Сјећања: Прије 13 година је "пукла" Норвешка, а Срби су тад били "плави"...!

Млади фудбалери Србије од 18.00 играју прву утакмицу баража за одлазак на ЕП у Пољској против Норвешке, а пре 13 година је сјајна генерација СЦГ пласман потврдила баш против ове скандинавске земље.

Фудбал 11.11.2016 | 17:00
Сјећања: Прије 13 година је "пукла" Норвешка, а Срби су тад били "плави"...!
Није крио задовољство Томислав Сивић када је жребом одлучено да Србија пласман на Европско првенство за младе у Пољској тражи баш против Норвешке. Не тако атрактивно фудбалско име, које прилично штуца на свим нивоима, а са којима су и сениорске репрезентације често одмеравале снаге.

И најчешће побеђивале. Десет пута у 15 утакмица...

А, што не узети у обзир и то да је Норвешка једва дошла до борбе за бараж и да је освојила најмање бодова од свих "из шешира". Није лепо потцењивати ривала, и због тога се Томислав Сивић више пута "уједао за језик" док је говорио о Норвежанима – али, ово је меч који се мора добити.

Једна од најталентованијих генерација српског фудбала жели "излет" и одмеравање са најјачима.

Није потребна нека посебна мотивација за овај дуел, довољно је то да ћеш бити у "елити", али ваља подсетити да је исти ривал стајао на путу одласка на Европско првенство 2004. године у Немачкој и генерацији рођеној 1981. године. И млађих...

Ту сјајну генерацију, која је играла финале, водио је Владимир Петровић Пижон.

Међутим, пре великих и легендарних дуела са Белорусима, Хрватима, Швеђанима и Италијанима било је прво потребно прећи препреку која се звала "Норвешка". У том су успели "плави", који су представљали некадашњу државу Србију и Црну Гору.

14. новембра 2003. године "плаве наде" су "размонтирале" Норвешку - 5:1!

Већ после првог полувремена на "Маракани" је писало великих 3:0 за СЦГ, а у наставку је тријумф још додатно потврђен. Игор Матић (садашњи капитен Чукаричког) је у шеснаестерцу пронашао Немању Видића (пензија) за погодак већ у другом минуту. Одлично је бранио Владимир Дишљенковић (без клуба), а на другој страни је у два наврата одлично реаговао тадашњи центарфор Партизана, а сада помоћник тренера Марка Николића у истом клубу, Андрија Делибашић.

Асистирао му је Милош Красић (садашњи фудбалер Лехије из Гдањска), а онда се и сам уписао у стрелце у 52. минуту. Њему је додао Драган Станчић, некадашња нада Црвене звезде.

Смањила је Норвешка преко Лудвигсена, а онда је Радомир Ђаловић (садашњи фудбалер Будућности из Подгорице) поставио коначан резултат. На конференцији за медије је Владимир Петровић упозорио...

"Ништа још није завршено, јер су Норвежани људи који иду до краја. Надам се да не можемо да изгубимо са 4:0, али не смемо да се опустимо и зато ћемо славити када се вратимо. Плави ће ићи у Норвеку да победе", казао је тада он.

Упозорење није било довољно, па су "плави" били на прагу елиминације јер је Норвешка водила 3:0, али није успела да постигне и кобни четврти погодак. Тог меча се присетио у разговору за "Спортски журнал".

"Нисам могао да верујем шта нам се дешавало. Сећам се да је било много хладно, падао је и снег током утакмице. Норвешка је и сада много незгодна репрезентација. Скандинавци су јаког карактера, никада се не предају. Елиминисали смо их тада уз доста среће".

Он, као и сви ми, верује да можемо да победимо и ове Норвежане!

Једна ствар би могла да буде боља - тада је на стадиону у Љутице Богдана било свега 5.000 навијача, а потрудите се да их овога пута буде више на стадиону у Хумској. Вечерас у 18.00!

Они су то заслужили!

"БАРАЖ"

Репрезентација Србије одлично игра "баражне утакмице" односно плеј-оф, па их је у овом веку избацивала само репрезентација Енглеске (два пута). Осим Норвешке, избацили смо и Хрватску (као СЦГ), Шведску, Данску и Шпанију.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар