Bakir za Dodika, Mile za Čovića...

Najnovije podizanje međuetničkih tenzija u Bosni i Hercegovini, kroz prepucavanje Dodika i Izetbegovića, te izjave kardinala Puljića o prekrajanju Dejtona dio su plana čiji je cilj rekonstrukcija Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 11.11.2016 | 21:08
Bakir za Dodika, Mile za Čovića...
Izvor iz vrha vladajuće stranke u RS, tvrdi i da je cilj da SNSD najdalje do kraja januara uđe u vlast na državnom nivou.

Glavni cilj je preuzimanje kontrola nad bezbjednosnim strukturama i pritisak na prvosuđe, radi obustavljanja pojedinih istraga, što je zajednička želja Dodika, Čovića i Izetbegovića.

Plan se sastoji od toga da se iscenira priča o velikom pritisku na Republiku Srpsku koji navodno istovremeno dolazi i sa „bošnjačke“ i sa „hrvatske“ strane pa i iz same Hrvatske i iz Katoličke crkve. To treba da posluži Dodiku da po već oprobanom receptu, uputi poziv na „nacionalno jedinstvo“ , svim političkim strankama u Republici Srpskoj. To bi bio uvod u završnicu dobro osmišljenog plana, koji ima bar dvije varijante.

Po prvoj varijanti ovog plana, Dodik bi zbog „pritisaka na Republiku Srpsku“, pozvao sve političke stranke iz RS da zamrznu svoj rad u državnim institucijama. Na ovaj način institucije bi bile blokirane, pa i otežan rad Sipi i stopirana svaka mogućnost „uvođenja reda u pravosuđe“ o čemu se sve češće govori. Bili bi preusmjereni ili potpuno blokirani i mnogi drugi procesi koji Dodiku i njegovim partnerima ne idu u prilog.

Cilj je što više podići tenzije među sadašnjim partnerima u vlasti na nivou BiH, odnosno između SzP i SDA. Sukob bi se rasplamsao do granice na kojoj bi se zaključilo da dalja saradnja nije moguća. To bi poslužilo i kao argument pred međunarodnim faktorima koji nisu za prekrajanje vladajuće koalicije i vrata vlasti širom otvorilo SNSD-u.

Dodik u ovom slučaju računa na „naivnost“ lidera opozicije koju su iskazali podržavajući njegov tzv. „referendum“ sedam dana prije lokalnih izbora.

Ne radi se međutim ni o kakvoj „naivnosti“, kako su su se nakon poraza na izborima pojedini lideri SzP samosažaljevali, već o nedostatku hrabrosti da se, bez straha da će „ispasti manji Srbi od Dodika“, suprotstave njegovim suludim potezima koji i Republiku Srpsku i vuče u ambis.
Na ovu varijantu, tvrdi izvor, Dodik ipak previše ne računa.

Druga, lideru SNSD-a draža opcija je ona koja bi za kolateralnu štetu imala sam Savez za Promjene.

U toj varijanti priča o „srpskom jedinstvu“ bi poslužila kao alibi jednoj članici SzP da napusti tu koaliciju i stupi u uniju sa SNSD-om. Dodik u takvoj varijanti računa na PDP, čiji bi ministri ostali u svojim foteljama, dok bi SNSD-u bile ustupljene fotelje SDS-ovih ministara Mirka Šarovića, ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose s inostranstvom i ministra bezbjednosti Dragana Mektića, što Dodiku i jeste glavna meta. U ovom slučaju Dodik računa na početak dugoročnog partnerstva s PDP-om koje bi, opet pod plaštom „nacionalnog jedinstva“ bilo krunisano zajedničkim kandidatima za inokosne funkcije na Opštim izborima 2018. godine.

Dodik koji se više, po zakonu, ne može kandidovati za predsjednika RS, vjeruje da bi na ovaj način osigurao pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH, dok bi Mladenu Ivaniću ponudio kandidaturu za mjesto predsjednika Republike Srpske. Naravno na ovo bi trebao da pristane i Mladen Ivanić. Za sada je poznato da čitava armija starih ljubitelja Dodikovih crvenih skuta unutar PDP-a priželjkuje da „šef“ prihvati ponudu koja se, kako oni tvrde, „ne odbija“.

Dodik na ovakve kombinacije ne računa sa SDS-om iz dva razloga: Prvi i najvažniji je taj što njemu trebaju upravo one pozicije u Savjetu ministara koje SDS kontroliše.

