Пензионисани отправник (90) дочекује возове

Старији Сањани ни данас не могу прежалити укидање жељезнице у Санском Мосту, а у хроникама је остало забиљежено како се то догодило сада већ далеке 1975. године.

Република Српска 11.11.2016 | 10:19
Пензионисани отправник (90) дочекује возове
Недавно се навршило стотину година како је изграђена пруга у Санском Мосту, а један од оних који чувају сјећање на ишчезлу жељезницу је Гане Ћомић (90).

Дуже од четири деценије животног вијека провео је овај симпатични човјек радећи на жељезници. Иако је већ дуго у пензији, са сјетом се присјећа ускотрачне пруге која је повезивала Приједор са Санским Мостом, и даље преко Санице и Бравска са Дрваром и Личком Калдрмом.

Ћомић објашњава како је ова пруга, коју су изградили Аустроугари, највише служила за експлоатацију дрвета из густих шума Грмеча.

"Пруга је постављена 1914. године и изградила ју је аустријска фирма ‘Штајнбајс’. Стари су причали како је посао био добро плаћен и да су пружне шине и прагови довлачени коњским запрегама и након тога монтирани", каже Гане.

Са сјетом се присјећа парних локомотива које је народ овог краја од миља назвао “ћиро”.


Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Каже како је још као мали заволио железницу и све у вези с њом. Гане каже како је у почетку радио као пружни радник, а након завршетка Другог свјетског рата и дошколовавања обављао је послове кочничара, скретничара и отправника возова.

Гане каже како су стари жељезничари били изузетно емотивно везани за свој посао. Увјерен је како би се пруга требала поново да изгради и каже како је о томе писао писма на бројне адресе и никад није било одговора на њих.

Гане Ћомић позне године живота проводи у Приједору, гдје има стан. Каже како је самац након што му је прије двије године преминула супуга, а тројица синова су одавно у иностранству.

Сањани се добро сјећају Ганета који је готово пуну деценију у послијератном периоду живио у Санском Мосту, наступао на аудицијама пјевача аматера, па једно вријеме био и тв звијезда.

Каже како због година не долази толико често у Сански Мост, а највише слободног времена проводи на жељезничким колодворима у Приједору, испраћајући и дочекујући возове, који су Ганетова вјечна љубав.

(Инмедиа.ба)
(Фото: Инмедиа.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

11.11.2016 10:40

ИРОНИЈА СУДБИНЕ НАСТАЛЕ КАО ПОСЛЕДИЦА КОМУНИСТИЦКЕ ПРЕВАРЕ! Аустријанци и Мадјари имали су рацуна као "мрски освајаци" да изгради пругу а комунисти као народни "спаситељи" нису имали рацуна исти пруге да сацувају и одрзавају у корист народа."У ИМЕ НАРОДА" су УКИНУТЕ све ускотрацне пруге које су повезивале медјудобно СРБска насеља по Босни и Херцеговини. Укинута је пруга Славонски Брод - Добој, Сарајево - Фоца и многе друге са обецањем да це умјесто ускотрацни пруга бити сагеадјене пруге нормалног колосјека. Од тога комунистицког обецања није било ниста. Остале су само празне прице да буду лазна утјеха наивном народу. ЗАТО се народ сада јос увијек са постованхем сјеца "мрски освајаца" који нису народу обецавали попут комуниста куле и градове него су умјесто тога поробљеном народу градили пруге и друмове. Највеци број путева и зељезницки пруга у БиХ је саградјен за време окупације од стране Аустроугарске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех, сто смо га волели

11.11.2016 19:55

Прицају људи,кад је укинут "циро", воз ускок колосека који је повезивао село Мезграју са Бијељином, да се стварно плакало. Сета је вецито остала у срцима људи који су зивели у његовом времену. Укинут је казу, кад је затворен рудник мрког угља у Мезграји мозда 1977. године.

ОДГОВОРИТЕ