Analiza: U Superligi Srbije najmanje stranaca, a najviše "potpisa"!

Gde je Superliga u odnosu na druge lige Evrope? Švajcarski internacionalni centar za sportske studije (CIES) objavio zanimljive podatke koji porede evropske lige na osnovu broja stranaca, angažovanja fudbalera...

Fudbal 17.11.2016 | 23:15
Analiza: U Superligi Srbije najmanje stranaca, a najviše "potpisa"!
Švajcarski internacionalni centar za sportske studije (CIES) prethodnog meseca je "izbacio" zanimljive podatke koji govore da je fudbalska škola Partizana jedna od najboljih u Evropi (ako se u obzir uzmu "izvezeni" fudbaleri u 31. najbolje evropske lige), a novi podaci tiču se i Superlige.

U njihovom najnovijem izveštaju bavili su se "demografijom" liga, "migracijama"...

Tako su izračunali da najveći procenat stranca (u odnosu na ukupan broj fudbalera) igra u ligi Kipra (čak 65.4%), dok više od polovine igra i u Turskoj (62%), Engleskoj (61.8%), Belgiji (60.1%), Italiji (56.2%), Portugalu (53.5%) i Škotskoj (50.5%).

Visok procenat je i u još dva člana "lige petice" – Nemačka (46.8%) i Španija (40%), dok je nešto niši u Francuskoj gde je svaki treći fudbaler stranac. Delom i zbog toga što mnogi imaju dvojno državljanstvo...

Kada je u pitanju srpska Superliga – ona ima najniži procenat stranaca u evropskim ligama (analizirana 31 najbolja evropska liga) – sa samo 16,1%!

Treba uzeti u obzir i da je najveći broj stranaca u Crvenoj zvezdi i Partizanu, pa ako se oni ne bi uzimali u jednačinu – on bi bio još manji. Početkom sezone doneta je odluka da broj stranaca bude ograničen na šest u protokolu za meč.

Ako je Superliga na dnu jedne liste – onda je na vrhu druge.

Statističari su izračunali koliko prosečno igrača timovi godišnje angažuju, a Srbija dominira u vrhu sa još nekim istočnim ili južnim zemljama. Najmanje ih angažuju Austrijanci (7), a ljubitelji fudbala u Srbiji pamte i fotografije sa promocije i čitavih timova.

Superligaški timovi godišnje angažuju čak 13.6 fudbalera, dok je ta brojka tačno 14 za ligu Hrvatske. "Gori" su još Kiprani (14.1), Bugari (14.1) i Portugalci (14.2).

Šampion Srbije Crvena zvezda je tako tokom leta dovela devetoricu, Partizan jedanaestoricu, Vojvodina osmoricu itd. Otprilike isto toliko fudbalera je i napustilo te klubove. Takođe, tu su i podaci o procentu igrača koji dolaze iz fudbalskih akademija tih timova, a Superligaši se nalaze u "zlatnoj sredini" pošto je svaki peti fudbaler ponikao u školi fudbala kluba za koji igra.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar