Ko je uhapšeni Alija Delimustafić?

Zloglasna jedinica “Ševe”, koja je, prema tvrdnjama brojnih medija iz FBiH,  na samom početku građanskog rata u BiH formirana po direktnom nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Alije Delimustafića, dovodi se u vezu s brojnim zločinima počinjenim nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 11.11.2016 | 12:50
Ko je uhapšeni Alija Delimustafić?
Jedan od prvih zločina kojeg su počinili pripadnici “Ševa” jeste onaj u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992, kada je zarobljeno osam srpskih rezervista iz tadašnjeg sastava JNA, koji su nedugo nakon zarobljavanja ubijeni i zapaljeni.

O zločinima koji su po Delimustafićevom navodnom naređenju počinjeni u ratnom Sarajevu pre nekoliko godina opširno svedočenje pred Haškim tribiunalom dao je i Edin Garaplija, bivši pripadnik “Ševa”, koji je na suđenju bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću ustvrdio da su “Ševe” namerno vršile snajperske napade na sarajevske civile kako bi odgovornost za te zločine bila pripisana srpskim snagama.

Garaplija je takođe tvrdio da su pripadnici te jedinice ubile jednog pripadnika francuskih mirovnih snaga u satavu UN u Sarajevu, kao i da je pokušaj atentata na tadašnjeg načelnika Generalštaba tzv. Armije BiH Sefera Halilovića, prilikom kojeg su ubijeni Halilivićeva supruga i njen brat, delo ove jedinice.

Poznati tuzlanski advokat Faruk Balijagić nedavno je ustvrdio da “Ševe”, zapravo, nikad do kraja nisu rasformirane te da su pripadnici ove jedinice danas aktivno angažovani u radu brojnih bezbednosnih i policijskih agencija u FBiH.

Alija Delimustafić je uhapšen danas u Istočnom Sarajevu u akciji "Pravda", pod optužnicom za pranje novca i prevare. Ratni zločini se ne navode u optužnici.

Izvor: Blic
Foto: CIN / screenshot

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

rodjo

11.11.2016 11:56

Moze li Seva da postane ptica pjevacica.......??

ODGOVORITE
Name

????????

11.11.2016 12:09

Teško. Protiv koga da svjedoči kad pljačku sprovodio,u ratu,sa sve tri vođe ovog blesavog naroda.

Name

Borac

11.11.2016 12:13

Seva ce postati pjevacica ako je ne puste iz kaveza.

Name

Re rođo

11.11.2016 12:17

Ševa je ptica pjevica. Nekada ćuti, al može i da pjeva, kako se uzme.

Name

nn

11.11.2016 12:10

Uhapšen u Istočnom Sarajevu ?Zanimljivo!!!

ODGOVORITE
Name

Jovan

11.11.2016 12:14

Ko li ga je štitio u Istočnom Sarajevu ?

Name

Olja

11.11.2016 12:21

Štitio ga Snsd

Name

Obrad

11.11.2016 12:57

Sad će Delimustafić sa svojim advokatom Emirom Karačom a u režiji Mome Mandića obećati ćutnju pod uslovom da se Mandiću isplati novac za njegovu uništenu banku.

Name

UHAPSEN

11.11.2016 12:13

Uhapsen kod svog hababa Cosica.javna je tajna u S.Sarajevu da mu je Juso finansirao kampanju

ODGOVORITE
Name

Bruka

11.11.2016 12:36

Hoće li njega sad optužiti za oružje pronađeno kod Vučićeve kuće? Smiješan scenarij ali ovom narodu sve prolazi.

ODGOVORITE
Name

boki

11.11.2016 13:16

znaci ipak Alija nije imao sve pod kontrolom?

ODGOVORITE
Name

Hmmmm

11.11.2016 13:21

Niko ga ne štiti,covjek kupio stan i živi tu...Sad sto naši načelnici zidaju zgrade i prodaju bosnjacima to je "ekonomija"Prodaš stan u Sarajevu i kupus dva u I.Sarajevu,to je to..I Jozo Andzic komandant "Lasta"živi u I.Sarajevu,zato sto su Srbi kratkog pamćenja..Ali sve će to i onako arapi kupiti samo treba imati strpljenja i glasati za nacelnike koji neznanju ni kako izgleda puska a ne da su je držali u ruci....Cosic,Bozovic,Kovacevic,maloljetni bili sad nam kroje kape a kod bosnja general nacelnik opstine centar,da mi je vidjeti hoće li on prodati stan Srbinu u Sarajevu a samo da zna da je bio punoljetan na početku rata a ne još da je nosio pušku..Toliko

ODGOVORITE
Name

ре

11.11.2016 13:36

По твојој логици,Срби не би требали куповати некретнине у Сарајеву а бошњаци у Источном Сарајеву. Невјероватно размишљање. Кад ће престати приче ко је носио пушку а ко не,а бити актуелно ко је чинио злочине а ко не. Јозо ми није симпатичан, али до сада нисам чуо ништа лоше о њему. Мислим на злочине у рату. Ожењен је Паљанком и често долази код женине родбине.

