СП - квалификације: Преокрет Француске, Енглеској Острво, Немачка 8:0! И још...

Казахстанска ракета „земља-ваздух“ разбеснела Данску! Левандовски умало добио петарду у лице, па понизио Румуне! Страшан гол Казахстанаца у Копенхагену, али онда сигурна победа домаћина - 4:1! Два лица Француске, исто толико голова и преокрет против Шведске - а Љорис и даље спава! Гости поготком наљутили Триколоре! Баш острвски у острвском дербију: Енглески главомет напунио мрежу Шкота! Словенци једва на Малти, Словаци декласирали Литванце. Животна криза Томаса Милера - НИЈЕДАН од осам! Дебитантски хет-трик Гнабрија остаје у другом плану! Просинечки доживео најубедљивији пораз на клупи Азербејџана, Чеси тукли Норвежане и тотално им упропастили дан,

Фудбал 11.11.2016 | 23:30
СП - квалификације: Преокрет Француске, Енглеској Острво, Немачка 8:0! И још...
Две муве једним ударцем! Тако се може описати издање фудбалера Пољске усред Букурешта, где су резутатом 3:0 добили Румунију и тако искористили велики кикс Црне Горе како би самостално засели на трон Групе Е!

Мало ко могао је да очекује да би Румунија заиста могла да направи изненађење против Пољака, а да тако заиста и буде побринули су се Камил Гросицки и Роберт Левандовски.

А онда су светла позорнице била уперена у Роберта Левандовског, који је до краја утакмице стигао до шестог и седмог поготка у досадашњим квалификацијама. 

Један од најбољих нападача Европе умало је постао жртва румунских хулигана, пошто му је практично поред ноге експлодирала петарда, да би до краја утакмице понизио ривала и са два поготка показао ко је заправо газда!

Први је пао након сигурног продора у 83. минуту утакмице, да би у последњим тренуцима био прецизан са беле тачке након што је претходно Драгош Григоре жестоким стартом изазвао реакцију арбитра Дамира Скомине.

Казастанци су у Копенхагену претрпели катастрофу. А и заслужили су, пошто су се играли ватром - 4:1.

Апсолутно најлепши погодак утакмице дело је Гафуржана Сујумбајева у 17. минуту. Казахстански везиста испалио је ракету "земља-ваздух" како би неутралисао ранији погодак Андреаса Корнелијуса. Тиме је само изазвао бес међу домаћим присталицама које су до врха напуниле мрежу ривала. 

Већ у 36. минуту Кристијан Ериксен био је прецизан са креча и вратио вођство Данској, да би исти играч у другом минуту надокнаде утакмице поставио коначних 4:1. Нешто раније, тачније у 78. минуту Петер Анкерсен био је стрелац и тако најавио сигурну победу Данске. која се овим тријумфом враћа у живот.

ГРУПА Е

Јерменија - Црна Гора 3:2 (0:2)
/Григорјан 50, Харојан 74, Хазарјан 90+4 - Којашевић 36, Јоветић 38/

Данска - Казахстан 4:1 (2:1)
/Корнелијус 15, Ериксен 36 пен, 90+2, Анкерсен 78 - Сујумбајев 17/

Румунија - Пољска 0:2 (0:1)
/Гросицки 11, Левандовски 83, 90+1 пен/

Табела: Пољска 10, Црна Гора 7, Данска 6, Румунија 5, Јерменија 3, Казахстан 2.

Два лица, исто толико голова и победа за прво место у групи А. Француска је преходала 45 минута. Једно велико ништа приказали су пулени Дидијеа Дешана у првом делу игре, да би се у наставку тргли... Као да их је наљутио гол ривала и радост жутих са севера континента. На крају, Француска - Шведска 2:1 (0:0).

Колико су лоше деловали у првих 45 минута најбоље илуструје податак да је једина права акција Француза виђена у смирај првог полувремена. Тачно пред одлазак на велики одмор Сидибе је пробио по десној страни, "гађао" петерац и тамо нашао Антоана Гризмана. Ипак, звезда Јорганџија није била прецизна. Лопта је завршила тик поред стативе гола Швеђана. 

Ни предах од 15 минута није помогао домаћину. Публика на Стадиону Француска није могла да буде задовољна. Ни вољним моментом, ни резултатом. Нарочито после 55. минута када је голман Уго Љорис заспао на голу. Да, буквално заспао ценивши лопту коју је са око 25 метара, из слободњака, шутнуо Емил Форсберг. Уследило је славље гостију и неверица у редовима домаћина.

Као да је (не)очекивани погодак фавориту опио пословично хладне Швеђане. Димитри Пајеје извео прекид, искоса са леве стране, а Пол Погба нио највиши у скоку. И кренуло се испочетка. Гости су имали предност свега 120 секунди.

Уследила је тотална офанзива Триколора. Десет минута викторије. Ривал није могао да дође до даха. И публика се пробудила... Осећала је да ће видети преокрет. Баш као и јунак Димитри Паје. Мајстор у копачкама искористио је карамбол у одбрани Шведске, насталу после неуспелог покушаја Гризмана да дође до лопте, и са седам, осам метара затресао мрежу Олсена. Био је то коначан резултат.

Наредни квалификациони меч Триколори играју 25. марта идуће године, када иду на ноге комшијском Луксембургу. Пре тога, Француска ће већ у уторак 15. новембра одмерити снаге са Обалом Слоноваче у Лансу.

Група А

Француска - Шведска 2:1 (0:0)
/Погба 58, Паје 65 - Форсберг 55/

Недеља

Бугарска - Белорусија 18.00
Луксембург - Холандија 18.00

Табела: Француска 10, Шведска 7, Холандија 4, Бугарска 3, Белорусија 2, Луксембург 1

Енглези су на претходном ЕП остали у сенци Велшана, осварили идентичан резултат као Ирска и Северна Ирска, али су за Шкоте и даље класа. Привремени селектор Гарет Саутгејт наставља да ниже победе са Енглеском у квалификацијама за Мондијал. Горди Албион је вечерас у острвском дербију декласирао љуте ривале из Шкотске - 3:0.

У типичном острвском стилу! Сва три гола су Енглези постигли на идентичан начин - ударцима главом! Баш тамо где су Шкоти најјачи и на чему базирају игру своје репрезентације, вечерас су доживели тотални дебакл.

Данијел Стариџ је изгубио место у стартној постави Ливерпула, али му је Гарет Саутгејтуказао поверење у првих 11 Енглеза и нападач му је врло брзо одговорио на најбољи могући начин. На асистенцију Вокера у 24. минуту, Стариџ је умакао пажњи комплетне одбране Шкотске којој је скок игра јача страна. И врло атрактивно закуцао главом лопту под пречку Гордоновог гола.

Тек што је почело друго полувреме, Енглези су другим ударцем бацили Шкоте у нокдаун. Овога пута је центирао Дени Роуз са левог крила, а Адам Лалана помало атипично за њега, лепо трзнуо главом и матирао голмана Шкотске. У 61. минуту, Шкоти су ноакутирани. Руни је извео корнер, а Гери Кејхил још једном надвисио шкотску одбрану која ће сањати енгелске центрашутеве вечерас...

Енглези су први у групи са 10 бодова из четири меча. Прате их Словенци који су вечерас једва победили на Малти минималцем. Стрелац јединог гола је био Вербич у 47. минуту.

Много убедљивији су били Словаци који се полако опорављају од минималних пораза против директних ривала у прва два кола квалификација. После Шкотске у прошлом колу, Словаци су вечерас као домаћини декласирали Литванију са 4:0 и дошли до шест бодова на табели.

Све је било јасно већ после пола сата игре. Головима Куцке, Немеца и Шкртела, Словачка је већ у 36. минуту имала великих 3:0. Хамшик је у 86. минуту само потврдио победу Словака.

Немачка после Сан Марина и лаганих и очекиваних 8:0 има разлога за весеље, али и за бригу! Погађате, човек о коме се највише причало пред овај дуел и који је вечерас требало да пробије баријеру, није постигао ниједан од осам погодака. Јесте, ради се о Томасу Милеру који је запао у највећу голгетерску кризу у каријери, па ће Немци сутра о тој чињеници причати вероватно исто онолико колико и о дебитанстком хет-трику Сержа Гнабрија, ако не и више. Јер ипак је светски првак играо против недораслог ривала...    

Ми нећемо много да анализирамо Милера. Довољан ће бити један податак да ослика о каквој се кризи ради - у Бундеслиги сјајни нападач гол није дао од априла - дакле од прошле сезоне - у Лиги шампиона још је каткад и погађао, а сада ево, криза се пренела и на репрезентативни ниво. Успео је Милер, додуше, вечерас да намести два гола, али видно је било колико је нервозан што не може да погоди ни мрежу Сан Марина. 

Апсолутни јунак вечери када је овај меч у питању - 21-годишњи Серж Гнабри. Препорођен откако је стигао оз Арсенала у Вердер Гнабри је коначно забележио деби у националном тиму и шансу искористио максимално. Боље није могло. Са три гола он је био најбољи играч утакмице (такав учинак на дебију није имао нико од Дитера Милера 1976), показавши да свих претходних година није узалуд сматран једним од најталентованијих офанзиваца на свету. Поред Сержа Гнабрија у стрелце су се још уписали Јонас Хектор (2), Кедира, Фоланд и Симонкини (аутогол). 

О самој игри излишно је трошити речи. Статистика све може да дочара: Сан Марино је лопту у поседу имао 23 одсто времена; шутева у оквир гола - 0; шутева ван оквира - 0; успешних додавања током 90 минута - 59. Немачка све то и сто: 77; 18; 10; 645! Фудбалери Сан Марина једном су додирнули лопту у шеснаестерцу Немачке...

Ово је пета узастопна победа Панцера после пораза од Француске у полуфиналу ЕУРА. Гол разлика 18:0. 

И једна занимљивост: На данашњи дан пре равно десет година Немци су забележили најубедљивију победу у квалификацијама, добили су Сан Марино 13:0. 

А бајци Роберта Просинечког и његових Азербејџанаца дошао је крај. Учинак од седам бодова после четири кола и друго место на табели иза Немачке свакако су историјски успех за Азере, међутим, вечерашњих 0:4 против Ираца добрано је отрезнило тамошње заљубљенике у бубамару. О'Нилов тим доминирао је од почетка до краја, потпуно контролисао утакмицу у сваком моменту и заслужено славио врло убедљиво. Просинечки је играо отворено, у формацији 4-3-3 и можда отуда овако убедљив пораз, најтежи откако је преузео ову азијску селекцију. 

Али имаће Азери у овој групи још штошта да кажу, поготово пред својим навијачима...

Иза Норвежана је ужасан дан. После пораза њихове младе репрезентације у првом мечу баража за ЕП у Београду, сениорски тим је истим резултатом изгубио у Прагу од Чешке. Скандинавци тако после четири кола имају само три бода и то из сусрета са Сан Марином, па се може рећи да полако могу да се поздрављају с пласманом на Светски куп у Русију. 

С друге стране, Чеси се с ова три бода враћају у живот и захваљујући резултату из Белфаста сада су на само два бода од Северне Ирске и Азербејџана који деле другу позицију. За први гол Чеха директан кривац је дефанзивац гостију Ховланд, коме је Крејчи отео лопту, повукао до шеснаестерца, а онда идеално послужио Крменчика - 1:0. Други гол Кнедличке су постигле чим је почело друго полувремен (Дочкал за Жмрхала), чиме је практично стављена тачка на судбину Норвежана...

ГРУПА Ц

Чешка - Норвешка 2:1 (1:0)
/Крменчик 11, Жмрхал 47 - Кинг 87/

С. Ирска - Азербејџан 4:0 (2:0)
/Лаферти 27, Меколи 40, Меклефин 66, Брант 83/

Сан Марино - Немачка 0:8 (0:3)
/Кедира 7, Гнабри 9, 58, 76, Хектор 32, 65, Симонкини 82, Фоланд 85/

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар