Анализа: У Суперлиги Србије најмање странаца, а највише "потписа"!

Где је Суперлига у односу на друге лиге Европе? Швајцарски интернационални центар за спортске студије (ЦИЕС) објавио занимљиве податке који пореде европске лиге на основу броја странаца, ангажовања фудбалера...

Фудбал 17.11.2016 | 23:15
Анализа: У Суперлиги Србије најмање странаца, а највише "потписа"!
Швајцарски интернационални центар за спортске студије (ЦИЕС) претходног месеца је "избацио" занимљиве податке који говоре да је фудбалска школа Партизана једна од најбољих у Европи (ако се у обзир узму "извезени" фудбалери у 31. најбоље европске лиге), а нови подаци тичу се и Суперлиге.

У њиховом најновијем извештају бавили су се "демографијом" лига, "миграцијама"...

Тако су израчунали да највећи проценат странца (у односу на укупан број фудбалера) игра у лиги Кипра (чак 65.4%), док више од половине игра и у Турској (62%), Енглеској (61.8%), Белгији (60.1%), Италији (56.2%), Португалу (53.5%) и Шкотској (50.5%).

Висок проценат је и у још два члана "лиге петице" – Немачка (46.8%) и Шпанија (40%), док је нешто ниши у Француској где је сваки трећи фудбалер странац. Делом и због тога што многи имају двојно држављанство...

Када је у питању српска Суперлига – она има најнижи проценат странаца у европским лигама (анализирана 31 најбоља европска лига) – са само 16,1%!

Треба узети у обзир и да је највећи број странаца у Црвеној звезди и Партизану, па ако се они не би узимали у једначину – он би био још мањи. Почетком сезоне донета је одлука да број странаца буде ограничен на шест у протоколу за меч.

Ако је Суперлига на дну једне листе – онда је на врху друге.

Статистичари су израчунали колико просечно играча тимови годишње ангажују, а Србија доминира у врху са још неким источним или јужним земљама. Најмање их ангажују Аустријанци (7), а љубитељи фудбала у Србији памте и фотографије са промоције и читавих тимова.

Суперлигашки тимови годишње ангажују чак 13.6 фудбалера, док је та бројка тачно 14 за лигу Хрватске. "Гори" су још Кипрани (14.1), Бугари (14.1) и Португалци (14.2).

Шампион Србије Црвена звезда је тако током лета довела деветорицу, Партизан једанаесторицу, Војводина осморицу итд. Отприлике исто толико фудбалера је и напустило те клубове. Такође, ту су и подаци о проценту играча који долазе из фудбалских академија тих тимова, а Суперлигаши се налазе у "златној средини" пошто је сваки пети фудбалер поникао у школи фудбала клуба за који игра.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар