Очи Сембераца су упрте у небо. Докле?

И од безазлене кише становништво Семберије страхује од поплава које су овај дио Српске покосиле у неколико наврата. Постоје и они дијелови око Бијељине који су стално будни, јер падавине повећавају ниво водостаја ријеке Дрине, па долази до поплаве. Једино ријешење су насипи уз ријеку који би сачували Семберију. Насип, чија градња још није почела, тврде надлежни, биће завршен до 2019. Становништво је сумњичаво.

Република Српска 11.11.2016 | 20:57
Очи Сембераца су упрте у небо. Докле?
Децембар 2010. године - Становници бијељинских насеља Јања, Амајлије, Попови, Дијелови, Међаши и Дворови због изливања ријеке Дрине спасавали су имовину од поплава. У сред зиме поплављена домаћинстава, а људи евакуисани. Становници угрожених подручја били су без гријања, струје, воде.

Мај 2014. године - Цијелу Семберију задесила је права катастрофа. Вода, патња и очај... Чамци, евакуација, потопљена домаћинства и угинуле животније. Те слике обишле су цијели свијет. Резиме: скоро 10 хиљада поплављених домаћинстава, пословних објеката, а штета око 400 милиона марака.

Новембар 2016. године - Киша је почела да пада, водостај ријеке Дрине надолази. Страх се повећава, а очи више нису упрте ни у небо. Становницима семберских села Амајлије, Попови и Дијелови свака помисао на поплаву изазива панику.

Докле?

Насип који би заштитио и спасао највећу житницу Српске и њене становника дуго је обећаван. Према посљедњем плану Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, наредне године требало би да почне градња Дринског насипа дужине 33 км, који би требало да буде завршен 2019.

За разлику од лијеве обале Дрине, с десне стране у Србији насип је урађен прије 40 година. Шест година од првих већих поплава у Семберији је прошло. Документација о плану дринског насипа је тек на столу. Становници плављених подручја имају право да сумњају.

И поред сумње у обећања Владе Српске, мјештани нису задовољни ни локацијама куда ће планирани насип да буде изграђен. Тврде, да ће у те сврхе бити искоришћена најплоднија земља.

Мјештани су сложни: Године су прошле, а још се ништа није урадило. Све стагнира.

Гријех је грешке понављати, јер силовита Дрина неће више праштати, а ни наша покољења.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Интерцептор

11.11.2016 20:42

Какви насипи, новац је утрошен одавно за изборе. Имате примјер из градске Топлане гдје се дијелио угаљ за изборе а сада нема гријања. Зна се ко држи топлану ПДП. Само СИПА. Спашава .

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

11.11.2016 23:14

Док је мицо и клика на власти,зивот у Семберији је несигуран.Зато су претрпане агенције за продају некретнина..

Name

Цццц

11.11.2016 23:28

Јању нек спасава Мициц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац али прави

11.11.2016 23:41

Еј људи шта се бринете без ралога. Зар цам није у кампањи Мићо Тарабић рекао да неће бити више поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

12.11.2016 07:36

Да се одрастао,домацин,цовек расплаце,ниста друго. Ма ста, да јауце из свег гласа. Политику и политицаре цовек мозе да игнорисе до максимума али природу. Снагу природе не. Е сад, кад имас померену,моцну, природу и редовно стање у дрзави, где се појављују огромне своте пара за народ само пред изборе,резултат није нимало охрабрујуци.Не оцекуј помоц од неког ко ти је неце дати. Ста реци? Издрзи народе семберски! Дозивео си ти и презивео, времена Султана,Краљева,Царева и осталих. Схватио си да се све мења само су Сава и Дрина као и ти (народ)остале исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско

13.11.2016 05:31

Народе доста кукања, они горе то нецују.Него на улице демострације блокаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет у главу

13.11.2016 15:39

Тереx, бук промет, деспотовиц дмс, микан и многи други који копају сљунак и који су им то омогуцили су главни кривци за поплаве!

ОДГОВОРИТЕ