SP - kvalifikacije: Preokret Francuske, Engleskoj Ostrvo, Nemačka 8:0! I još...

Kazahstanska raketa „zemlja-vazduh“ razbesnela Dansku! Levandovski umalo dobio petardu u lice, pa ponizio Rumune! Strašan gol Kazahstanaca u Kopenhagenu, ali onda sigurna pobeda domaćina - 4:1! Dva lica Francuske, isto toliko golova i preokret protiv Švedske - a Ljoris i dalje spava! Gosti pogotkom naljutili Trikolore! Baš ostrvski u ostrvskom derbiju: Engleski glavomet napunio mrežu Škota! Slovenci jedva na Malti, Slovaci deklasirali Litvance. Životna kriza Tomasa Milera - NIJEDAN od osam! Debitantski het-trik Gnabrija ostaje u drugom planu! Prosinečki doživeo najubedljiviji poraz na klupi Azerbejdžana, Česi tukli Norvežane i totalno im upropastili dan,

Fudbal 11.11.2016 | 23:30
SP - kvalifikacije: Preokret Francuske, Engleskoj Ostrvo, Nemačka 8:0! I još...
Dve muve jednim udarcem! Tako se može opisati izdanje fudbalera Poljske usred Bukurešta, gde su rezutatom 3:0 dobili Rumuniju i tako iskoristili veliki kiks Crne Gore kako bi samostalno zaseli na tron Grupe E!

Malo ko mogao je da očekuje da bi Rumunija zaista mogla da napravi iznenađenje protiv Poljaka, a da tako zaista i bude pobrinuli su se Kamil Grosicki i Robert Levandovski.

A onda su svetla pozornice bila uperena u Roberta Levandovskog, koji je do kraja utakmice stigao do šestog i sedmog pogotka u dosadašnjim kvalifikacijama. 

Jedan od najboljih napadača Evrope umalo je postao žrtva rumunskih huligana, pošto mu je praktično pored noge eksplodirala petarda, da bi do kraja utakmice ponizio rivala i sa dva pogotka pokazao ko je zapravo gazda!

Prvi je pao nakon sigurnog prodora u 83. minutu utakmice, da bi u poslednjim trenucima bio precizan sa bele tačke nakon što je prethodno Dragoš Grigore žestokim startom izazvao reakciju arbitra Damira Skomine.

Kazastanci su u Kopenhagenu pretrpeli katastrofu. A i zaslužili su, pošto su se igrali vatrom - 4:1.

Apsolutno najlepši pogodak utakmice delo je Gafuržana Sujumbajeva u 17. minutu. Kazahstanski vezista ispalio je raketu "zemlja-vazduh" kako bi neutralisao raniji pogodak Andreasa Kornelijusa. Time je samo izazvao bes među domaćim pristalicama koje su do vrha napunile mrežu rivala. 

Već u 36. minutu Kristijan Eriksen bio je precizan sa kreča i vratio vođstvo Danskoj, da bi isti igrač u drugom minutu nadoknade utakmice postavio konačnih 4:1. Nešto ranije, tačnije u 78. minutu Peter Ankersen bio je strelac i tako najavio sigurnu pobedu Danske. koja se ovim trijumfom vraća u život.

GRUPA E

Jermenija - Crna Gora 3:2 (0:2)
/Grigorjan 50, Harojan 74, Hazarjan 90+4 - Kojašević 36, Jovetić 38/

Danska - Kazahstan 4:1 (2:1)
/Kornelijus 15, Eriksen 36 pen, 90+2, Ankersen 78 - Sujumbajev 17/

Rumunija - Poljska 0:2 (0:1)
/Grosicki 11, Levandovski 83, 90+1 pen/

Tabela: Poljska 10, Crna Gora 7, Danska 6, Rumunija 5, Jermenija 3, Kazahstan 2.

Dva lica, isto toliko golova i pobeda za prvo mesto u grupi A. Francuska je prehodala 45 minuta. Jedno veliko ništa prikazali su puleni Didijea Dešana u prvom delu igre, da bi se u nastavku trgli... Kao da ih je naljutio gol rivala i radost žutih sa severa kontinenta. Na kraju, Francuska - Švedska 2:1 (0:0).

Koliko su loše delovali u prvih 45 minuta najbolje ilustruje podatak da je jedina prava akcija Francuza viđena u smiraj prvog poluvremena. Tačno pred odlazak na veliki odmor Sidibe je probio po desnoj strani, "gađao" peterac i tamo našao Antoana Grizmana. Ipak, zvezda Jorgandžija nije bila precizna. Lopta je završila tik pored stative gola Šveđana. 

Ni predah od 15 minuta nije pomogao domaćinu. Publika na Stadionu Francuska nije mogla da bude zadovoljna. Ni voljnim momentom, ni rezultatom. Naročito posle 55. minuta kada je golman Ugo Ljoris zaspao na golu. Da, bukvalno zaspao cenivši loptu koju je sa oko 25 metara, iz slobodnjaka, šutnuo Emil Forsberg. Usledilo je slavlje gostiju i neverica u redovima domaćina.

Kao da je (ne)očekivani pogodak favoritu opio poslovično hladne Šveđane. Dimitri Pajeje izveo prekid, iskosa sa leve strane, a Pol Pogba nio najviši u skoku. I krenulo se ispočetka. Gosti su imali prednost svega 120 sekundi.

Usledila je totalna ofanziva Trikolora. Deset minuta viktorije. Rival nije mogao da dođe do daha. I publika se probudila... Osećala je da će videti preokret. Baš kao i junak Dimitri Paje. Majstor u kopačkama iskoristio je karambol u odbrani Švedske, nastalu posle neuspelog pokušaja Grizmana da dođe do lopte, i sa sedam, osam metara zatresao mrežu Olsena. Bio je to konačan rezultat.

Naredni kvalifikacioni meč Trikolori igraju 25. marta iduće godine, kada idu na noge komšijskom Luksemburgu. Pre toga, Francuska će već u utorak 15. novembra odmeriti snage sa Obalom Slonovače u Lansu.

Grupa A

Francuska - Švedska 2:1 (0:0)
/Pogba 58, Paje 65 - Forsberg 55/

Nedelja

Bugarska - Belorusija 18.00
Luksemburg - Holandija 18.00

Tabela: Francuska 10, Švedska 7, Holandija 4, Bugarska 3, Belorusija 2, Luksemburg 1

Englezi su na prethodnom EP ostali u senci Velšana, osvarili identičan rezultat kao Irska i Severna Irska, ali su za Škote i dalje klasa. Privremeni selektor Garet Sautgejt nastavlja da niže pobede sa Engleskom u kvalifikacijama za Mondijal. Gordi Albion je večeras u ostrvskom derbiju deklasirao ljute rivale iz Škotske - 3:0.

U tipičnom ostrvskom stilu! Sva tri gola su Englezi postigli na identičan način - udarcima glavom! Baš tamo gde su Škoti najjači i na čemu baziraju igru svoje reprezentacije, večeras su doživeli totalni debakl.

Danijel Staridž je izgubio mesto u startnoj postavi Liverpula, ali mu je Garet Sautgejtukazao poverenje u prvih 11 Engleza i napadač mu je vrlo brzo odgovorio na najbolji mogući način. Na asistenciju Vokera u 24. minutu, Staridž je umakao pažnji kompletne odbrane Škotske kojoj je skok igra jača strana. I vrlo atraktivno zakucao glavom loptu pod prečku Gordonovog gola.

Tek što je počelo drugo poluvreme, Englezi su drugim udarcem bacili Škote u nokdaun. Ovoga puta je centirao Deni Rouz sa levog krila, a Adam Lalana pomalo atipično za njega, lepo trznuo glavom i matirao golmana Škotske. U 61. minutu, Škoti su noakutirani. Runi je izveo korner, a Geri Kejhil još jednom nadvisio škotsku odbranu koja će sanjati engelske centrašuteve večeras...

Englezi su prvi u grupi sa 10 bodova iz četiri meča. Prate ih Slovenci koji su večeras jedva pobedili na Malti minimalcem. Strelac jedinog gola je bio Verbič u 47. minutu.

Mnogo ubedljiviji su bili Slovaci koji se polako oporavljaju od minimalnih poraza protiv direktnih rivala u prva dva kola kvalifikacija. Posle Škotske u prošlom kolu, Slovaci su večeras kao domaćini deklasirali Litvaniju sa 4:0 i došli do šest bodova na tabeli.

Sve je bilo jasno već posle pola sata igre. Golovima Kucke, Nemeca i Škrtela, Slovačka je već u 36. minutu imala velikih 3:0. Hamšik je u 86. minutu samo potvrdio pobedu Slovaka.

Nemačka posle San Marina i laganih i očekivanih 8:0 ima razloga za veselje, ali i za brigu! Pogađate, čovek o kome se najviše pričalo pred ovaj duel i koji je večeras trebalo da probije barijeru, nije postigao nijedan od osam pogodaka. Jeste, radi se o Tomasu Mileru koji je zapao u najveću golgetersku krizu u karijeri, pa će Nemci sutra o toj činjenici pričati verovatno isto onoliko koliko i o debitanstkom het-triku Serža Gnabrija, ako ne i više. Jer ipak je svetski prvak igrao protiv nedoraslog rivala...    

Mi nećemo mnogo da analiziramo Milera. Dovoljan će biti jedan podatak da oslika o kakvoj se krizi radi - u Bundesligi sjajni napadač gol nije dao od aprila - dakle od prošle sezone - u Ligi šampiona još je katkad i pogađao, a sada evo, kriza se prenela i na reprezentativni nivo. Uspeo je Miler, doduše, večeras da namesti dva gola, ali vidno je bilo koliko je nervozan što ne može da pogodi ni mrežu San Marina. 

Apsolutni junak večeri kada je ovaj meč u pitanju - 21-godišnji Serž Gnabri. Preporođen otkako je stigao oz Arsenala u Verder Gnabri je konačno zabeležio debi u nacionalnom timu i šansu iskoristio maksimalno. Bolje nije moglo. Sa tri gola on je bio najbolji igrač utakmice (takav učinak na debiju nije imao niko od Ditera Milera 1976), pokazavši da svih prethodnih godina nije uzalud smatran jednim od najtalentovanijih ofanzivaca na svetu. Pored Serža Gnabrija u strelce su se još upisali Jonas Hektor (2), Kedira, Foland i Simonkini (autogol). 

O samoj igri izlišno je trošiti reči. Statistika sve može da dočara: San Marino je loptu u posedu imao 23 odsto vremena; šuteva u okvir gola - 0; šuteva van okvira - 0; uspešnih dodavanja tokom 90 minuta - 59. Nemačka sve to i sto: 77; 18; 10; 645! Fudbaleri San Marina jednom su dodirnuli loptu u šesnaestercu Nemačke...

Ovo je peta uzastopna pobeda Pancera posle poraza od Francuske u polufinalu EURA. Gol razlika 18:0. 

I jedna zanimljivost: Na današnji dan pre ravno deset godina Nemci su zabeležili najubedljiviju pobedu u kvalifikacijama, dobili su San Marino 13:0. 

A bajci Roberta Prosinečkog i njegovih Azerbejdžanaca došao je kraj. Učinak od sedam bodova posle četiri kola i drugo mesto na tabeli iza Nemačke svakako su istorijski uspeh za Azere, međutim, večerašnjih 0:4 protiv Iraca dobrano je otreznilo tamošnje zaljubljenike u bubamaru. O'Nilov tim dominirao je od početka do kraja, potpuno kontrolisao utakmicu u svakom momentu i zasluženo slavio vrlo ubedljivo. Prosinečki je igrao otvoreno, u formaciji 4-3-3 i možda otuda ovako ubedljiv poraz, najteži otkako je preuzeo ovu azijsku selekciju. 

Ali imaće Azeri u ovoj grupi još štošta da kažu, pogotovo pred svojim navijačima...

Iza Norvežana je užasan dan. Posle poraza njihove mlade reprezentacije u prvom meču baraža za EP u Beogradu, seniorski tim je istim rezultatom izgubio u Pragu od Češke. Skandinavci tako posle četiri kola imaju samo tri boda i to iz susreta sa San Marinom, pa se može reći da polako mogu da se pozdravljaju s plasmanom na Svetski kup u Rusiju. 

S druge strane, Česi se s ova tri boda vraćaju u život i zahvaljujući rezultatu iz Belfasta sada su na samo dva boda od Severne Irske i Azerbejdžana koji dele drugu poziciju. Za prvi gol Čeha direktan krivac je defanzivac gostiju Hovland, kome je Krejči oteo loptu, povukao do šesnaesterca, a onda idealno poslužio Krmenčika - 1:0. Drugi gol Knedličke su postigle čim je počelo drugo poluvremen (Dočkal za Žmrhala), čime je praktično stavljena tačka na sudbinu Norvežana...

GRUPA C

Češka - Norveška 2:1 (1:0)
/Krmenčik 11, Žmrhal 47 - King 87/

S. Irska - Azerbejdžan 4:0 (2:0)
/Laferti 27, Mekoli 40, Meklefin 66, Brant 83/

San Marino - Nemačka 0:8 (0:3)
/Kedira 7, Gnabri 9, 58, 76, Hektor 32, 65, Simonkini 82, Foland 85/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar