Islamisti planirali napad u Skadru?

Jedan od četvoro osumnjičenih za planiranje bombaškog napada na utakmici Albanija – Izrael Hasani Medat, kako se veruje, učestvovao je u borbama u Siriji na strani Islamske države, piše albanski portal "Panorama".

Region 12.11.2016 | 08:30
Islamisti planirali napad u Skadru?
Prema podacima tužilaštva, kako list navodi, Medat je otišao u Siriju 28. jula 2013. godine, a vratio se u Albaniju u decembru iste godine. On je zatim došao u kontakt sa ljudima koji propagiraju radikalni islam i zalažu se za provođenje terorističkih akcija.

Veruje se da je Medat trebalo da osigura eksploziv koji bi se koristio na fudbalskoj utakmici.

Plan je bio sličan onom iz Pariza prošle godine, pri čemu bi nakon prve detonacije napadači iz "kalašnjikova" pucali na prisutne.

Srećom, izraelske obaveštajne službe su uspele da presretnu komunikaciju među napadačima na Skajpu. Napad je navodno odobrio vrh Islamske države, piše albanski portal.

U vezi s tim napadom, pominje se i ime kosovskog Albanca Lavdrima Muhadžerija, piše portal Ynet. On je, kako Beta prenosi, poznat pod ratnim imenom Abu Abdulah el Kosovo, a u poslednjih nekoliko godina je bio aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i nedavno je planirao seriju napada na Balkanu.

On je prvi put otišao u Siriju 2012. godine, pošto je ranije radio za NATO u Avganistanu. Muhadžeri se u Siriji pridružio Džabhat el Nusri, ogranku Al Kaide.

Godinu dana kasnije vratio se na Kosovo gde se pridružio aktivnostima lokalne islamske zajednice i počeo da regrutuje ekstremiste. Kasnije je, poput mnogih drugih, napustio El Nusru i pridružio se Islamskoj državi, gde je, sudeći po procenama, komandir albanskih boraca.

Dolazak izraelske reprezentacije je propraćen bezbednosnim merama, sličnim onima koje su albanske vlasti sprovele prošle godine zbog meča Albanija – Srbija u Elbasanu.

Izvor: RTS/Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Di

12.11.2016 10:35

Masa nekih upitnika :) Sta se desi sa srpskim i ruskim vec dokazanim teroristima iz Crne Gore?

ODGOVORITE
Name

re.

12.11.2016 10:56

Desice se isto kao i vasim teroristima u federaciji,to jest nista se nece desiti.

Name

Đorđe

12.11.2016 10:41

To su dijelovi ostataka navijača Hrvatske i takozvane države Kosovo. Oni su im napravili i logističku podršku i svekolike druge uslove...

ODGOVORITE