzepove dobro se slazete sa SNSD-om.

ODGOVORITE
Name

Инок Сава

12.11.2016 11:46

Да, Додикова партија није национална и патриотка, већ комунистичка и приватна. То показије сама застава и амблем, гдје је само петокрака скинута, и ништа није српско и национално. Ту су најбоље доказали државним превратом када су са тенковима окупатора поразили оне што су стварали Републику Србску, и од тада је они својатају.

ODGOVORITE
Name

kameleon

12.11.2016 11:56

Lijepo te slušati. Ali ne pričaš ti zbog naroda već zbog sebe, kao i svi drugi koji se bave najstaijim i najplaćenijim zanatom- politikom. Tvoja priča je tebi donijela da sa 10 hiljada ušteđevine 2010. godine, danas imaš 70. hiljada. Kao profesor fiskulture nikada to ne bi imao.

ODGOVORITE
Name

RODJO

12.11.2016 13:25

TAKO JE.PA TO JE PRAVA ISTINA.