Ко је ухапшени Алија Делимустафић?

Злогласна јединица “Шеве”, која је, према тврдњама бројних медија из ФБиХ,  на самом почетку грађанског рата у БиХ формирана по директном налогу тадашњег министра унутрашњих послова Алије Делимустафића, доводи се у везу с бројним злочинима почињеним над српским цивилима и ратним заробљеницима у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 11.11.2016 | 12:50
Ко је ухапшени Алија Делимустафић?
Један од првих злочина којег су починили припадници “Шева” јесте онај у сарајевском Великом парку 22. априла 1992, када је заробљено осам српских резервиста из тадашњег састава ЈНА, који су недуго након заробљавања убијени и запаљени.

О злочинима који су по Делимустафићевом наводном наређењу почињени у ратном Сарајеву пре неколико година опширно сведочење пред Хашким трибиуналом дао је и Един Гараплија, бивши припадник “Шева”, који је на суђењу бившем команданту ВРС Ратку Младићу устврдио да су “Шеве” намерно вршиле снајперске нападе на сарајевске цивиле како би одговорност за те злочине била приписана српским снагама.

Гараплија је такође тврдио да су припадници те јединице убиле једног припадника француских мировних снага у сатаву УН у Сарајеву, као и да је покушај атентата на тадашњег начелника Генералштаба тзв. Армије БиХ Сефера Халиловића, приликом којег су убијени Халиливићева супруга и њен брат, дело ове јединице.

Познати тузлански адвокат Фарук Балијагић недавно је устврдио да “Шеве”, заправо, никад до краја нису расформиране те да су припадници ове јединице данас активно ангажовани у раду бројних безбедносних и полицијских агенција у ФБиХ.

Алија Делимустафић је ухапшен данас у Источном Сарајеву у акцији "Правда", под оптужницом за прање новца и преваре. Ратни злочини се не наводе у оптужници.

Извор: Блиц
Фото: ЦИН / сцреенсхот

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

родјо

11.11.2016 11:56

Мозе ли Сева да постане птица пјевацица.......??

ОДГОВОРИТЕ
Name

????????

11.11.2016 12:09

Тешко. Против кога да свједочи кад пљачку спроводио,у рату,са све три вође овог блесавог народа.

Name

Борац

11.11.2016 12:13

Сева це постати пјевацица ако је не пусте из кавеза.

Name

Ре рођо

11.11.2016 12:17

Шева је птица пјевица. Некада ћути, ал може и да пјева, како се узме.

Name

нн

11.11.2016 12:10

Ухапшен у Источном Сарајеву ?Занимљиво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

11.11.2016 12:14

Ко ли га је штитио у Источном Сарајеву ?

Name

Оља

11.11.2016 12:21

Штитио га Снсд

Name

Обрад

11.11.2016 12:57

Сад ће Делимустафић са својим адвокатом Емиром Карачом а у режији Моме Мандића обећати ћутњу под условом да се Мандићу исплати новац за његову уништену банку.

Name

УХАПСЕН

11.11.2016 12:13

Ухапсен код свог хабаба Цосица.јавна је тајна у С.Сарајеву да му је Јусо финансирао кампању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

11.11.2016 12:36

Хоће ли њега сад оптужити за оружје пронађено код Вучићеве куће? Смијешан сценариј али овом народу све пролази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

11.11.2016 13:16

знаци ипак Алија није имао све под контролом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

11.11.2016 13:21

Нико га не штити,цовјек купио стан и живи ту...Сад сто наши начелници зидају зграде и продају босњацима то је "економија"Продаш стан у Сарајеву и купус два у И.Сарајеву,то је то..И Јозо Андзиц командант "Ласта"живи у И.Сарајеву,зато сто су Срби кратког памћења..Али све ће то и онако арапи купити само треба имати стрпљења и гласати за нацелнике који незнању ни како изгледа пуска а не да су је држали у руци....Цосиц,Бозовиц,Ковацевиц,малољетни били сад нам кроје капе а код босња генерал нацелник опстине центар,да ми је видјети хоће ли он продати стан Србину у Сарајеву а само да зна да је био пунољетан на почетку рата а не још да је носио пушку..Толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.11.2016 13:36

По твојој логици,Срби не би требали куповати некретнине у Сарајеву а бошњаци у Источном Сарајеву. Невјероватно размишљање. Кад ће престати приче ко је носио пушку а ко не,а бити актуелно ко је чинио злочине а ко не. Јозо ми није симпатичан, али до сада нисам чуо ништа лоше о њему. Мислим на злочине у рату. Ожењен је Паљанком и често долази код женине родбине.