Name

Re re

11.11.2016 14:13

Po tebi i Alija se trebao oženiti sa Pala i sve ok??Pročitaj tekst."Komandant Lasta"informiši se pa komentariši..Onda sto sude Mladicu i on je bio komandant i oženjen ženom blizu Pala.??.Treba zaustaviti gradnju stanova,razmišljati o glasacima za 4 godine,jer čije je stado toga je i brdo...Kontas sad ili da ti nacrtam??

Name

Gacko

11.11.2016 15:50

Mladic je ozenjen iz Gacka za tvoju informaciju a valjda ti je ovo drugo tacno kazem valjda

Name

ре рере

11.11.2016 16:58

Дај не карикирај мој коментар. Не браним ја Јоза Анџића, Ево, ако ти нешто знаш о њему а да је везано за његово командовање ластама, подијели то са тужилаштвом или неком од полицијских агенција. Овај твој приједлог да се заустави изградња станова како би се спријечила куповина од стране тамо неких, граничи се са будалаштињом. Ко ће и на основу чега донијети пропис који би задовољио то што ти предлажеш. Нацртај себи како би то изгледало, ако уопште имаш идеју.Замисли, дођеш ти у неки град да купиш стан, а они ти пребрајају крвна зрнца, да им не би којим случајем, нарушио гласачку структуру. Чиме ли ти размишљаш а да ти је наближе мозгу???

Name

Re pepe

11.11.2016 18:01

To sto pišeš ćirilicom poštujem i volim ali tako valjda treba i da razmišljaš ako imaš čime...Šta kažeš za par godina ti sto im ti ne brojis krvna zrnca postanu većina i nacelnik bude general abih,kao sad u opštini centar,bili živio u tom gradu kao Srbin/ako jesi/ili bi odselio iz nekad Srpskog Sarajeva a sad Istočnog u toj perspektivi ko zna kako će se zvati tad Sarajevo???Za Jozu je sve rečeno i napisano ali samo neznam dali misliš na tužilaštvo bih da će ga zatvoriti i suditi??Onda si stvarno u zabludi" SRBINE"...

Name

maca

11.11.2016 21:40

nazalost...sad ga hapse za kriminal a za ratne ševe nema dokaza i mora pocekati...i na kraju ce isti Alija umriiiiiiijeti dok se neko sjeti da treba da ga hapse..

Name

rererere

12.11.2016 09:30

Evo sad malo i latinice. Dobro jutro. Izvini ako sam uzburkao tvoje patriotske emocije. Srbin sam, i to od rođenja. Živim u Istočnom Sarajevu i dobro sam se namučio da svojoj porodici obezbjedim stan, kreditnim sredstvima, normalno. Stanovi treba da se grade i prodaju i to niko ne može zabraniti. Okreni se oko sebe i pobroj koliko poznaješ mladih bračnih parova, podstanara u Spasovdanskoj, Hilendarskoj i drugim ulicama u Istočnom Sarajevu. Oni ne mogu sebi priuštiti stan, jer nemaju novca za to. Koliko se zajednica brine o tome, od države do lokalne zajednice-opštine. Nije ih briga. Kredite IRB-a su dobijala politički podobna djeca. Sve dok se država ne bude brinula o svojim mladim stanove će kupovati oni koji imaju novac, bili to Arapi, Kinezi, Bošnjaci ili bilo koji drugi, iz prostog razloga što onaj ko je finansirao izgradnju stanova, želi to prodati. Njega interesuje novac a ne nacija ili vjera. Dakle, država mora brinuti o demografskoj strukturi zajednica u okviru nje, između ostalog stambenim i socijalnim zbrinjavanjem onih koje želi zadržati na određenom prostoru. Evo jedan zabrinjavajući podatak. Prema saznanjima kojima raspolažem, trenutno se vode pregovori između kupaca-Arapa i prodavaca- Srba, o kupo-prodaji cijelog jednog sela, preko 500 dunuma, u Opštini Trnovo RS. Mnogi iz tog sela su nastanjeni u Istočnom Sarajevu, u Ulici Spasovdanska itd. Kako to zaustaviti? Nikako, jer država to ne želi. Na svu sreću, većina ovih koji to prodaju, kupiće nekretnine u Srbiji.

Name

Karadoz

12.11.2016 09:58

Za rererere Ti bi izgleda da zivis u kapitalizmu socijalistickog pravca. Tito je umro cak ga ni Rex nije mogao spasiti i onda su se prestali graditi stanovi soldarnosti nego je lova pocela da igra ulogu. Rat na Balkanu nije se vodio zbog nacionalne netrpeljivosti, ona je samo iskoristena da bi sve ono sto je za Tita izgradjeno bilo poklonjeno ili prodano za marku i tako je nastala nova klasa. Zakljucak sve se kupuje za novac a tako se i prodaje. Kupi ko ima a ko nema gleda.... Ti vrijedno radi i otplacuj kredit i ne brini tudju brigu...

Name

Re

12.11.2016 14:34

Hahahaha! Znaci treba zakonom zabranit muslimanima i hrvatima da kupuju stanove u RS hahahaha! Jel moguce da ovakve budale pisu po forumima i jos normalno zive i funkcionisu....kako to izvest? Ah da, evo ovako: zapocnes rat protiv muslimana 92. uz pomoc JNA, uzmes im svo oruzje, pobijes ih i protjeras sto vise i na kraju lazes da su oni sami sebe pobili. Medjutim u procesu slomis zube, pa 25 g kasnije strahujes da isti ti muslimani ne krenu, jer znas da valja podmazat traktor, pa ti preostaje da balis po ovakvim postovima kojekakve gluparije. Jel tako? Ajde da vidim ko ce nam zabranit da radimo sta hocemo, ajde majke ti znate li ista osim da pisete ovuda?

Name

re Re

12.11.2016 15:52

Marš stoko. Opet bi bilo kmeeeee, kmeeeee

Name

Лија

11.11.2016 13:25

Алија Делимустафић је осамдесетих година, радио као милиционар у Станици милиције Бјелаве. Никада није волио тај позив и униформу, па је увијек на посао долазио у цивилном одијелу а потом се пресвлачио у станици. У то вријеме је возио половну ''Шкоду'' 1000 МБ. Након низа пропуста у раду, Алија је одлучио да напусти посао милиционера и отвори приватни бизнис, продаја алкохолног и безалкохолног пића. Некад касније купује фирму ''Тиквешкомерц'' а потом региструје фирму ''Ценекс'' у којој се бавио продајом свега и свачега. Између осталог и аутомобила ''Мазда''. Неки од тадашњих функционера РСУП-а су од њега куповали возила на почек.Причало се да су појединци добили аутомобил на поклон (Жепинић). До деведесетих је озбиљно заимао и важио је за једног од богатијих у Сарајеву. Алија Изетбеговић је његову лојалност СДА странци и финансијску помоћ, наградио министарском позицијом. Кад је дошао на мјесто министра, из зеничког затвора је пуштен Бајрамовић Исмет-Ћело и примљен у РСУП на мјесто пратиоца у управи за пратњу личности. Делимустафић би свакако требао знати гдје се тренутно налази Неџад Херенда-Брко, који је стријељао осам војника ЈНА у Великом парку, снајпером убио млади пар ( Бошка и Адмиру) на Врбања мосту и војника УНПРОФОР-а. Треба га озбиљно пошевати да пјева као шева.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

11.11.2016 14:08

Nacelnik Cosic i sef Lasti Jozo Andjic zive u istoj zgradi u Spasovdanskoj ulici.opaaa bato

ODGOVORITE
Name

Re

11.11.2016 14:47

Upoznaj Cosicu svoje sugradjane, da bi ih vise volio..Tito..

Name

ре истина

11.11.2016 17:02

Организуј протесте због тога. Тражи да се из зграде исели један или други, а да се у њихове станове усели неко ''чистокрван''.

Name

Loista

11.11.2016 14:34

Kad već uhapšen,hoce li se objelodaniti njegova uloga u kockarnici Admiral i za kakav posao ga plaćaju? Delimustafić je poznat po pranju novca. Šta radi za Admiral i ko je njega angažovao?

ODGOVORITE
Name

maca

11.11.2016 21:34

srbinu je najvaznije da uzme pare za stan...a ko ce doseliti nema veze...mozda ce mu ti isti doci glave,ali pare su pare

Name

Ko sve živi u Ist.Sarajevu?

11.11.2016 15:42

Bilo bi dobro da nam MUP Istočno Sarajevo saopšti ko to sve živi i ima stan u Istočnom Sarajevu. Ako je ovaj čovjek uhapšen u Istočnom Sarajevu, onda je jasno da još mnogi drugi, nama nepoznati, imaju stanove po Istočnom Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Kum nije dugme

11.11.2016 15:58

NE ZABORAVI da su Delimustafic i Momo Mandic kumovi jos od prije rata.

