Sjećanja: Prije 13 godina je "pukla" Norveška, a Srbi su tad bili "plavi"...!

Mladi fudbaleri Srbije od 18.00 igraju prvu utakmicu baraža za odlazak na EP u Poljskoj protiv Norveške, a pre 13 godina je sjajna generacija SCG plasman potvrdila baš protiv ove skandinavske zemlje.

Fudbal 11.11.2016 | 17:00
Sjećanja: Prije 13 godina je "pukla" Norveška, a Srbi su tad bili "plavi"...!
Nije krio zadovoljstvo Tomislav Sivić kada je žrebom odlučeno da Srbija plasman na Evropsko prvenstvo za mlade u Poljskoj traži baš protiv Norveške. Ne tako atraktivno fudbalsko ime, koje prilično štuca na svim nivoima, a sa kojima su i seniorske reprezentacije često odmeravale snage.

I najčešće pobeđivale. Deset puta u 15 utakmica...

A, što ne uzeti u obzir i to da je Norveška jedva došla do borbe za baraž i da je osvojila najmanje bodova od svih "iz šešira". Nije lepo potcenjivati rivala, i zbog toga se Tomislav Sivić više puta "ujedao za jezik" dok je govorio o Norvežanima – ali, ovo je meč koji se mora dobiti.

Jedna od najtalentovanijih generacija srpskog fudbala želi "izlet" i odmeravanje sa najjačima.

Nije potrebna neka posebna motivacija za ovaj duel, dovoljno je to da ćeš biti u "eliti", ali valja podsetiti da je isti rival stajao na putu odlaska na Evropsko prvenstvo 2004. godine u Nemačkoj i generaciji rođenoj 1981. godine. I mlađih...

Tu sjajnu generaciju, koja je igrala finale, vodio je Vladimir Petrović Pižon.

Međutim, pre velikih i legendarnih duela sa Belorusima, Hrvatima, Šveđanima i Italijanima bilo je prvo potrebno preći prepreku koja se zvala "Norveška". U tom su uspeli "plavi", koji su predstavljali nekadašnju državu Srbiju i Crnu Goru.

14. novembra 2003. godine "plave nade" su "razmontirale" Norvešku - 5:1!

Već posle prvog poluvremena na "Marakani" je pisalo velikih 3:0 za SCG, a u nastavku je trijumf još dodatno potvrđen. Igor Matić (sadašnji kapiten Čukaričkog) je u šesnaestercu pronašao Nemanju Vidića (penzija) za pogodak već u drugom minutu. Odlično je branio Vladimir Dišljenković (bez kluba), a na drugoj strani je u dva navrata odlično reagovao tadašnji centarfor Partizana, a sada pomoćnik trenera Marka Nikolića u istom klubu, Andrija Delibašić.

Asistirao mu je Miloš Krasić (sadašnji fudbaler Lehije iz Gdanjska), a onda se i sam upisao u strelce u 52. minutu. Njemu je dodao Dragan Stančić, nekadašnja nada Crvene zvezde.

Smanjila je Norveška preko Ludvigsena, a onda je Radomir Đalović (sadašnji fudbaler Budućnosti iz Podgorice) postavio konačan rezultat. Na konferenciji za medije je Vladimir Petrović upozorio...

"Ništa još nije završeno, jer su Norvežani ljudi koji idu do kraja. Nadam se da ne možemo da izgubimo sa 4:0, ali ne smemo da se opustimo i zato ćemo slaviti kada se vratimo. Plavi će ići u Norveku da pobede", kazao je tada on.

Upozorenje nije bilo dovoljno, pa su "plavi" bili na pragu eliminacije jer je Norveška vodila 3:0, ali nije uspela da postigne i kobni četvrti pogodak. Tog meča se prisetio u razgovoru za "Sportski žurnal".

"Nisam mogao da verujem šta nam se dešavalo. Sećam se da je bilo mnogo hladno, padao je i sneg tokom utakmice. Norveška je i sada mnogo nezgodna reprezentacija. Skandinavci su jakog karaktera, nikada se ne predaju. Eliminisali smo ih tada uz dosta sreće".

On, kao i svi mi, veruje da možemo da pobedimo i ove Norvežane!

Jedna stvar bi mogla da bude bolja - tada je na stadionu u Ljutice Bogdana bilo svega 5.000 navijača, a potrudite se da ih ovoga puta bude više na stadionu u Humskoj. Večeras u 18.00!

Oni su to zaslužili!

"BARAŽ"

Reprezentacija Srbije odlično igra "baražne utakmice" odnosno plej-of, pa ih je u ovom veku izbacivala samo reprezentacija Engleske (dva puta). Osim Norveške, izbacili smo i Hrvatsku (kao SCG), Švedsku, Dansku i Španiju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar