Penzionisani otpravnik (90) dočekuje vozove

Stariji Sanjani ni danas ne mogu prežaliti ukidanje željeznice u Sanskom Mostu, a u hronikama je ostalo zabilježeno kako se to dogodilo sada već daleke 1975. godine.

Republika Srpska 11.11.2016 | 10:19
Penzionisani otpravnik (90) dočekuje vozove
Nedavno se navršilo stotinu godina kako je izgrađena pruga u Sanskom Mostu, a jedan od onih koji čuvaju sjećanje na iščezlu željeznicu je Gane Ćomić (90).

Duže od četiri decenije životnog vijeka proveo je ovaj simpatični čovjek radeći na željeznici. Iako je već dugo u penziji, sa sjetom se prisjeća uskotračne pruge koja je povezivala Prijedor sa Sanskim Mostom, i dalje preko Sanice i Bravska sa Drvarom i Ličkom Kaldrmom.

Ćomić objašnjava kako je ova pruga, koju su izgradili Austrougari, najviše služila za eksploataciju drveta iz gustih šuma Grmeča.

"Pruga je postavljena 1914. godine i izgradila ju je austrijska firma ‘Štajnbajs’. Stari su pričali kako je posao bio dobro plaćen i da su pružne šine i pragovi dovlačeni konjskim zapregama i nakon toga montirani", kaže Gane.

Sa sjetom se prisjeća parnih lokomotiva koje je narod ovog kraja od milja nazvao “ćiro”.


Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Kaže kako je još kao mali zavolio železnicu i sve u vezi s njom. Gane kaže kako je u početku radio kao pružni radnik, a nakon završetka Drugog svjetskog rata i doškolovavanja obavljao je poslove kočničara, skretničara i otpravnika vozova.

Gane kaže kako su stari željezničari bili izuzetno emotivno vezani za svoj posao. Uvjeren je kako bi se pruga trebala ponovo da izgradi i kaže kako je o tome pisao pisma na brojne adrese i nikad nije bilo odgovora na njih.

Gane Ćomić pozne godine života provodi u Prijedoru, gdje ima stan. Kaže kako je samac nakon što mu je prije dvije godine preminula supuga, a trojica sinova su odavno u inostranstvu.

Sanjani se dobro sjećaju Ganeta koji je gotovo punu deceniju u poslijeratnom periodu živio u Sanskom Mostu, nastupao na audicijama pjevača amatera, pa jedno vrijeme bio i tv zvijezda.

Kaže kako zbog godina ne dolazi toliko često u Sanski Most, a najviše slobodnog vremena provodi na željezničkim kolodvorima u Prijedoru, ispraćajući i dočekujući vozove, koji su Ganetova vječna ljubav.

(Inmedia.ba)
(Foto: Inmedia.ba)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

11.11.2016 10:40

IRONIJA SUDBINE NASTALE KAO POSLEDICA KOMUNISTICKE PREVARE! Austrijanci i Madjari imali su racuna kao "mrski osvajaci" da izgradi prugu a komunisti kao narodni "spasitelji" nisu imali racuna isti pruge da sacuvaju i odrzavaju u korist naroda."U IME NARODA" su UKINUTE sve uskotracne pruge koje su povezivale medjudobno SRBska naselja po Bosni i Hercegovini. Ukinuta je pruga Slavonski Brod - Doboj, Sarajevo - Foca i mnoge druge sa obecanjem da ce umjesto uskotracni pruga biti sageadjene pruge normalnog kolosjeka. Od toga komunistickog obecanja nije bilo nista. Ostale su samo prazne price da budu lazna utjeha naivnom narodu. ZATO se narod sada jos uvijek sa postovanhem sjeca "mrski osvajaca" koji nisu narodu obecavali poput komunista kule i gradove nego su umjesto toga porobljenom narodu gradili pruge i drumove. Najveci broj puteva i zeljeznicki pruga u BiH je sagradjen za vreme okupacije od strane Austrougarske!

ODGOVORITE
Name

Eh, sto smo ga voleli

11.11.2016 19:55

Pricaju ljudi,kad je ukinut "ciro", voz uskok koloseka koji je povezivao selo Mezgraju sa Bijeljinom, da se stvarno plakalo. Seta je vecito ostala u srcima ljudi koji su ziveli u njegovom vremenu. Ukinut je kazu, kad je zatvoren rudnik mrkog uglja u Mezgraji mozda 1977. godine.

ODGOVORITE