Osim toga, jasno je da sa vodećom opozicionom strankom u RS, naročito nakon dolaska Vukote Govedarice na njeno čelo, takve igre neće biti moguće. Na to ukazuje i čvrst stav lidera SDS-a oko poziva koji mu je Dodik uputio na sastanak. Taj sastanak, je što je bez sumnje u SDS-u prepoznato, samo jedan fragment prljave igre Milorada Dodika. Na liderima opozicije je da li će tu igru prihvatiti. Do sada su svaki put iz nje izlazili kao gubitnici. Da li su iz svega izvukli i neku pouku, znaćemo vrlo skoro.

Autor: Miljan Kovač

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

cuka

11.11.2016 20:15

Mile je velika baraba koji svira bez frule.i kokos je vikala kako ko.tako i mile kakoce.

ODGOVORITE
Name

bole

11.11.2016 20:29

APSOLUTNA GLUPOST! 100% sam siguran da ce Bakir da gura sto vise bez Dodika i time dokazuje ko koci BiH na euro i nato planovima, on nikad nije bio ni protiv EU ni protiv NATO-a i njemu je lako, dok Dodik non stop zaustavlja i pravi blokade a Bakir takodje forsira i Covica da pokaze pravo lice i u nekoliko navrata je uspio da otkrije njegovo lice i da ga stavi u istu poziciju sa Dodikom dok god SDS igra pametnu igru sa kompromisima i ne "javnim destrukcijama protiv BiH kao dodik" SDS nema potrebe za brige, uostalom da nema SDS niko od gradjana RS pa ni oni u federaciji nebi imali ni hleba jesti!

ODGOVORITE
Name

re bole

11.11.2016 21:26

To Bole majstore, da nije sds-a nebi imali hljeba da jedemo. Koja glupost izrecena na malom prostoru od Boleta eksperta.

Name

bole

12.11.2016 06:13

Tacno tako ... ako je ista za RS uradjeno ovih zadnjih godina to je SDS uradio ... meni licno se stanje popravilo kako je SZP uzeo "nesto" vlasti, zasto? Zato sto znam u kojoj oblasti je gospodin Mirko sarovic popravio stanje. SZP je svakako sa koalicijom na drzavnom nivou ustedio oko 25 miliona KM!Nadam se i mislim da se sledece izbore dobiti vise ovlasti na svim nivoima!

Name

Re bole

12.11.2016 07:28

To Bole majstore, popravilo ti se stanje posto te sds uhljebio negdje, a za Sarovica necu ni da komentarisem, znamo mi dobro ko je on.

Name

Tref

12.11.2016 07:52

Objasni i nama da znamo Ko je Sarovic kad ti znaš. Jesu zbog Sarovica propale banke,je li zadužio pa opljačkao RS,a nešto ne znam da Sarovic ima vile po Beogradu,Monter Karlu,Beču....

Name

KIBA

11.11.2016 20:56

BAKIRU BUKAGIJE I NA ROBIJU SDA ZABRANITI JER ONI SU TERORISTICKA ORGANIZACIJA

ODGOVORITE
Name

FiBA

11.11.2016 21:34

Slažem se za SDA, ali mi u RS se hitno moramo izboriti da se zabrani SNSD. SNSD je organizovana kriminalna organizacija, dakle mafija sa primjesama opasne sekte!

Name

re

11.11.2016 21:42

Aloooo pazi sta pišeš za takve optužbe i lazi se odgovara .

Name

Norav

12.11.2016 05:35

Za takve optužbe ćeš odgovarati lopovima koji kradu milijone mjesečno.

Name

Bob

11.11.2016 21:09

Jedan srbin, jedan hrvat, jedan bosnjaka, od ova Tri zla za narod ,ne zna se koi je gori sve Tri u smece.

ODGOVORITE
Name

Dado Dikic

11.11.2016 21:14

Javna tajna: Bakir za Dodika, Mile za Čovića vuku da povuku Dragana Mektića ZA K:::C H APSI MEKTICU HAPSI!!!

ODGOVORITE
Name

Tuga

11.11.2016 21:18

Ovo se zove tuga uvijek ista priča njima dobro a narod gladan i uvijek taj isti narod bira iste lopove kaže se u narodu dok je ovaca biće vune

ODGOVORITE
Name

Osvit

11.11.2016 21:33

Bi H sve vise podsjeca na kavez u koji gospodari zivota i smrti ubace pomalo sitnisa koju veknu hljeba i zahtjevaju punu pokornost jer zaboga niste gladni a u kavezu ste bezbjedni. A iz kaveza mozete gledati i predstave koje i igraju i reziraju isti pojedinci koji su unjesto sebe kompletan narod stavili iza resetaka.

