Бакир за Додика, Миле за Човића...

Најновије подизање међуетничких тензија у Босни и Херцеговини, кроз препуцавање Додика и Изетбеговића, те изјаве кардинала Пуљића о прекрајању Дејтона дио су плана чији је циљ реконструкција Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 11.11.2016 | 21:08
Бакир за Додика, Миле за Човића...
Извор из врха владајуће странке у РС, тврди и да је циљ да СНСД најдаље до краја јануара уђе у власт на државном нивоу.

Главни циљ је преузимање контрола над безбједносним структурама и притисак на првосуђе, ради обустављања појединих истрага, што је заједничка жеља Додика, Човића и Изетбеговића.

План се састоји од тога да се исценира прича о великом притиску на Републику Српску који наводно истовремено долази и са „бошњачке“ и са „хрватске“ стране па и из саме Хрватске и из Католичке цркве. То треба да послужи Додику да по већ опробаном рецепту, упути позив на „национално јединство“ , свим политичким странкама у Републици Српској. То би био увод у завршницу добро осмишљеног плана, који има бар двије варијанте.

По првој варијанти овог плана, Додик би због „притисака на Републику Српску“, позвао све политичке странке из РС да замрзну свој рад у државним институцијама. На овај начин институције би биле блокиране, па и отежан рад Сипи и стопирана свака могућност „увођења реда у правосуђе“ о чему се све чешће говори. Били би преусмјерени или потпуно блокирани и многи други процеси који Додику и његовим партнерима не иду у прилог.

Циљ је што више подићи тензије међу садашњим партнерима у власти на нивоу БиХ, односно између СзП и СДА. Сукоб би се распламсао до границе на којој би се закључило да даља сарадња није могућа. То би послужило и као аргумент пред међународним факторима који нису за прекрајање владајуће коалиције и врата власти широм отворило СНСД-у.

Додик у овом случају рачуна на „наивност“ лидера опозиције коју су исказали подржавајући његов тзв. „референдум“ седам дана прије локалних избора.

Не ради се међутим ни о каквој „наивности“, како су су се након пораза на изборима поједини лидери СзП самосажаљевали, већ о недостатку храбрости да се, без страха да ће „испасти мањи Срби од Додика“, супротставе његовим сулудим потезима који и Републику Српску и вуче у амбис.
На ову варијанту, тврди извор, Додик ипак превише не рачуна.

Друга, лидеру СНСД-а дража опција је она која би за колатералну штету имала сам Савез за Промјене.

У тој варијанти прича о „српском јединству“ би послужила као алиби једној чланици СзП да напусти ту коалицију и ступи у унију са СНСД-ом. Додик у таквој варијанти рачуна на ПДП, чији би министри остали у својим фотељама, док би СНСД-у биле уступљене фотеље СДС-ових министара Мирка Шаровића, министра за спољну трговину и економске односе с иностранством и министра безбједности Драгана Мектића, што Додику и јесте главна мета. У овом случају Додик рачуна на почетак дугорочног партнерства с ПДП-ом које би, опет под плаштом „националног јединства“ било крунисано заједничким кандидатима за инокосне функције на Општим изборима 2018. године.

Додик који се више, по закону, не може кандидовати за предсједника РС, вјерује да би на овај начин осигурао побједу на изборима за члана Предсједништва БиХ, док би Младену Иванићу понудио кандидатуру за мјесто предсједника Републике Српске. Наравно на ово би требао да пристане и Младен Иванић. За сада је познато да читава армија старих љубитеља Додикових црвених скута унутар ПДП-а прижељкује да „шеф“ прихвати понуду која се, како они тврде, „не одбија“.

Додик на овакве комбинације не рачуна са СДС-ом из два разлога: Први и најважнији је тај што њему требају управо оне позиције у Савјету министара које СДС контролише.

Осим тога, јасно је да са водећом опозиционом странком у РС, нарочито након доласка Вукоте Говедарице на њено чело, такве игре неће бити могуће. На то указује и чврст став лидера СДС-а око позива који му је Додик упутио на састанак. Тај састанак, је што је без сумње у СДС-у препознато, само један фрагмент прљаве игре Милорада Додика. На лидерима опозиције је да ли ће ту игру прихватити. До сада су сваки пут из ње излазили као губитници. Да ли су из свега извукли и неку поуку, знаћемо врло скоро.

Аутор: Миљан Ковач

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

цука

11.11.2016 20:15

Миле је велика бараба који свира без фруле.и кокос је викала како ко.тако и миле какоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

11.11.2016 20:29

АПСОЛУТНА ГЛУПОСТ! 100% сам сигуран да це Бакир да гура сто висе без Додика и тиме доказује ко коци БиХ на еуро и нато плановима, он никад није био ни против ЕУ ни против НАТО-а и њему је лако, док Додик нон стоп зауставља и прави блокаде а Бакир такодје форсира и Цовица да показе право лице и у неколико наврата је успио да открије његово лице и да га стави у исту позицију са Додиком док год СДС игра паметну игру са компромисима и не "јавним деструкцијама против БиХ као додик" СДС нема потребе за бриге, уосталом да нема СДС нико од градјана РС па ни они у федерацији неби имали ни хлеба јести!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре боле

11.11.2016 21:26

То Боле мајсторе, да није сдс-а неби имали хљеба да једемо. Која глупост изрецена на малом простору од Болета експерта.

Name

боле

12.11.2016 06:13

Тацно тако ... ако је иста за РС урадјено ових задњих година то је СДС урадио ... мени лицно се стање поправило како је СЗП узео "несто" власти, засто? Зато сто знам у којој области је господин Мирко саровиц поправио стање. СЗП је свакако са коалицијом на дрзавном нивоу устедио око 25 милиона КМ!Надам се и мислим да се следеце изборе добити висе овласти на свим нивоима!

