Balkan je prostor po kome je rasut barut

Ključ rješenja međunaionalnih problema u BiH u rukama je Bošnjaka i Srba, dok je Hrvate u veoma loš položaj dovela zvanična politika Zagreba, rekao je u emisiji “Puls” BN televizije direktor i glavni urednik lista “Novosti” Ratko Dmitrović.

Region 10.11.2016 | 22:58
Balkan je prostor po kome je rasut barut
“U ovom trenutku BiH može da nađe mir samo otvorenim razgovorom, sa punim poštovanjem, prije svega Bošnjaka i Srba. Naravno i Hrvati sa zaštitom koju imaju, ali u međuvremenu se u biološkom i migracionom smislu, što se tiče Hrvata dogodilo mnogo toga. Oni nisu u dobroj poziciji zahvaljujući politici Zagreba”, kaže Dmitrović.

S druge strane, politika Zagreba marginalizovala je i preostale Srbe u Hrvatskoj, dodaje Dmitrović, ostavivši ih bez ikakvih prava.

“Žive onako kako im njihova okolina da da žive. Bila kakva njihova reakcija na ugroženost prava završi se odgovorom `vi ste agresori i budite srećni što imate bilo kakva prava”, kaže Dmitrović.

Velika euforija koja je zavladala u regionu zbog pobjede Donalda Trampa potpuno je neopravdana, kaže Dmitrović, jer velika je razlika u predizbornim obećanjima i djelovanju jedne administracije.

“Mi smo suviše mali da bi velika strateška pitanja bila podložna takvim radikalnim promjenama. Mi možemo u toj velikoj igri da dobijemo neke benefite i mislim da će se to dogoditi, ali da se radikalno naša pozicija promijeni, u to ne vjerujem”, kaže Dmitrović.

Dmitrović smatra da američka administracija može mnogo učiniti na smirivanju tenzija na Balkanu, ukoliko bi imala podršku evropskih partnera.

“Ukoliko bi imala podršku, pije svega Njemačke, mislim da može bitno ovdje da smiri situaciju, a dosadašnji nagovještaji izgledaju prilično racionalno i moguće je da će da dođe do sjedanja za sto Putina i Trampa i da se vidi, ne šta je čije, nego gdje ko kome neće ulaziti u atar”, smatra Dmitrović.

Dmitrović zaključuje da je Balkan prostor po kome je rasut barut i da je pitanje samo da li neko želi da ga zapali. Jedina nada jeste da su narodi naučili lekciju i da neće dozvoliti da ponovo budu žrtvovani zarad tuđih interesa.



(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Referendum

11.11.2016 06:25

Dosad najozbiljnija analiza

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

11.11.2016 10:53

Neslazem se snjome, zato sto nismo bili isuvise mali prosli godina da nas Amerika i NATO bomvarduju sa bombama napunjenim osiromasenim uranijumom zbog kojeg ce masovno umirati nasa djeca bez razlike na vjeru. SRBi su Nebeski Narod a to znaci Bozji Narod preko kojeg se prevrcu zato tockovi samog pakla!

Name

nikola

11.11.2016 07:19

Napokon pravi novinar,analiticar,covjek i Srbin,RESPEKT.Pocecu da gledam vase emisije.

ODGOVORITE
Name

XvX

11.11.2016 07:32

Jedno zdravo i racionalno razmisljanje. Samo nazalost na balkanu se i dalje razmislja kao prije 100 godina. Drugim rjecima plemena se tesko mjenjaju..

ODGOVORITE
Name

Istina

11.11.2016 07:48

Gospoda hrvati imaju i vise prava. U federaciji popunjavaju 37 posto od parlamenta do upravljackih odbora. Oni su iskoristili rat u Bosni I obogatili se. A sto se tice optuzenih za ratne zlocincima svako treba da odgovara. Rjesenja u Bosni su nepetljanje Hrvatske i Srbije u odnose u BiH.

ODGOVORITE
Name

siroki.b

11.11.2016 11:45

Problem u bosni su iskljucivo bosnjaci koji nisu trebali potpisivat dejton ako im ne odgovara.a ulazak u eu mozete sanjat ko i turska kojoj ni ameri nisu mogli pomoc da udje u eu.kako trampu nije vazan nato znaci izlaze iz bih a rusi ulaze.kraj rusa bih ce u eu koliko i Ukrajina al ce se dogovarat sa Europom i tu ce najvise izvisit bosnjaci koji nit ce imat drzavu nit ce se sta pitat.kasno ste skontali koga treba slusat za ulazak u eu a svi ovi dogovori su samo pozicioniranje za buduce pregovore eu i rusa.

Name

Re Listica

11.11.2016 20:50

Listica,pricas nebuloze,prica ti je nidje veze.

ODGOVORITE