Name

Ре ре

11.11.2016 14:13

По теби и Алија се требао оженити са Пала и све ок??Прочитај текст."Командант Ласта"информиши се па коментариши..Онда сто суде Младицу и он је био командант и ожењен женом близу Пала.??.Треба зауставити градњу станова,размишљати о гласацима за 4 године,јер чије је стадо тога је и брдо...Контас сад или да ти нацртам??

Name

Гацко

11.11.2016 15:50

Младиц је озењен из Гацка за твоју информацију а ваљда ти је ово друго тацно казем ваљда

Name

ре рере

11.11.2016 16:58

Дај не карикирај мој коментар. Не браним ја Јоза Анџића, Ево, ако ти нешто знаш о њему а да је везано за његово командовање ластама, подијели то са тужилаштвом или неком од полицијских агенција. Овај твој приједлог да се заустави изградња станова како би се спријечила куповина од стране тамо неких, граничи се са будалаштињом. Ко ће и на основу чега донијети пропис који би задовољио то што ти предлажеш. Нацртај себи како би то изгледало, ако уопште имаш идеју.Замисли, дођеш ти у неки град да купиш стан, а они ти пребрајају крвна зрнца, да им не би којим случајем, нарушио гласачку структуру. Чиме ли ти размишљаш а да ти је наближе мозгу???

Name

Ре пепе

11.11.2016 18:01

То сто пишеш ћирилицом поштујем и волим али тако ваљда треба и да размишљаш ако имаш чиме...Шта кажеш за пар година ти сто им ти не бројис крвна зрнца постану већина и нацелник буде генерал абих,као сад у општини центар,били живио у том граду као Србин/ако јеси/или би одселио из некад Српског Сарајева а сад Источног у тој перспективи ко зна како ће се звати тад Сарајево???За Јозу је све речено и написано али само незнам дали мислиш на тужилаштво бих да ће га затворити и судити??Онда си стварно у заблуди" СРБИНЕ"...

Name

маца

11.11.2016 21:40

назалост...сад га хапсе за криминал а за ратне шеве нема доказа и мора поцекати...и на крају це исти Алија умрииииииијети док се неко сјети да треба да га хапсе..

Name

реререре

12.11.2016 09:30

Ево сад мало и латинице. Добро јутро. Извини ако сам узбуркао твоје патриотске емоције. Србин сам, и то од рођења. Живим у Источном Сарајеву и добро сам се намучио да својој породици обезбједим стан, кредитним средствима, нормално. Станови треба да се граде и продају и то нико не може забранити. Окрени се око себе и поброј колико познајеш младих брачних парова, подстанара у Спасовданској, Хилендарској и другим улицама у Источном Сарајеву. Они не могу себи приуштити стан, јер немају новца за то. Колико се заједница брине о томе, од државе до локалне заједнице-општине. Није их брига. Кредите ИРБ-а су добијала политички подобна дјеца. Све док се држава не буде бринула о својим младим станове ће куповати они који имају новац, били то Арапи, Кинези, Бошњаци или било који други, из простог разлога што онај ко је финансирао изградњу станова, жели то продати. Њега интересује новац а не нација или вјера. Дакле, држава мора бринути о демографској структури заједница у оквиру ње, између осталог стамбеним и социјалним збрињавањем оних које жели задржати на одређеном простору. Ево један забрињавајући податак. Према сазнањима којима располажем, тренутно се воде преговори између купаца-Арапа и продаваца- Срба, о купо-продаји цијелог једног села, преко 500 дунума, у Општини Трново РС. Многи из тог села су настањени у Источном Сарајеву, у Улици Спасовданска итд. Како то зауставити? Никако, јер држава то не жели. На сву срећу, већина ових који то продају, купиће некретнине у Србији.

Name

Карадоз

12.11.2016 09:58

За реререре Ти би изгледа да зивис у капитализму социјалистицког правца. Тито је умро цак га ни Реx није могао спасити и онда су се престали градити станови солдарности него је лова поцела да игра улогу. Рат на Балкану није се водио због националне нетрпељивости, она је само искористена да би све оно сто је за Тита изградјено било поклоњено или продано за марку и тако је настала нова класа. Закљуцак све се купује за новац а тако се и продаје. Купи ко има а ко нема гледа.... Ти вриједно ради и отплацуј кредит и не брини тудју бригу...

Name

Ре

12.11.2016 14:34

Хахахаха! Знаци треба законом забранит муслиманима и хрватима да купују станове у РС хахахаха! Јел могуце да овакве будале пису по форумима и јос нормално зиве и функционису....како то извест? Ах да, ево овако: запоцнес рат против муслимана 92. уз помоц ЈНА, узмес им сво орузје, побијес их и протјерас сто висе и на крају лазес да су они сами себе побили. Медјутим у процесу сломис зубе, па 25 г касније страхујес да исти ти муслимани не крену, јер знас да ваља подмазат трактор, па ти преостаје да балис по оваквим постовима којекакве глупарије. Јел тако? Ајде да видим ко це нам забранит да радимо ста хоцемо, ајде мајке ти знате ли иста осим да писете овуда?

Name

ре Ре

12.11.2016 15:52

Марш стоко. Опет би било кмеееее, кмеееее

Name

Лија

11.11.2016 13:25

Алија Делимустафић је осамдесетих година, радио као милиционар у Станици милиције Бјелаве. Никада није волио тај позив и униформу, па је увијек на посао долазио у цивилном одијелу а потом се пресвлачио у станици. У то вријеме је возио половну ''Шкоду'' 1000 МБ. Након низа пропуста у раду, Алија је одлучио да напусти посао милиционера и отвори приватни бизнис, продаја алкохолног и безалкохолног пића. Некад касније купује фирму ''Тиквешкомерц'' а потом региструје фирму ''Ценекс'' у којој се бавио продајом свега и свачега. Између осталог и аутомобила ''Мазда''. Неки од тадашњих функционера РСУП-а су од њега куповали возила на почек.Причало се да су појединци добили аутомобил на поклон (Жепинић). До деведесетих је озбиљно заимао и важио је за једног од богатијих у Сарајеву. Алија Изетбеговић је његову лојалност СДА странци и финансијску помоћ, наградио министарском позицијом. Кад је дошао на мјесто министра, из зеничког затвора је пуштен Бајрамовић Исмет-Ћело и примљен у РСУП на мјесто пратиоца у управи за пратњу личности. Делимустафић би свакако требао знати гдје се тренутно налази Неџад Херенда-Брко, који је стријељао осам војника ЈНА у Великом парку, снајпером убио млади пар ( Бошка и Адмиру) на Врбања мосту и војника УНПРОФОР-а. Треба га озбиљно пошевати да пјева као шева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

11.11.2016 14:08

Нацелник Цосиц и сеф Ласти Јозо Андјиц зиве у истој згради у Спасовданској улици.опааа бато

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2016 14:47

Упознај Цосицу своје суградјане, да би их висе волио..Тито..

Name

ре истина

11.11.2016 17:02

Организуј протесте због тога. Тражи да се из зграде исели један или други, а да се у њихове станове усели неко ''чистокрван''.

Name

Лоиста

11.11.2016 14:34

Кад већ ухапшен,хоце ли се објелоданити његова улога у коцкарници Адмирал и за какав посао га плаћају? Делимустафић је познат по прању новца. Шта ради за Адмирал и ко је њега ангажовао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

маца

11.11.2016 21:34

србину је највазније да узме паре за стан...а ко це доселити нема везе...мозда це му ти исти доци главе,али паре су паре

Name

Ко све живи у Ист.Сарајеву?

11.11.2016 15:42

Било би добро да нам МУП Источно Сарајево саопшти ко то све живи и има стан у Источном Сарајеву. Ако је овај човјек ухапшен у Источном Сарајеву, онда је јасно да још многи други, нама непознати, имају станове по Источном Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум није дугме

11.11.2016 15:58

НЕ ЗАБОРАВИ да су Делимустафиц и Момо Мандиц кумови јос од прије рата.

Name

питам се

11.11.2016 16:23

Какве везе има ко све зиви у Истоцном Сарајеву све док нема потјернице за њим и док је уредно пријављен.? Бас ме занима ста ти знаци оно 'нама непоознати' , тј. дали то знаци да у И.Сарајеву мозе да зиви/ купи стан само неко ко је теби познат?/

Name

Кики

12.11.2016 10:10

Па имаш попис, фрижак. Крени од улаза до улаза и читај. Требаш ти то провјерит. Највисе има Хрвата.

Name

Ре

12.11.2016 14:28

Ево тресе се свијет сто цес ти провјерит ко све зиви....ви из И. Сарајева као да сте Рим хахаха. Па да ми из Сарајева кренемо пресли би преко вас не би ни осјетили да смо пресли, тако сте велики.

Name

Дивота

11.11.2016 16:20

Делимустафић је у договору са властима и биће пуштен. Ово је фолушка за странце,као ми нешто радимо. Нема од тога ништа док су Изетбеговић и Додик на слободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕИМАР

11.11.2016 17:37

НАРАВНО ДА ЈЕ ФОЛУСКА.НИСУ ГА ХАПСИЛИ 25 ГОДИНА ПА СЕ ДАНАС СЈЕТИЛИ ДА ТРЕБА.ТУЗНА ПРИЦА ЗА ТУЗНО ДРУСТВО.

Name

Инсајдер

11.11.2016 16:34

Може се Делимустафић ослободити. Само га треба довести пред основни Милин суд у Б.Луци и нема проблема,бице ослобођен хиљаду посто. Наравно под условом да подмаже одређене људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕКИЦ

11.11.2016 17:12

САМО ГА ДАЈТЕ НА ОСНОВНИ СУД У БАЊОЈ ЛУЦИ И МИЛЕ ЦЕ ГА ОСЛОБОДИТИ. ЗА ОСТАЛЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ОРАТИТЕ СЕ МИЛАНУ ТЕГЕЛТИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајевац

11.11.2016 17:16

Хоце ли делимустафиц и Зељо ДЈекиц одговарати за лоповску приватизацију цајевца или це та пљацка отици у заборав?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИВАТИЗАЦИЈА

11.11.2016 17:21

Уместо да цовјеку дају Бијељинску сецерану они га хапсе.Ко це вам прати лову ако све похапсите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОМО

11.11.2016 17:23

Не дај се куме имам ја јарана,све це ријесити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

11.11.2016 20:05

Бити члан и најмање партије боље је него не бити никакве. Ево очтог примјера. Да је био члан било које опозиционе или било које позиционе партије, без разлике на вјеру, нацију и политичку оријентацију, нико га ни дирнуо не би. Ни њега ни његове паре ни његове дукате ни његова некретнине ни покретнине. Ништа, ама баш ништа му дирнули не би.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

11.11.2016 20:17

Стан у којем је ухапшен Делимустафић, налази се непосредно поред зграде у којој је био смјештен Окружни привредни суд Источно Сарајево у пословмом простору људи блиски Додику. Поменути суд се недавно преселио види чуда у новоизградјену зграду владе тзв. Стаклару на Кулу за неупућене Улица Радомира Путника. У поменутом суду све су ад хок регистроване Делимустафићеве и Шкријељове фирме. У поменутом суду занимљиви су за третирање 80 посто запослених, од најнижих па до највиших по функцији и врло је интересантно да се испита којој особи у суду је Љубиша Ћосић обећао запослити блиског сродника наравно намјештеним конкурсом због прљавих радњи који је овај суд урадио за Ћосића и његову групу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цx

12.11.2016 10:55

Лопов и криминалац као и сви ови сто владају и покрадају,ето ко је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кд

12.11.2016 14:00

Како ухапсен тако и пустен као сви остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нермин

12.11.2016 19:09

Алија Делимустафиц је и прије рата био познати криминалац избацен из полиције због криминала. Нама многим није јасно откуд Алија преко ноци правник, када ми знамо да је он по занимању кухар, а потом курсиста полиције 1973г задња генерација курсиста

ОДГОВОРИТЕ