Name

pitam se

11.11.2016 16:23

Kakve veze ima ko sve zivi u Istocnom Sarajevu sve dok nema potjernice za njim i dok je uredno prijavljen.? Bas me zanima sta ti znaci ono 'nama nepooznati' , tj. dali to znaci da u I.Sarajevu moze da zivi/ kupi stan samo neko ko je tebi poznat?/

Name

Kiki

12.11.2016 10:10

Pa imaš popis, frižak. Kreni od ulaza do ulaza i čitaj. Trebaš ti to provjerit. Najvise ima Hrvata.

Name

Re

12.11.2016 14:28

Evo trese se svijet sto ces ti provjerit ko sve zivi....vi iz I. Sarajeva kao da ste Rim hahaha. Pa da mi iz Sarajeva krenemo presli bi preko vas ne bi ni osjetili da smo presli, tako ste veliki.

Name

Divota

11.11.2016 16:20

Delimustafić je u dogovoru sa vlastima i biće pušten. Ovo je foluška za strance,kao mi nešto radimo. Nema od toga ništa dok su Izetbegović i Dodik na slobodi.

ODGOVORITE
Name

NEIMAR

11.11.2016 17:37

NARAVNO DA JE FOLUSKA.NISU GA HAPSILI 25 GODINA PA SE DANAS SJETILI DA TREBA.TUZNA PRICA ZA TUZNO DRUSTVO.

Name

Insajder

11.11.2016 16:34

Može se Delimustafić osloboditi. Samo ga treba dovesti pred osnovni Milin sud u B.Luci i nema problema,bice oslobođen hiljadu posto. Naravno pod uslovom da podmaže određene ljude.

ODGOVORITE
Name

MILEKIC

11.11.2016 17:12

SAMO GA DAJTE NA OSNOVNI SUD U BANJOJ LUCI I MILE CE GA OSLOBODITI. ZA OSTALE INFORMACIJE ORATITE SE MILANU TEGELTIJI.

ODGOVORITE
Name

Cajevac

11.11.2016 17:16

Hoce li delimustafic i Zeljo DJekic odgovarati za lopovsku privatizaciju cajevca ili ce ta pljacka otici u zaborav?

ODGOVORITE
Name

PRIVATIZACIJA

11.11.2016 17:21

Umesto da covjeku daju Bijeljinsku seceranu oni ga hapse.Ko ce vam prati lovu ako sve pohapsite?

ODGOVORITE
Name

MOMO

11.11.2016 17:23

Ne daj se kume imam ja jarana,sve ce rijesiti.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

11.11.2016 20:05

Biti član i najmanje partije bolje je nego ne biti nikakve. Evo očtog primjera. Da je bio član bilo koje opozicione ili bilo koje pozicione partije, bez razlike na vjeru, naciju i političku orijentaciju, niko ga ni dirnuo ne bi. Ni njega ni njegove pare ni njegove dukate ni njegova nekretnine ni pokretnine. Ništa, ama baš ništa mu dirnuli ne bi.

ODGOVORITE
Name

Sud

11.11.2016 20:17

Stan u kojem je uhapšen Delimustafić, nalazi se neposredno pored zgrade u kojoj je bio smješten Okružni privredni sud Istočno Sarajevo u poslovmom prostoru ljudi bliski Dodiku. Pomenuti sud se nedavno preselio vidi čuda u novoizgradjenu zgradu vlade tzv. Staklaru na Kulu za neupućene Ulica Radomira Putnika. U pomenutom sudu sve su ad hok registrovane Delimustafićeve i Škrijeljove firme. U pomenutom sudu zanimljivi su za tretiranje 80 posto zaposlenih, od najnižih pa do najviših po funkciji i vrlo je interesantno da se ispita kojoj osobi u sudu je Ljubiša Ćosić obećao zaposliti bliskog srodnika naravno namještenim konkursom zbog prljavih radnji koji je ovaj sud uradio za Ćosića i njegovu grupu.

ODGOVORITE
Name

cx

12.11.2016 10:55

Lopov i kriminalac kao i svi ovi sto vladaju i pokradaju,eto ko je.

ODGOVORITE
Name

kd

12.11.2016 14:00

Kako uhapsen tako i pusten kao svi ostali.

ODGOVORITE
Name

Nermin

12.11.2016 19:09

Alija Delimustafic je i prije rata bio poznati kriminalac izbacen iz policije zbog kriminala. Nama mnogim nije jasno otkud Alija preko noci pravnik, kada mi znamo da je on po zanimanju kuhar, a potom kursista policije 1973g zadnja generacija kursista

ODGOVORITE