Исламисти планирали напад у Скадру?

Један од четворо осумњичених за планирање бомбашког напада на утакмици Албанија – Израел Хасани Медат, како се верује, учествовао је у борбама у Сирији на страни Исламске државе, пише албански портал "Панорама".

Регион 12.11.2016 | 08:30
Исламисти планирали напад у Скадру?
Према подацима тужилаштва, како лист наводи, Медат је отишао у Сирију 28. јула 2013. године, а вратио се у Албанију у децембру исте године. Он је затим дошао у контакт са људима који пропагирају радикални ислам и залажу се за провођење терористичких акција.

Верује се да је Медат требало да осигура експлозив који би се користио на фудбалској утакмици.

План је био сличан оном из Париза прошле године, при чему би након прве детонације нападачи из "калашњикова" пуцали на присутне.

Срећом, израелске обавештајне службе су успеле да пресретну комуникацију међу нападачима на Скајпу. Напад је наводно одобрио врх Исламске државе, пише албански портал.

У вези с тим нападом, помиње се и име косовског Албанца Лавдрима Мухаџерија, пише портал Yнет. Он је, како Бета преноси, познат под ратним именом Абу Абдулах ел Косово, а у последњих неколико година је био активан у Сирији и Ираку у разним терористичким организацијама и недавно је планирао серију напада на Балкану.

Он је први пут отишао у Сирију 2012. године, пошто је раније радио за НАТО у Авганистану. Мухаџери се у Сирији придружио Џабхат ел Нусри, огранку Ал Каиде.

Годину дана касније вратио се на Косово где се придружио активностима локалне исламске заједнице и почео да регрутује екстремисте. Касније је, попут многих других, напустио Ел Нусру и придружио се Исламској држави, где је, судећи по проценама, командир албанских бораца.

Долазак израелске репрезентације је пропраћен безбедносним мерама, сличним онима које су албанске власти спровеле прошле године због меча Албанија – Србија у Елбасану.

Извор: РТС/Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ди

12.11.2016 09:35

Маса неких упитника :) Ста се деси са српским и руским вец доказаним терористима из Црне Горе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

12.11.2016 09:56

Десице се исто као и васим терористима у федерацији,то јест ниста се неце десити.

Name

Ђорђе

12.11.2016 09:41

То су дијелови остатака навијача Хрватске и такозване државе Косово. Они су им направили и логистичку подршку и свеколике друге услове...

ОДГОВОРИТЕ