Nove ili stare prijave protiv generala HR?

Za ubistvo 1.644 i proterivanje 120.000 srpskih civila i vojnika, osumnjičeno 16 visokih oficira Hrvatske vojske i HVO; potjernica za Antom Gotovinom i aktuelnim ministrom odbrane Hrvatske Damirom Krstičevićem. MUP Srpske potvrdio je da nema novih prijava, ali da stare stoje u Tužilaštvu 16 godina.

Bosna i Hercegovina 11.11.2016 | 22:39
Nove ili stare prijave protiv generala HR?
MUP Republike Srpske podnio je prijave protiv 16 generala hrvatske vojske i HVO za zločine nad Srbima iz septembra i oktobra 1995. godine.

Među osumnjičenima su Ante Gotovina i aktuelni ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da je priča oko prijava aktuelna desetak godina.

Prema tvrdnjama iz MUP-a Srpske, sve prijave koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada podnosilo za zločine nad Srbima u BiH iz 1995. godine, nalaze se u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Informaciju o prijavi protiv 16 generala hrvatske vojske i HVO komentarisala je i predsjednica Hrvatske. Kolinda - Grabar Kitarović tvrdi da je na djelu pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH.

Drago Pilsel, novinar iz Zagreba, za BN televiziju kaže da je vrh hrvatske u problemu, prije svega zbog tvrdnji da je iznenađen nedavnim hapšenjima u slučaju Orašje, ali i činjenicom da se godinama ignorišu zločini nad Srbima na kraju rata.

Hrvatski generali terete se za protjerivanje 120.000 Srba i za ubistvo više od 1.600 civila i vojnika u nekoliko opština u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hiti

12.11.2016 07:44

Ne kontam zasto niko iz rs ne pokrene tuzbu protiv hr za ucesce u rati u bih?

ODGOVORITE
Name

Jovan

12.11.2016 08:25

Trebo bih mup R.S. da se bavi organizovanim kriminalom i pranjem novca,tim aktivnostima će doći i ratnih zločinaca. Psi rata danas se financiraju kriminalnim aktivnostima,za divlje firme iz inostranstva vrše utaju poreza i pranja novca i nude im zaštitu. Svi oni su u ratu imali neke funkcije i pristup svim podatcima koje godinama zloupotrebljavaju u svrhu lične zaštite i zaštite onih za koje rade. Samo u Banja luci strane firme,poznate po kriminalu u zemlji iz koje dolaze,uzivaju zaštitu i rade sta hoće.

ODGOVORITE