Нове или старе пријаве против генерала ХР?

За убиство 1.644 и протеривање 120.000 српских цивила и војника, осумњичено 16 високих официра Хрватске војске и ХВО; потјерница за Антом Готовином и актуелним министром одбране Хрватске Дамиром Крстичевићем. МУП Српске потврдио је да нема нових пријава, али да старе стоје у Тужилаштву 16 година.

Босна и Херцеговина 11.11.2016 | 22:39
Нове или старе пријаве против генерала ХР?
МУП Републике Српске поднио је пријаве против 16 генерала хрватске војске и ХВО за злочине над Србима из септембра и октобра 1995. године.

Међу осумњиченима су Анте Готовина и актуелни министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић. Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске потврђују да је прича око пријава актуелна десетак година.

Према тврдњама из МУП-а Српске, све пријаве које је Министарство унутрашњих послова до сада подносило за злочине над Србима у БиХ из 1995. године, налазе се у Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Информацију о пријави против 16 генерала хрватске војске и ХВО коментарисала је и предсједница Хрватске. Колинда - Грабар Китаровић тврди да је на дјелу покушај застрашивања Хрвата у БиХ.

Драго Пилсел, новинар из Загреба, за БН телевизију каже да је врх хрватске у проблему, прије свега због тврдњи да је изненађен недавним хапшењима у случају Орашје, али и чињеницом да се годинама игноришу злочини над Србима на крају рата.

Хрватски генерали терете се за протјеривање 120.000 Срба и за убиство више од 1.600 цивила и војника у неколико општина у Републици Српској, односно Босни и Херцеговини.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хити

12.11.2016 07:44

Не контам засто нико из рс не покрене тузбу против хр за уцесце у рати у бих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

12.11.2016 08:25

Требо бих муп Р.С. да се бави организованим криминалом и прањем новца,тим активностима ће доћи и ратних злочинаца. Пси рата данас се финанцирају криминалним активностима,за дивље фирме из иностранства врше утају пореза и прања новца и нуде им заштиту. Сви они су у рату имали неке функције и приступ свим податцима које годинама злоупотребљавају у сврху личне заштите и заштите оних за које раде. Само у Бања луци стране фирме,познате по криминалу у земљи из које долазе,узивају заштиту и раде ста хоће.

ОДГОВОРИТЕ