Балкан је простор по коме је расут барут

Кључ рјешења међунаионалних проблема у БиХ у рукама је Бошњака и Срба, док је Хрвате у веома лош положај довела званична политика Загреба, рекао је у емисији “Пулс” БН телевизије директор и главни уредник листа “Новости” Ратко Дмитровић.

Регион 10.11.2016 | 22:58
Балкан је простор по коме је расут барут
“У овом тренутку БиХ може да нађе мир само отвореним разговором, са пуним поштовањем, прије свега Бошњака и Срба. Наравно и Хрвати са заштитом коју имају, али у међувремену се у биолошком и миграционом смислу, што се тиче Хрвата догодило много тога. Они нису у доброј позицији захваљујући политици Загреба”, каже Дмитровић.

С друге стране, политика Загреба маргинализовала је и преостале Србе у Хрватској, додаје Дмитровић, оставивши их без икаквих права.

“Живе онако како им њихова околина да да живе. Била каква њихова реакција на угроженост права заврши се одговором `ви сте агресори и будите срећни што имате било каква права”, каже Дмитровић.

Велика еуфорија која је завладала у региону због побједе Доналда Трампа потпуно је неоправдана, каже Дмитровић, јер велика је разлика у предизборним обећањима и дјеловању једне администрације.

“Ми смо сувише мали да би велика стратешка питања била подложна таквим радикалним промјенама. Ми можемо у тој великој игри да добијемо неке бенефите и мислим да ће се то догодити, али да се радикално наша позиција промијени, у то не вјерујем”, каже Дмитровић.

Дмитровић сматра да америчка администрација може много учинити на смиривању тензија на Балкану, уколико би имала подршку европских партнера.

“Уколико би имала подршку, пије свега Њемачке, мислим да може битно овдје да смири ситуацију, а досадашњи наговјештаји изгледају прилично рационално и могуће је да ће да дође до сједања за сто Путина и Трампа и да се види, не шта је чије, него гдје ко коме неће улазити у атар”, сматра Дмитровић.

Дмитровић закључује да је Балкан простор по коме је расут барут и да је питање само да ли неко жели да га запали. Једина нада јесте да су народи научили лекцију и да неће дозволити да поново буду жртвовани зарад туђих интереса.



(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Референдум

11.11.2016 06:25

Досад најозбиљнија анализа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

11.11.2016 10:53

Неслазем се сњоме, зато сто нисмо били исувисе мали просли година да нас Америка и НАТО бомвардују са бомбама напуњеним осиромасеним уранијумом због којег це масовно умирати наса дјеца без разлике на вјеру. СРБи су Небески Народ а то знаци Бозји Народ преко којег се преврцу зато тоцкови самог пакла!

Name

никола

11.11.2016 07:19

Напокон прави новинар,аналитицар,цовјек и Србин,РЕСПЕКТ.Поцецу да гледам васе емисије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XвX

11.11.2016 07:32

Једно здраво и рационално размисљање. Само назалост на балкану се и даље размисља као прије 100 година. Другим рјецима племена се теско мјењају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.11.2016 07:48

Господа хрвати имају и висе права. У федерацији попуњавају 37 посто од парламента до управљацких одбора. Они су искористили рат у Босни И обогатили се. А сто се тице оптузених за ратне злоцинцима свако треба да одговара. Рјесења у Босни су непетљање Хрватске и Србије у односе у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сироки.б

11.11.2016 11:45

Проблем у босни су искљуциво босњаци који нису требали потписиват дејтон ако им не одговара.а улазак у еу мозете сањат ко и турска којој ни амери нису могли помоц да удје у еу.како трампу није вазан нато знаци излазе из бих а руси улазе.крај руса бих це у еу колико и Украјина ал це се договарат са Еуропом и ту це највисе извисит босњаци који нит це имат дрзаву нит це се ста питат.касно сте сконтали кога треба слусат за улазак у еу а сви ови договори су само позиционирање за будуце преговоре еу и руса.

Name

Ре Листица

11.11.2016 20:50

Листица,прицас небулозе,прица ти је нидје везе.

ОДГОВОРИТЕ