Јаз у платама између мушкараца и жена!

Жене у БиХ у готово свим секторима за идентичне послове примају далеко мање плате од својих мушких колега.

Босна и Херцеговина 11.11.2016 | 07:56
Јаз у платама између мушкараца и жена!
Најновије истраживање портала Плата.ба показало је да су разлике у платама убједљиво највеће у сектору вишег менаџмента. Тако извршна директорица у БиХ може да заради до 4.200, а извршни директор чак 7.200 КМ.

Женска радна снага слабије је плаћена и на пословима у секторима финансија, банкарства, информационих технологија, фармације, гдје су плате мушкараца веће и до 1.000 КМ.

"Ипак, највећа је разлика у платама у сектору вишег менаџмента, која за позицију извршног директора износи и до 3.000 КМ, ако поредимо максимална примања за оба пола. С друге стране, истраживање које је спроведено на око 11.000 учесника за готово 300 радних мјеста, показало је да су жене на позицији продавача плаћеније од мушкараца. Њихова максимална плата на овој позицији је до 1.100, а за мушкарце 850 КМ", саопштили су са овог портала.

У удружењу “Удружене жене” Бањалука кажу да је на овим просторима пракса да се на више позиције постављају мушкарци.

"Вјерује се да мушкарац боље може да води компанију, а ту је и традиционално устројство друштва. Због тога и имамо јаз између плата мушкараца и жена", каже предсједница Управног одбора овог удружења, Нада Голубовић.

У Унији удружења послодаваца Републике Српске истичу да веће поверење у мушку радну снагу није оправдано, односно да жене квалитетније могу да обављају посао.

"Међутим, живимо на Балкану, где је жена првенствено мајка и домаћица. С друге стране, жене у напредовању у каријери кочи и то што због трудноће и боловања више одсуствују с посла. Међутим, претпоставка је да су жене слабије плаћене углавном на почетку каријере, док, стицањем искуства, у погледу плате долазе у приближну раван са својим мушким колегама", кажу у овој унији.

У БиХ највеће разлике

Подаци лондонске агенције Експерт маркет показали су да у БиХ жене у просјеку зарађују до 46, а у Европи око 17 одсто мање од мушкараца.

Међу 40 земаља, Хрватска је сврстана на шесто мјесто, с разликом у платама од 7,4 одсто.

Прва на љествици и с најмањом разликом између зараде мушкараца и жена је Словенија, гдје разлика износи 3,2 одсто, док је БиХ на самом зачељу.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

окановиц самир

11.11.2016 07:53

Како су утврдили разлику кад плата нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

11.11.2016 08:13

Вјероватно према запосленим у јавној управи и банкама. То ради.

Name

Ма ајде

11.11.2016 21:27

И не раде ниста осим сто показују кољена коме треба и пребацују норму обицно увеце. Или иза закљуцанох врата. А и диплома им је накуповано преко сваке мјере. Цаст изузецима. Има их, ту и тамо.

ОДГОВОРИТЕ