ODGOVORITE
Name

U Bosni je sve moguće

11.11.2016 21:37

U Federaciji je korupcija možda i veća.Kako se zove onaj Bakirov iz Banovića kome ne smije niko ništa?Taj je i tužilaštvo i sud(samozvani sultan).

ODGOVORITE
Name

Leko

12.11.2016 07:20

U Federaciji pogabi hapse i politicare svih rangova a kada ce u rs to treba pitati naseg milog presjednika.

Name

Buhtla Senada

11.11.2016 21:45

Dovoljno je vidjeti ko potpisuje clanak i ne citati ga. Vec vidjeno.

ODGOVORITE
Name

ulanbator

11.11.2016 22:12

Dodikov Referendum , Vucicev Atentat i sada Covicev i Puljicev treci Entitet - sinhronizovane teme za zamlacivanje gladnog i sludjenog naroda. I dok oni ovim temama zabavljaju narod dotle plivaju na povrsini vlasti i pljackaju ovaj narod. Eto gdje smo i na kakve grane spali. Nevidjen i ne cuven jad i bijeda.

ODGOVORITE
Name

#

12.11.2016 00:15

Ispravak krivog navoda: Narod nije njihov.

Name

srboljub

12.11.2016 01:54

Kod dodika sam sluzio i znam njegova poitika i metod rada uce u udzbenike i nasi unuci ce to izucavati.Mnogoo ce doktorata biti napisano ns njrgovim metodama rada.Mnogi zele da on ode to se nece desit svi njegovi kriticari ce se njemu izvinjavati .To je novi Tarabic .Sve moje prognoze su se ostvarile .Srbi su po svojoj prirodi najobradivi inajjevtiniji u radu za druge i t d zov dati dokazem .......

ODGOVORITE
Name

cucese

12.11.2016 02:01

Dodik sa sojom taktikom ulazi u udzbenike i on ce se izucavati kao Tito i most na neretvi. Sve sto nesvacas sadai i zgledati gorko to totije kao frisko vino i rakija e toije to moj jevtini srbine.

ODGOVORITE
Name

borac

12.11.2016 05:40

Glup je ovaj narod i trojka ne toliko pametna moze da manipulise njim.

ODGOVORITE
Name

dodikovac

12.11.2016 05:47

Dodik ce uci u udzbenike njegovie metode treba izucavati kao i rusenje mosta na neretvi. Zaptite najvci neprijtelj srba je srbin.

ODGOVORITE
Name

Ajde već jednom probudite se iz dubokog sna

12.11.2016 07:26

Nažalost narod se pkazao priglupim, izrazito lako se da izmanipulirati. Znači , nema racionalnog shvatanja i samosvijesti da mogu odlučivati o promjenama, Kao da uživa u sopstvenom mazohizmu. Dodik je definitivno veoma prljav igrač. Nije tu potrebna velika inteligencija da bi se shvatilo šta taj čovjek radi. Potreban je čvrst i istrjana stav i biti ekspeditivan u akcijama na njegove manevre ili pokušaje. Van pametije da taj čovjek i dalje zavitlava cijeli jedan narod.

ODGOVORITE
Name

Kralj

12.11.2016 07:58

Od reci do reci sve je apsolutno tacno! Dodik je cak veci demagog i od Karadzica i Krajisnika kada su ova dvojica bili u svom zenitu. Naravno, Dodik sve to radi uz masu svojih tumaca i cuvara "lika i dela", i tskozvanih "analiticara" i podguznih muva kakvi su naprimer nabedjeni analiticar za sva obavestajna pitanja i politiku kao sto je CIA insajder Predrag Ceranic.

Name

Olja

13.11.2016 07:35

Dodo samo može da sanja,stići će ga bozija kazna za "smrt"srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Dosta

13.11.2016 13:31

Smrt fašizmu! Kada će opozicija da shvati da se ovaj fašistički režim mora rušiti na ulici??

ODGOVORITE
Name

Mašan

13.11.2016 15:55

E, Miljane, sivi sokole, svaka ti je ka u Njegoša. Baš si pogodio "u sridu", što bi rekli sinjski alkari.

ODGOVORITE
Name

Naroda

13.11.2016 16:15

Shvatite igru ovih lopova. U njihovoj prici NEMA VAS.

ODGOVORITE