Name

Ре боле

12.11.2016 07:28

То Боле мајсторе, поправило ти се стање посто те сдс ухљебио негдје, а за Саровица нецу ни да коментарисем, знамо ми добро ко је он.

Name

Треф

12.11.2016 07:52

Објасни и нама да знамо Ко је Саровиц кад ти знаш. Јесу због Саровица пропале банке,је ли задужио па опљачкао РС,а нешто не знам да Саровиц има виле по Београду,Монтер Карлу,Бечу....

Name

КИБА

11.11.2016 20:56

БАКИРУ БУКАГИЈЕ И НА РОБИЈУ СДА ЗАБРАНИТИ ЈЕР ОНИ СУ ТЕРОРИСТИЦКА ОРГАНИЗАЦИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФиБА

11.11.2016 21:34

Слажем се за СДА, али ми у РС се хитно морамо изборити да се забрани СНСД. СНСД је организована криминална организација, дакле мафија са примјесама опасне секте!

Name

ре

11.11.2016 21:42

Алоооо пази ста пишеш за такве оптужбе и лази се одговара .

Name

Норав

12.11.2016 05:35

За такве оптужбе ћеш одговарати лоповима који краду милијоне мјесечно.

Name

Боб

11.11.2016 21:09

Један србин, један хрват, један босњака, од ова Три зла за народ ,не зна се кои је гори све Три у смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо Дикиц

11.11.2016 21:14

Јавна тајна: Бакир за Додика, Миле за Човића вуку да повуку Драгана Мектића ЗА К:::Ц Х АПСИ МЕКТИЦУ ХАПСИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

11.11.2016 21:18

Ово се зове туга увијек иста прича њима добро а народ гладан и увијек тај исти народ бира исте лопове каже се у народу док је оваца биће вуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.11.2016 21:33

Би Х све висе подсјеца на кавез у који господари зивота и смрти убаце помало ситниса коју векну хљеба и захтјевају пуну покорност јер забога нисте гладни а у кавезу сте безбједни. А из кавеза мозете гледати и представе које и играју и резирају исти појединци који су уњесто себе комплетан народ ставили иза ресетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Босни је све могуће

11.11.2016 21:37

У Федерацији је корупција можда и већа.Како се зове онај Бакиров из Бановића коме не смије нико ништа?Тај је и тужилаштво и суд(самозвани султан).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

12.11.2016 07:20

У Федерацији погаби хапсе и политицаре свих рангова а када це у рс то треба питати насег милог пресједника.

Name

Бухтла Сенада

11.11.2016 21:45

Довољно је видјети ко потписује цланак и не цитати га. Вец видјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уланбатор

11.11.2016 22:12

Додиков Референдум , Вуцицев Атентат и сада Цовицев и Пуљицев треци Ентитет - синхронизоване теме за замлацивање гладног и слудјеног народа. И док они овим темама забављају народ дотле пливају на поврсини власти и пљацкају овај народ. Ето гдје смо и на какве гране спали. Невидјен и не цувен јад и биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

12.11.2016 00:15

Исправак кривог навода: Народ није њихов.

Name

србољуб

12.11.2016 01:54

Код додика сам слузио и знам његова поитика и метод рада уце у удзбенике и наси унуци це то изуцавати.Многоо це доктората бити написано нс њрговим методама рада.Многи зеле да он оде то се неце десит сви његови критицари це се њему извињавати .То је нови Тарабиц .Све моје прогнозе су се оствариле .Срби су по својој природи најобрадиви инајјевтинији у раду за друге и т д зов дати доказем .......

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуцесе

12.11.2016 02:01

Додик са сојом тактиком улази у удзбенике и он це се изуцавати као Тито и мост на неретви. Све сто несвацас садаи и згледати горко то тотије као фриско вино и ракија е тоије то мој јевтини србине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.11.2016 05:40

Глуп је овај народ и тројка не толико паметна мозе да манипулисе њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додиковац

12.11.2016 05:47

Додик це уци у удзбенике његовие методе треба изуцавати као и русење моста на неретви. Заптите највци непријтељ срба је србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде већ једном пробудите се из дубоког сна

12.11.2016 07:26

Нажалост народ се пказао приглупим, изразито лако се да изманипулирати. Значи , нема рационалног схватања и самосвијести да могу одлучивати о промјенама, Као да ужива у сопственом мазохизму. Додик је дефинитивно веома прљав играч. Није ту потребна велика интелигенција да би се схватило шта тај човјек ради. Потребан је чврст и истрјана став и бити експедитиван у акцијама на његове маневре или покушаје. Ван паметије да тај човјек и даље завитлава цијели један народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ

12.11.2016 07:58

Од реци до реци све је апсолутно тацно! Додик је цак веци демагог и од Карадзица и Крајисника када су ова двојица били у свом зениту. Наравно, Додик све то ради уз масу својих тумаца и цувара "лика и дела", и тскозваних "аналитицара" и подгузних мува какви су например набедјени аналитицар за сва обавестајна питања и политику као сто је ЦИА инсајдер Предраг Цераниц.

Name

Оља

13.11.2016 07:35

Додо само може да сања,стићи ће га бозија казна за "смрт"српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста

13.11.2016 13:31

Смрт фашизму! Када ће опозиција да схвати да се овај фашистички режим мора рушити на улици??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машан

13.11.2016 15:55

Е, Миљане, сиви соколе, свака ти је ка у Његоша. Баш си погодио "у сриду", што би рекли сињски алкари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народа

13.11.2016 16:15

Схватите игру ових лопова. У њиховој прици НЕМА ВАС.

ОДГОВОРИТЕ